Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Boerderij van 1840 in brocante stijl

Wim-Jan en Mariëlle kochten een onbewoonbare boerderij en restaureerden het samen met familie en vrienden tot een compleet verbouwde hoeve in brocante stijl.

Onbewoonbare boerderij

“Wij komen uit dit dorp, maar dit huis was ons nooit opgevallen. De voortuin stond vol met bomen en metershoog onkruid. De boerderij was onbewoonbaar. Wanneer je de deur dichtdeed, rammelden de muren en je kon door het dak naar buiten kijken.” Maar van enige twijfel was na de eerste bezichtiging niets meer te merken. Het had iets, dit huis en de plek. En het was, omdat het al zo lang leeg stond, betaalbaar voor starters. Na een jaar wachten op de vergunning startten Wim-Jan, Mariëlle, familie en vrienden met het opnieuw opbouwen van de boerderij. Een project dat zes maanden in beslag nam. “Omdat het een monument betrof, moest de boerderij in originele staat worden teruggebracht. We hebben alle steentjes van de buitenmuur afgebikt en hergebruikt. Net als alle oude gebinten die je door het hele huis ziet. Ze stammen allemaal uit de bouwperiode van het pand: 1840.” Zaken die niet konden worden hergebruikt, maakte Wim-Jan zo veel mogelijk zelf. Hij is timmerman en heeft een bouwbedrijf, dus alle kozijnen, de stoere eikenhouten binnendeuren, de keuken en veel meubelen zijn van zijn hand.

Een tikkeltje stoerder

Zo kon het dat het stel drie jaar geleden naar een schitterend verbouwde boerderij verhuisde die compleet was ingericht in een lieflijke brocante stijl met roze accenten. “In de afgelopen drie jaar is onze smaak wel iets stoerder geworden. Zo hadden we onze romantische banken verkocht toen we deze stoere exemplaren zagen.” En verfde Mariëlle eerder alle lampenvoeten wit, nu mag het hout zijn eigen stoere uitstraling behouden of wordt het flink opgeschuurd. Wim-Jan en Mariëlle hebben dezelfde smaak, mooi, gezellig en sfeervol, en dat zie je terug in iedere ruimte. Alles is perfect afgewerkt en er is nagedacht over ieder detail. Van de kleur op de muren, de verweerde boeken in de boekenkast tot de chocolaatjes bij de koffie, die zo mooi zijn dat het jammer is om ze op te eten. “Er wordt wel veel geschoven”, vertelt Wim-Jan. “Het is iedere keer weer een verrassing als ik thuiskom!”

Bron: Wonen Landelijke Stijl augustus/september 2015 | Tekst: Wilma Tjalsma | Fotografie: Anneke Gambon