Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Nieuwbouwhuis met zachte pasteltinten en natuurlijke materialen

Dat je niet in een boerderij hoeft te wonen om een landelijke sfeer te creëren, bewijst het nieuwbouwhuis van Barbera. Zachte pasteltinten en natuurlijke materialen zorgen ervoor dat iedereen er zich thuis voelt.

Altijd een kaarsje aanAltijd een kaarsje aanAltijd een kaarsje aanAltijd een kaarsje aan Altijd een kaarsje aanAltijd een kaarsje aan Altijd een kaarsje aanMuffe tabakslucht

“Vroeger woonde ik vlak bij de zee. Als het even kon, was ik op het strand te vinden. Toen mijn ouders besloten landinwaarts te gaan wonen, vond ik dit zo’n ongezellig idee, maar we zijn hen toch gevolgd. Wel even wennen, zo ver van mijn geliefde kust, maar al snel raakte ik verknocht aan de bossen en het glooiende landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Mijn jongens moeten flink de ‘berg‘ op trappen wanneer ze naar school gaan,” lacht Barbera. In het dorpje Achterberg vielen zij en haar man Henk voor een geschakeld hoekhuis in een kindvriendelijke wijk. Het was aan de kleine kant, maar dat vonden ze juist een voordeel. “We trekken er op zaterdag liever met de jongens op uit dan dat we de hele dag onkruid staan te trekken.” Erg veel sfeer had het huis eigenlijk ook niet: een muffe tabakslucht hing tussen ongestuukte muren en goedkope gemeentetegels. Toch waren ze verkocht. De kinderen konden er immers heerlijk buiten spelen en Barbera vertrouwde erop dat ze dit huis gezellig ging maken.

Iedere hoek benut

Het pand vroeg er wel om slim met het beperkt aantal vierkante meters om te gaan. Zo bedacht Henk om de muren van een minikamertje op de eerste verdieping eruit te slopen, waardoor een ruime overloop met studio ontstond, waar het daglicht volop naar binnen stroomt. Onder het schuine dak timmerde Henk een bureau met opbergruimte, zodat er optimaal van de ruimte gebruik kon worden gemaakt. Flinke ingebouwde kasten zorgen voor een opgeruimde kamer. Het ontwerp typeert de stijl van Barbera en Henk: “Waar Henk van ietwat strak houdt, kies ik eerder voor landelijk. Het is de mix van smaken die onze woonstijl bepaalt, zoals te zien is bij de kastdeuren. Ze hebben een gezellig, ouderwets gietijzeren beslag, terwijl de deuren zelf strak zijn gebleven. Oud en nieuw blijven op deze manier in balans.”

Roze!

De zit- en eetkamer werd handig ingedeeld met een hoekbank die Barbera bij haar favoriete winkel Frieda Dorresteijn vond. Zo ontstond een gezellige hoek die voor het oog afgescheiden is van de eettafel. Toen Barbera een tijdje geleden was uitgekeken op haar witte interieur, vroeg zij Frieda mee te denken over een handige indeling en een stoerdere sfeer. Daar was wel een voorwaarde aan verbonden. “Als ik ergens blij van word, is het een goede tint roze. Die kleur mag niet in mijn huis ontbreken. Dit keer werd ik verliefd op kuipstoeltjes in de kleur blossom, zo mooi! Henk begreep mijn keuze niet echt, maar vertrouwde me hierin wel.” Frieda adviseerde het zachtroze met een diepe, donkere kleur te combineren, die het roze extra sterk doet uitkomen. In de zitkamer overheersen natuurlijke materialen: de bank werd losjes bekleed met linnen, een simpel verweerd houten bankje dient als tafeltje, een fauteuil is gehuld in cognackleurig leer. “Ons huis is bijna af en helemaal op ons gezin afgestemd. Wat ik erg leuk vond om te horen, is dat vriendjes van Floris en Ralph zeggen dat ze sfeer hier zo fijn vinden. De enige klus die ons nog rest, is een nieuwe schuur achterin de tuin.”

Alle seizoenen buiten

Een paar jaar geleden besloot het stel een veranda te bouwen: een toevoeging voor zowel tuin als zitkamer. In de open lucht is het immers extra genieten. “Ik ben echt een buitenmens. Als het even kan, ben ik op de veranda te vinden met een kop koffie. Dat geeft zo’n vakantiegevoel! Er gaat niets boven een warme zomeravond waarop het gaat kletteren van de regen, de hele buurt naar binnen vlucht en wij nog heerlijk overdekt buiten zitten.” Henk bouwde de veranda zelf, net als de fijne hoekbank waarop Floris en Ralph graag languit liggen om hun Donald Duckjes te lezen. Ook ’s winters is de veranda in gebruik: een doorzichtig doek houdt de kou voor de open ruimten tegen. “En als het nodig is, trek ik gewoon een extra trui aan. Hier zit ik heel graag.”

Sfeermakers

Barbera volgt haar hart wanneer ze haar huis stileert. Combineren doet ze op gevoel. “Ik houd van zachte kleuren als grijs, zand en pastel. Wanneer een tint goed is, twijfel ik niet en pas ik hem door het hele huis toe. Regelmaat geeft rust.” Ook door het hele huis te vinden: mooi gedecoreerde hoekjes en stillevens. Ze geven dat zachte, landelijke karakter. Terugkomende elementen zijn hout, stof, groen en kaarslicht, zoals een oude trog, een takje groen, een klosje roze garen en een kaarsje. “Die kaarsen zijn heilig voor me. Ik heb ze altijd aan. Wanneer ik ’s ochtend vroeg opsta, dek ik de tafel, steek ik ze aan en genieten we uitgebreid van het ontbijt. Landelijk wonen betekent ook de tijd nemen. Sfeer creëer je uiteindelijk zelf.”

Frieda Dorresteijn bracht ons op het spoor van deze prachtige binnenkijker. Klik hier en ontdek wat ze nog zoal in haar mars heeft.

Bron WLS 04-2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Tekst Lotje Deinum