Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Boerderij uit 1754 in het idyllische Betuwe

Een oude boerderij uit 1754, midden in de Betuwe. Omgetoverd tot een cottage-achtig pand met gestuukte wanden, groen-witte luiken met rode pastilles en een rieten kap. Rondom een pad van Waalsteentjes, verschillende zitjes en prachtige hortensia’s en rozen. Dit is landelijk wonen pur sang.

Compleet vernieuwde boerderij

Een mooi voorbeeld van hoe het leven kan verkeren. De vrouw des huizes ravotte als jong meisje precies op deze idyllische plek in de Betuwe. Toen er zich op latere leeftijd de kans voordeed hier te komen wonen, twijfelde ze geen seconde. Samen met haar man schafte ze het rijksmonument aan, ondanks zijn vervallen staat. Bijna een jaar werd er door een grote bouwploeg gerenoveerd. Het casco werd behouden, het dak gerestaureerd, maar originele elementen, zoals de gebinten, werden intact gelaten. Verder werd alles in en om de boerderij vernieuwd. De luiken met pastillemotief werden bewust gekozen om de voorgevel er op een mooie manier uit te laten springen.

Zoals vroeger

Bakelieten schakelapparatuur matcht als vanzelf in een pand als dit. Alle bakelieten stopcontacten werden op maat gemaakt en verwezenlijkt door Van Berkel. Zelfs de gordijnroedes werden op maat gemaakt. Ze werden met de hand gesmeed door Mathieu de Gier, een smid uit Cothen. Voor de muren werd een typische techniek gebruikt. De bewoners wilden de wanden een aanzien geven van oude stalmuren. Cees van Tuil van La Fresque zorgde met een speciale stukadoorstechniek voor een rustieke uitstraling. Behalve het afwerken van de wanden patineerde La Fresque ook alle deuren. Passend bij de cottage-achtige stijl werd veel hout toegepast, met name in deuren en plafonds. In de entree bijvoorbeeld werden voor de garderobe prachtige, unieke deuren uit India gebruikt. Ze zijn 120 jaar oud en hebben nog origineel deurbeslag. Ze zijn afkomstig van Woonland, dat het hout verzamelt en bewerkt, maar de deuren zo origineel mogelijk houdt. Alleen de oude balk naast de garderobe kreeg door een speciale bewerking een heel authentieke look. Alsof het altijd zo geweest is.

Deze reportage is verschenen in het boek WONEN Landelijke Stijl 2.

Bron: WONEN Landelijke Stijl december/januari 2014/15 | Tekst: Anja Bemelen | Fotografie: Sarah Van Hove