Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Een statig grachtenpand in Hasselt

Enkele jaren geleden zag het er maar benard uit voor dit ooit zo statige grachtenpand in Hanzestad Hasselt, tot Bianca en Frank zich erover gingen ontfermen. Samen met Lisette Uitendaal van Home-Unique Binnenhuisarchitectuur en haar team van gepassioneerde vakmensen wisten ze het pand in zijn oude glorie te herstellen en gaven ze het interieur een make-over die heden en verleden harmonieus met elkaar verbindt.

Verleden respecteren

Respect voor het verleden was een van de belangrijkste uitgangspunten bij het uitwerken van het interieur. Vrijwel alles is veranderd – ruimtes kregen andere functies, kleine kamers werden opengetrokken en tot één ruimte verenigd – maar toch ziet alles eruit alsof het er altijd zo geweest is. En dat was ook precies de bedoeling. “De originele elementen die we konden recupereren, hebben we behouden. Zo vonden we in de entree nog één plafondornament in redelijke staat terug en dat hebben we als basis gebruikt om ook op andere plaatsen ornamenten te laten terugkeren”, zegt Bianca. “Daar waar de oorspronkelijke materialen niet meer bruikbaar waren of waar nieuwe elementen moesten komen, hebben we consequent gekozen voor doorleefde, natuurlijke materialen. Die zullen de komende jaren alleen maar mooier worden”, vult Lisette aan. Een goede illustratie daarvan is de open leefkeuken met eethoek. Het balkenplafond, de witgeschilderde vloer en de schouw van het eetgedeelte zijn origineel. De Bourgondische dallen, de zitvensterbanken met luiken én de keuken met servieskasten van geborsteld eiken met een blad van graniet leather finish – een eigen ontwerp van Lisette – zijn nieuw. Er is echter geen verschil zichtbaar. Dat alles ambachtelijk gemaakt en geplaatst is, versterkt dat authentieke effect nog. De aankleding straalt één en al eenheid, rust en harmonie uit. “Enkele grote spullen per ruimte volstaan voor een krachtige basis. Zelfs zulke grote ruimtes hebben niet veel extra nodig, want het huis spreekt voor zich”, verklaart Lisette. “Het kleurenpalet draagt daar eveneens zijn steentje toe bij. Hier heb ik samen met Frank en Bianca voor zelf samengestelde warme grijs- en taupetinten gekozen.”

Krachtige eenvoud

Boven trok Lisette samen met Frank en Bianca de lijn om oud en nieuw met elkaar te verenigen door. Een voorbeeld daarvan is de gang. “Krachtige eenvoud ontstaat door de dominerende originele elementen weer tevoorschijn te halen. Deze elementen zoals het balkenplafond, de houten vloer en de paneeldeuren met lijstwerk, werden helder wit geschilderd. Op de wand een maatwerk grijstint en aan het plafond eigen ontwerp smeedwerklampen. Het geheel klopt”, lacht Lisette. Dat modern comfort ondanks dit authentieke plaatje niet achterwege blijft, bewijst de badkamer. De kranen en regendouche komen rechtstreeks uit de muur, waardoor leidingen onzichtbaar blijven en ze op die manier geen afbreuk doen aan de charme van de Bourgondische dallen op de vloer, het marmermozaiek op de wanden, het marmeren wastafelblad met wastafelmeubel van geborsteld eiken en de houten shutters. Een blikvanger is het vrijstaande bad met een prachtig uitzicht naar buiten. Op de bovenverdieping is de master bedroom de enige ruimte in huis waar van de grijs- en taupetinten werd afgeweken. “Toen wij gordijnen aan het zoeken waren voor deze ruimte, kwam Bianca telkens terug op de huidige blauw-wit gestreepte gordijnen”, herinnert Lisette zich nog. “De blauwe kleur van de accentmuur heb ik daar helemaal op afgestemd.”

Bron: WONEN Landelijke Stijl boek 2 | Fotografie Dorien Ceulemans | Tekst Bert De Pau