Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Landelijke metamorfose voor droomhuis uit 1989

Eigenlijk waren ze niet van plan om te verhuizen. Toen Marians favoriete woning ineens te koop stond, gingen ze echter wel even kijken. Daarna was het snel bekeken: na de aankoop volgde een fikse metamorfose.

Een niet te missen kans Een niet te missen kansEen niet te missen kansEen niet te missen kans Een niet te missen kansEen niet te missen kansEen niet te missen kansAls een blok

Het waren de grootte van de woning en het weidse uitzicht over het omringende groen die Johan en Marian Kral over de streep trokken. Ze vielen als een blok voor het landelijke huis in hun woonplaats. “Ik kon het echt niet laten”, lacht Marian. “We moesten gewoon gaan kijken toen deze woning te koop kwam. Ik heb het altijd al een mooi pand gevonden en toen we eenmaal binnen waren, zag ik al meteen mogelijkheden om er ons droomhuis van te maken. Gelukkig zag Johan dat ook, dus toen ons eigen huis was verkocht, gingen we hier snel aan de slag.”

Volledig veranderd

De woning in landelijke stijl stamt uit 1989 en was aan de binnenzijde nogal gedateerd. Voordat ze er introkken, lieten Johan en Marian al het nodige veranderen en verbouwen. “Er was overal schoonmetselwerk, dat hebben we allemaal laten stuken en schilderen. We hebben alle kozijnen donker gemaakt, dat geeft een mooie sfeer. En er kwamen deuren van metaal en glas in de hal, zodat er veel licht in de entree valt. Daar ben ik heel blij mee. Verder ging er een muurtje uit, zodat de keuken groter werd. En uiteraard kwam er ook een nieuwe keuken in”, vertelt Marian. “Johan heeft een eigen keukenzaak (Kral Keukens & Interieurs, nvdr.), dus dat heeft hij helemaal geregeld. Tot mijn grote tevredenheid trouwens, want ik vind onze vergrijsd eiken keuken prachtig geworden. Voor de rest van ons huis was de inrichting voornamelijk mijn project. Ik ben al van jongs af aan altijd met interieurs bezig, het is mijn grote hobby. Ik heb me hier goed kunnen uitleven, want in deze woning is alles van boven tot beneden volledig aangepakt.” 

Veranderde smaak

In hun vorige huis hadden de Krals een wat lieflijker, landelijk interieur. “De kozijnen waren wit en we hadden ook een witte keuken en wat kleinere meubels. Ach, zoals dat waarschijnlijk bij heel veel mensen gaat, is ook mijn smaak in de loop der jaren wel wat veranderd”, vertelt Marian. “Twintig jaar geleden begon ik met brocante en liep ik heel wat rommelmarkten af op zoek naar mooie spullen om op te knappen. Daarna volgde er een tijd met veel riet en whitewash en inmiddels is het vooral de wat stoerdere, landelijke stijl die ik het mooist vind. Ik verander regelmatig dingen, dat doe ik gewoon zelf. Johan komt weleens thuis en dan is er ineens een muur in een andere kleur geverfd of is er weer iets verschoven. Ja, daar heb ik zoveel plezier in dat ik het inmiddels professioneel heb aangepakt. Ik heb een opleiding voor interieurstyling gevolgd en ben een eigen bedrijf gestart waarmee ik verkoop- en interieurstyling doe. Ik vind het heerlijk om het ook bij anderen net een beetje mooier te maken.”

Mooi en praktisch

De familie woont nu bijna een jaar in het nieuwe huis en binnen is alles flink veranderd. Marian: “We wilden het in één keer goed doen. Daarom hebben we de meubels uit ons oude huis niet meegenomen. Die heb ik allemaal verkocht, zodat we hier een optimale start konden maken. Ik ga altijd graag naar interieurzaken, dus ik kon mijn hart ophalen hier. Ik vond het ook leuk om in deze woning de dingen nu eens een beetje anders te doen dan wat we hiervoor hadden. Zo koos ik voor onze woonkamer een lederen bank, terwijl we altijd stoffen banken hadden. Johan gaf aan dat hij cognackleur mooi vindt, dus dat is het ook geworden. Leer is ook wel lekker praktisch en ik moet zeggen dat dat eigenlijk voor alles hier in huis geldt. Natuurlijk houd ik van mooi, maar we leven hier met onze zoon van elf die overal met zijn vriendjes moet kunnen spelen. Bovendien hebben we nog ook nog onze hond Levi die overal op ligt, dus het moet vooral ook leefbaar zijn.”

 Gouden plek

“Wij houden enorm van gezelligheid en hebben regelmatig eters over de vloer. Daarom moest onze eettafel ook ruim zijn, zodat er genoeg stoelen omheen passen. En met ons laatste project hebben we helemaal veel plek om gasten te ontvangen. We hebben een grote veranda aan ons huis laten zetten. Daar staat een eettafel, een lounge-zithoek en er is plek voor de barbecue. Het is nog maar net klaar, de verf op de muren is nog maar amper droog. Het is een gouden plek geworden: ik ben er heel trots op en we kunnen niet wachten om er gebruik van te maken. Wij zijn alle drie echte buitenmensen en Johan vindt het heerlijk om achter de barbecue te staan. Wat ons betreft, mag de zomer beginnen!”

Dé blikvanger in dit interieur is de keuken van Kral Keukens & Interieurs. Tal van andere voorbeelden van hun werk vind je hier. Of ben je eerder geïnteresseerd in stylingadvies van Marian? Dan kun je hier terecht.

Bron: WLS 04-2018 | Fotografie Denise Zwijnen | Tekst Yvonne van Galen