In de spotlight: binnenkijken bij Winanda

Jij als lezer van WLS hebt beslist. Winanda is tot winnares van de publieksprijs van onze campagne ‘In de spotlight’ uitgeroepen. Ontdek haar interieur, dat in de loop der jaren veranderde van strak antracietkleurig naar zacht landelijk.

spotlight winanda eetkamer spotlight winanda zithoek spotlight winanda detail spotlight winanda portret 2 spotlight-winanda-keuken spotlight winanda slaapkamer spotlight-winanda-fotohoekjeIn de spotlight

“Ik vind het een hele eer dat ik de publieksprijs van ‘In de spotlight’ gewonnen heb”, steekt Winanda van wal. “WLS vind ik een mooi blad. Ik tref er steeds weer leuke ideeën in aan. Je kijkt als het ware bij een ander naar binnen. Ik vind het leuk om te zien welke kleuren iemand op de muren heeft, wat er op de salontafel staat of hoe een bank is bekleed.”

Kruikje

Mooi wonen betekent heel veel voor Winanda. “Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën. Van inrichten word ik heel blij.” Samen met Johan en hun dochter woont ze in een rijtjeshuis in de buurt van Roosendaal (NL). Een woning die redelijk modern was ingericht, totdat Winanda een verweerd kruikje cadeau kreeg. “Ik vond het zo’n mooi decorstuk, en het stond zo leuk op tafel.” Winanda raakte helemaal gecharmeerd door de landelijke stijl en ging er stap voor stap verder mee.

Schattige hoekjes

De muren kregen een kalkverf, en in elke kamer kwamen landelijke tafereeltjes. Een houten schaal met gedroogde blauwe besjes, een sidetabletje met verweerde kruik en schotel. Winanda creëerde overal schattige hoekjes met landelijke decorstukken. “De meeste accessoires zijn van Landelijk en Sober Wonen. Een van de eerste grotere meubelstukken was het dressoir van Sober & Stoer wonen, daarna kozen we voor een nieuwe eettafel en salontafel. De eettafel vond ik op Marktplaats, de salontafel is van ’t Looiershuis en de mooie, landelijke bank is van Landelijk en Sober.” De eiken kast in de woonkamer kreeg Winanda van haar zus. Johan schilderde hem met krijtverf Piombo van Carte Colori.

Consequent doorvoeren

Het stel krijgt regelmatig complimenten over de stijl die ze zo consequent hebben weten door te voeren, ook boven. In de slaapkamer zorgde Winanda voor een superleuke markttafel. Deze markttafel drapeerde ze met een spiegel, een waterkruik en enkele gedroogde magnoliatakken. Naast het bed zette ze twee wijntafeltjes die als nachtkastjes worden gebruikt. Op het bed ligt een sprei van Hoffz, het dekbed is van Ikea in een passende camelkleur en het bedboard is van kunstleer in gebroken wit.

Herdenken

Heel speciaal is de kamer op de eerste verdieping aan de achterkant van het huis. Er heerst rust, en dat is precies de bedoeling. In deze kamer herdenkt Winanda haar vader. Hij is in 2015 overleden. Op een bureautje heeft ze een foto van hem neergezet en twee glazen stolpen. De stolpen heeft ze gemaakt van twee diepe borden die ze met muurvuller op elkaar lijmde en met verf van Carte Colori afmaakte. De stolpjes had ze nog ergens staan. “Onder de ene glazen stolp ligt het gouden horloge van mijn vader, onder de andere zijn bril met nog een foto. Mijn vader droeg deze bril elke dag. Ik zou de bril nooit weg kunnen doen. Ik wilde van heel het huis iets bijzonders maken, maar deze kamer is echt speciaal voor mij.”

Bron beeld: fotografie Anneke Gambon | Tekst Anja Bemelen