Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Bourgondische kerst in zelfontworpen huis

Jarenlang was Lydia al aan het tekenen en druk bezig in haar hoofd om te bedenken hoe haar droomhuis moest worden. En nu woont ze er! Het is de perfecte plek om een gezellige, bourgondische kerst te vieren.

bourgondische kerst lydia 01 kerstboom bij haard
bourgondische kerst lydia 02 zithoek 1
bourgondische kerst lydia 03 zithoek 2
bourgondische kerst lydia 04 keuken
bourgondische kerst lydia 05 van keuken naar eetkamer
bourgondische kerst lydia 06 eethoek
bourgondische kerst lydia 07 slaapkamer

Woongek

Lydia wist precies hoe haar nieuwe huis eruit moest zien. “Ik ben al veel jaren een complete woongek”, zegt ze lachend. “Ik ben serieus verslaafd aan de site Funda, waar foto’s van woningen op staan die te koop zijn. Ik heb al minstens 380 huizen die ik daarop bekeek in mijn hoofd compleet verbouwd en opnieuw ingericht. Ja, het is een tic, maar ik vind dat zo leuk. Ook Pinterest is mijn grote vriend, dus je begrijpt dat ik inmiddels heel goed weet wat ik mooi vind. Toen we onze kavel hadden gekocht, had ik dus al snel een tekening van zowel de binnenkant als de buitenkant van ons toekomstige huis gemaakt. De architect moest wel lachen, maar het was natuurlijk voor hem ook fijn om te werken met mensen die precies weten wat ze willen. Ik heb alleen geen verstand van isolatie en allerlei technische dingen, maar qua stijl weet ik goed wat ik wil. Gelukkig zitten Ruth-Jan en ik helemaal op een lijn.”

Geslaagde mix

Er moest veel licht komen in hun nieuwe huis. En ook het uitzicht op de uiterwaarden en de rivier moest optimaal zijn. In hun nieuwe woning is aan de achterzijde het magnifieke uitzicht volop te zien door de vele grote ramen. “Ik hou van een landelijke stijl”, vertelt Lydia. “Vaak vind ik het echter te somber en te donker. Dat wilde ik hier absoluut niet. Ons huis is ontworpen op het maximale uitzicht en een optimale lichtinval. En voor ons interieur hebben we gekozen voor een moderne uitvoering van de landelijke stijl. Daarom hebben we bijvoorbeeld bewust gekozen voor beton op de vloeren. Dat vond ik wel gewaagd, eerlijk gezegd, want ik was bang dat het te kil uit zou vallen en mijn landelijke meubels er niet bij zouden passen. Maar het is goed gelukt, vind ik. We hebben een goede mix met veel houtelementen en groen op de muren en ook voor de bank, waardoor het grijs van de vloer niet te koud aanvoelt.”

Ronde tafel

In de strakke, zwartgebeitste, houten keuken is een ereplaats ingeruimd voor een grote ronde houten eettafel. “Die is het epicentrum van ons huis”, lacht Lydia. “We hebben een kookeiland en ik wilde voorkomen dat het met een rechthoekige eettafel een lang geheel zou worden. Met zijn allen in de rondte zitten is zoveel gezelliger. We kunnen met z’n negenen zitten en dan is er op de tafel nog genoeg plek voor schalen met heerlijk eten. Daar houden wij van: een lekkere bourgondische kerst. Ruth-Jan heeft met kerst ook de tijd om samen met mij te koken en dat maakt het extra speciaal. In de maand daarvoor heb ik ons huis al helemaal in kerststemming gebracht. Tijdens de feestdagen is het op en top genieten van die fijne sfeer, het lekker tuttelen met elkaar en het samenzijn. Gelukkiger kun je me niet krijgen.”

Nog geen abonnement?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je graag een abonnement op Wonen Landelijke Stijl afsluiten? Klik dan hier.

Bron: Wonen Landelijke Stijl 7/2019 | Fotografie: © Corine hoge Bavel-Jansen | Tekst: Yvonne van Galen