Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Van klassiek eikenhout naar eigentijds robuust

Dat je smaak verandert, weten Johan en Marja als geen ander. Ze kunnen zich niet meer voorstellen dat ze ooit een eikenhouten interieur hadden. Hun huidige stijl past hen veel beter, die zetten ze absoluut door in hun toekomstige notariswoning.

Klein maar fijn

Dit is hun allereerste koophuis. Een woning uit 1905 aan de rand van Beneden-Leeuwen (NL). Het was gedateerd én klein, maar dat gaf niet, want Johan en Marja waren jong en ze hadden voldoende energie om aan de slag te gaan. “En we waren met twee, dus dat het wat kleiner was, was geen probleem. We vielen voor de grote tuin en kochten het met het idee het te renoveren en ooit nog eens uit te breiden.” Zeventien jaar geleden ging het stel voortvarend met de verbouwing aan de slag. Het dak werd vernieuwd, er kwam dubbel glas, er werd een slaapkamer op de begane grond gerealiseerd en de woning werd ontdaan van zijn oubollige uitstraling. “Na tien jaar bedachten we dat we het huis wilden verkopen. Maar geïnteresseerden die kwam kijken, vonden het allemaal te klein. We hebben onze woning uiteindelijk uit de verkoop gehaald en twee jaar flink gespaard om een vergunning aan te vragen voor een fikse uitbreiding: een grote woonkeuken, een bijkeuken, een veranda en boven extra slaapkamers en een badkamer.

Vriendjes te gast

“Al onze woonwensen werden door de gemeente in een keer goedgekeurd en vervolgens kon de verbouwing van start. We deden weer heel veel zelf of we lieten het in eigen beheer uitvoeren.” Ondertussen was zoon Matthijs geboren, dus de extra slaapkamers op de eerste verdieping waren geen overbodige luxe. Zo kon de slaapkamer op de begane grond een speelkamer worden. “In de loop van de jaren bleek de riante woonkeuken een uitkomst als er vriendjes mee kwamen eten.”

Degelijk eiken

Johan en Marja schieten in de lach als we vragen met welke woonstijl ze ooit zijn gestart in dit huis. “Een compleet eiken interieur. Het moest degelijk zijn en lang mee gaan. Gek toch, dat je dát als twintigjarigen belangrijk vindt. Het paste ook allemaal perfect bij elkaar. Maar toen we de voorkamer opnieuw hadden laten stuken en een houten vloer hadden laten leggen, wilden we iets heel anders.” Marja kocht in die tijd regelmatig interieurtijdschriften en met name de sfeer die zij in WONEN Landelijke Stijl zag, spraken haar erg aan. “Een warme, landelijke woonstijl, ik vond het meteen prachtig. Een dergelijk stijl past perfect in deze oude woning met nieuwe aanbouw. Het is ook een stijl die samenkomt in onze verschillende smaken. Want ik houd van landelijk en Johan meer van klassiek.”

Bijzonder blauw

Dat ze hun complete interieur praktisch om de hoek zouden kopen, hadden ze van tevoren niet verwacht. Toch is dat het geval. Toen de ruimte voor de nieuwe woonkeuken klaar was, moest er een stoere, degelijke en robuuste eettafel komen. Johan en Marja stapten binnen bij woonwinkel ’t Veurhuus in hun woonplaats en ze waren aangenaam verrast. “Hun kracht is dat ze alles op maat kunnen maken. Dus lieten wij daar onze gewenste eettafel maken en van het een kwam het ander.” Het stel ging vervolgens voortvarend aan de slag. Ze zochten een compleet nieuw interieur uit voor de woonkamer. Meubels, behang, verf, verlichting, accessoires: wijs iets aan en Johan en Marja noemen ’t Veurhuus. Zelfs de keuken is door de meubelmakers van dit interieurbedrijf gemaakt. “We wilden een landelijke keuken, in een bijzondere kleur. Niet zwart of grijs, dat zie je al zo veel. Iemand tipte ons over deze kleur en tot op de dag van vandaag vinden we hem prachtig.”

 

Bron: WONEN Landelijke Stijl 01-2018 | Tekst Wilma Tjalsma | Fotografie Denise Keus