Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Nieuwbouwwoning aan de Waddenzee

Op het voormalig eiland Wieringen, pal aan de Waddenzee, kwam bij hoge uitzondering een bouwkavel vrij. Piet en Lia Klein grepen de gelegenheid aan en bouwden er hun nieuwbouwwoning.

Fijne reacties

De aanblik bij aankomst is verrassend: met zijn rieten kap, de gevel van oude streekstenen, zink en vergrijsd red cederhout en de volgroeide struiken en bomen past het naadloos in de omgeving, hoewel de nieuwbouwwoning er pas een jaar staat. Lia weet nog goed hoeveel voeten het in aarde had om alle vergunningen rond te krijgen. “Maar iedereen in de omgeving is blij met het resultaat. Er loopt een fietsroute hierlangs, en regelmatig stappen mensen even af. Als ik dan in mijn moestuin bezig ben, hoor ik de leuke reacties!”

Beschutting

Al voor en tijdens de bouw was Lia met haar groene vingers in de weer. Volgroeide planten uit hun oude tuin verplantte ze naar hun nieuwe thuis enkele kilometers verderop. Volwassen fruitbomen kregen een plek naast het huis. Piet en hun drie zoons bouwden zelf stevige hekwerken en een houten schuur met beschutte veranda. Ook de buitenmuur van de garage kreeg een overkapping om heerlijk onder te vertoeven. De tuin grenst immers nagenoeg aan zee, en de elementen hebben dus vrij spel zo midden in de natuur. Daarom gebruikten ze materialen als zink, red ceder en douglashout.

Sereen wonen aan de Waddenzee

In de slaapkamer met puntdak en eiken balken wordt de blik meteen naar het imposante raam met de brede vensterbank getrokken. Geen wonder dat dit het lievelingsplekje van de kleinkinderen is; vanuit het raam kijk je zo over zee, en zie je bij helder weer zelfs Texel liggen. Wadlopers, boten, surfers, en niet te vergeten de zonsondergang. “Dat went nooit, zo mooi. Elke nieuwe dag is adembenemend mooi. Het is hier heerlijk rustig en sereen wonen aan de Waddenzee.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl oktober/november 2015 | Fotografie: Denise Keus | Tekst: Evelien Parie