Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Huis in pastoriestijl nabij Sint-Niklaas

Frederik en Leentje droomden al lang van een huis in pastoriestijl ‘zoals in de boekjes’. Jarenlang leek die droom onbereikbaar, maar enkele jaren geleden zagen ze die toch werkelijkheid worden.

Toevallige vondst

De straat waarin het huis staat, in een groen gebied nabij het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas, bestaat nog grotendeels uit braakliggende bouwgronden. Het verraadt meteen dat het hier om een nieuwbouwwoning gaat, maar een doordeweeks verkavelingshuis is het allerminst. Met zijn speelse vormgeving en gerecupereerde bouwmaterialen grijpt de woning meteen de aandacht van voorbijgangers. Dat het huis vandaag precies op deze plek staat, is deels een toevallige speling van het lot. “Tijdens een fietstocht kwamen we hier voorbij en viel ons oog op dit perceel met een voor ons aanvaardbare grootte”, doet Frederik het verhaal. “Niet veel later was de aankoop beklonken.”

Speels resultaat

Nadien duurde het nog vier jaar voor Frederik en Leentje effectief hun woning betrokken. “We wilden dat onze droomwoning helemaal perfect zou zijn en we hebben er dan ook ruim de tijd voor genomen”, aldus Frederik. “Bovendien hebben we het bouwproces zelf gecoördineerd en zijn we zelf op zoek gegaan naar de juiste stielmannen. Een van hen was architect Jurgen Weyne. Hij begreep meteen de stijl die we voor ogen hadden. We hadden hem een aantal foto’s uit woonboeken laten zien van de typische landelijke woningen die je regelmatig in Sint-Martens-Latem en omstreken ziet. Na een aantal aanpassingen heen en weer konden we ons helemaal vinden in het ontwerp dat samen met aannemer Bouwman BVBA tot dit eindresultaat geleid heeft.” Een eindresultaat dat vooral opvalt door zijn speelse karakter. “We zijn allebei liefhebbers van variatie in volumes, ramen, hoekjes, schuine vlakken … Ook binnen hebben we die speelse indeling doorgetrokken, want zo creëer je meteen gezelligheid.”

Toekomstplannen

Leentje en Frederik voelen zich helemaal thuis in hun droomwoning. Toch smeden ze nog toekomstplannen. “De volgende projecten die op de agenda staan, zijn de afwerking van de wijnkelder en een bijgebouw in de tuin. Maar ook in de afgewerkte ruimtes passen we af en toe wat details aan. Een huis groeit stapsgewijs en dus moet je af en toe een kleine ingreep durven doen. Maar intussen zijn we wel heel blij dat we onze droom op deze manier zelf hebben kunnen verwezenlijken.”

Deze reportage is verschenen in ons boek WONEN Landelijke Stijl 2, een luxeboek met 28 inspirerende woningen in landelijke stijl.

Bron: Wonen Landelijke Stijl augustus/september 2015 | Tekst: Bert De Pau | Fotografie: Stefanie De Neve