Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Warme familiekeuken met gevoel voor variatie

Een keuken waar het hele gezin een warm gevoel van krijgt. Dat was het idee dat Hans Middelkoop had toen hij en zijn vrouw begonnen na te denken over hoe ze hun keuken precies zouden invullen. Die warme sfeer is er uiteindelijk ook gekomen dankzij een stijlvolle vormgeving en een gevarieerde mix van natuurlijke materialen.

Authentieke sfeer

De keuken was in dit geval geen ruimte op zich. Heel de woning onderging een grondige vernieuwing. En dat vonden Hans Middelkoop, directeur-eigenaar van Middelkoop Culemborg, en zijn gezin ook hard nodig. “Toen we het kochten, was het vooral aan de kleine kant”, vertelt hij. “De stijl beviel ons wel, maar we wilden meer bewegingsruimte. Dat zette ons ertoe aan om tot een ingrijpende verbouwing over te gaan. Daarbij kwam het er vooral op neer om alles wat ruimer te maken. De bovenverdieping bijvoorbeeld was erg laag, dus die hebben we groter gemaakt. Qua stijl hebben we ons in grote lijnen gehouden aan de vroegere stijl, of zoals deze ooit geweest had kunnen zijn. De buitenkant hebben we bijvoorbeeld helemaal in ere hersteld: dakkapellen met zink, elegante goten, zinken regenpijpen, charmant stucwerk … Ook binnen wilden we graag een authentieke sfeer creëren. Wat niet wil zeggen dat we zomaar alles van vroeger nagestreefd hebben. We hebben er wel degelijk onze eigen draai aan gegeven.”

Nostalgisch fornuis

De nostalgische sfeer die het gezin van Hans voor ogen had, werd tot in het detail verwezenlijkt. De licht getrommelde vloer van Belgisch hardsteen, de handgevormde Hollandse witjes en de combinatie van vliesbehang en krijtverf creëren hiervoor het juiste kader, maar ook de keuken zelf laat nergens een steek vallen. “Een opvallende blikvanger is het Lacanche-fornuis. Een keuken zoals deze vraagt om een nostalgisch fornuis. In het verleden hebben we ook al positieve ervaring gehad met inductie-koken, maar hier vonden we een robuuste gaskookplaat beter passen. Het fornuis vormt ook een mooi geheel met de elegante schouw. De aanwezige moderne toestellen zitten discreet weggeborgen achter klassiek ogende lades, die evengoed over de meest hedendaagse ladesystemen beschikken.”

Bron: Stijlvolle Keukens 2 – Middelkoop Culemborg | Tekst: Bert De Pau | Fotografie: Dorien Ceulemans