Nieuw huis met een oud jasje

Stel, je bent begin twintig en je gaat op zoek naar je eerste eigen huis. Plots komt een vrijstaande jarendertigwoning op je pad, inclusief een grote tuin en uitzicht op het bos …

waar: Harskamp (NL)
bewoner(s): Marit en Gerjan
soort huis: vrijstaand jarendertighuis
trefwoorden: landelijk, vrijstaand, outdoor

marit hazeleger harskamp outdoorgedeelte marit hazeleger harskamp 01 buiten outdoor weide kippen marit hazeleger harskamp woonkamer schouw haard salontafel fauteuil marit hazeleger harskamp eetkamer eettafel stoelen gecapitonneerd industriële lampen marit hazeleger harskamp keuken stoer industriële lampen eiland marit hazeleger harskamp keuken schouw wit fornuis zelliges marit hazeleger harskamp detail vazen bloeiers marit hazeleger harskampmasterbedroom houten bed marit hazeleger harskamp babykamerToehappen

Marit en Gerjan hadden dit vrijstaande huis aan de rand van Harskamp (NL) al te koop zien staan. Maar toen dachten ze: ‘Voor starters is dit wat te duur. We kijken nog even verder.’ Ze bekeken nog een paar andere huizen, maar werden nergens echt enthousiast van. Marit: “Toen de vraagprijs van dit pand daalde, hebben we toegehapt. Er moest ontzettend veel gebeuren, maar Gerjan is aannemer, hij zag het helemaal zitten.”

Compleet gestript

Het huis van Marit en Gerjan is ergens in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd en later, in de jaren zeventig, gemoderniseerd. “Daarna is er nooit meer iets aan gedaan en dat kon je goed zien toen wij hier kwamen kijken. Alles was enorm gedateerd: knalblauwe tegels in de douche, overal schrootjes, zo’n donkere zolder met vochtplekken op de muren.” Gerjan besloot het huis compleet te strippen – alleen de buitenmuren bleven – en het huis volledig opnieuw op te bouwen. Ruim anderhalf jaar was hij daarmee bezig, want hij klaarde deze klus in zijn vrije tijd. Maar het resultaat mag er wezen. Helemaal als we het fotoalbum zien van hoe het er hier uitzag toen dit jonge stel het huis kocht.

Oud jasje

Eigenlijk wonen Marit en Gerjan in een nieuwbouwhuis met een oud jasje. Afgezien van de buitenmuren is de binnenkant immers volledig nieuw. Tussen de woonkamer en eetkamer werden stoere, stalen suitedeuren geplaatst. Naast het huis kwam een aanbouw waarin de keuken werd gerealiseerd. En waar vroeger een slaapkamer, badkamer en de hal zaten, is nu een riante entree gesitueerd met een prachtige eikenhouten trap naar de eerste etage. Ze trouwden vanuit hun ouderlijk huis en namen vervolgens hun intrek in hun eerste eigen huis. Van een eigen interieur of stijl was destijds eigenlijk nog geen sprake. “We zijn in de spaarzame vrije uurtjes die we nog over hadden een compleet nieuw interieur gaan uitzoeken. Dat was ontzettend leuk, ik zou het gelijk weer doen!”

Handig

Heel veel items heeft Gerjan zelf ontworpen of met behulp van handige vrienden gemaakt. De salontafel en eettafel en ook de afwerking van de keuken zijn van zijn hand. Hij maakte de trap, installeerde de oude pomp in de hal en ontwierp het bijbehorende kastje. En ook de wastafel in de badkamer en de prachtige veranda aan de achterkant van het huis zijn zijn ontwerp.

Kleintje op komst

Binnenkort dient zich een compleet nieuwe periode aan. Een die grote veranderingen bij dit prille stel teweeg zal brengen: er is een baby op komst! “We gaan dus weer aan de slag. Dit keer voor de babykamer. We weten nog niet of we een zoon of dochter krijgen. Daarom houden we de stijl van die kamer zo neutraal mogelijk. Maar wel in een mix van stoer, staal en hout en als verrassende tint groen!”

Bron beeld: fotografie Anneke Gambon | Tekst Wilma Tjalsma