Bijzondere stadsvilla aan de rand van Dokkum

Acht keer zijn ze verhuisd. Maar dit huis voelt zo goed, het zou maar zo kunnen dat Marian en Peter hier heel lang blijven wonen. En waarom ook niet? Alles klopt: het bijzondere huis, de ligging aan het water én het interieur.

Acht keer is scheepsrechtAcht keer is scheepsrechtAcht keer is scheepsrechtAcht keer is scheepsrechtAcht keer is scheepsrechtAcht keer is scheepsrechtAcht keer is scheepsrechtPakje boter

“Jullie kopen een huis alsof het een pakje boter is”, dat hoorden Marian en Peter nog wel eens in het verleden. En zo gek was dat niet, want zodra het stel klaar met verbouwen en enigszins gesetteld was, kwam er weer een ander project op hun pad. “Ons vorige huis hadden we compleet verbouwd toen we hoorden dat dit leuke huis te koop stond. En omdat familie ons huis wilde kopen, was de beslissing snel genomen.”

Prijsvraag

De gemeente Dokkum schreef een aantal jaren geleden een prijsvraag uit onder architecten; de winnaar mocht hier, aan de rand van Dokkum een aantal huizen ontwerpen. Architectenbureau Adema bedacht deze Wâldhûzen. Een rij moderne, vrijstaande huizen. De woningen in deze straat vormen een glooiende, in groen gelegen overgang van de woonwijk naar het buitengebied. Tussen de woningen liggen begroeide, aarden wallen en de daken zijn voorzien van sedum. Hierdoor ontstaat in het voorjaar een prachtige groenzone langs het water en ‘verdwijnen’ de woningen als het ware in het groen.

Boven wonen

In deze stadsvilla wordt op de eerste etage gewoond en op de begane grond geslapen. Vanuit de woonkamer en de keuken hebben de bewoners toegang tot het grote dakterras en balkon met prachtig uitzicht over groen en water. “Dit wijkje was ons al eerder opgevallen maar toen hadden we net een ander huis gekocht. Het zijn opvallende woningen. De onderkant bestaat uit rode bakstenen, de bovenkant uit zwart hout. De voordeur is te bereiken via een houten trap.” Peter en Marian waren het er snel over eens: dit werd hun volgende woning. Er hoefde nagenoeg niet te worden verbouwd, wel zijn er liters verf naar binnen gebracht.

Donkere tinten

Een woonkamer oogt groter als je de muren en het houtwerk een lichte tint geeft. Marian koos er juist voor om al het houtwerk zwart en de muren in een grijstint te verven. “Ik weet heel goed wat ik wil voor ons interieur, maar bij de keuze voor verfkleuren kwam de twijfel. Uiteindelijk ben ik bij Kavel 22 terechtgekomen en zij hebben mij geholpen bij het kiezen van de juiste tinten, met onze nieuwe bank als leidraad.” Dat deze donkere tinten een juiste keuze zijn geweest, zien we als Marianne ons rondleidt door haar sfeervolle, Friese waterwoning. De donkere tinten zorgen voor veel sfeer en geborgenheid én voor een heel aparte stijl.

Alles verkocht

Niet alleen de bank is nieuw, voor dit bijzondere huis schaften Marian en Peter een compleet nieuw interieur aan. Al hun oude spullen gaven ze weg of verkochten ze op Marktplaats. “Ik wilde in ons vorige huis ook deze sfeer neerzetten, maar op de een of andere manier lukte het niet. Dat lag aan het huis en aan de kleuren, daar hadden we veel wit. Het ene huis leent zich nu eenmaal beter voor deze stijl dan het andere. Door de bouwstijl en de lichte kleuren kreeg ons vorige huis uiteindelijk een interieur met een industrieel tintje.”

Maatwerk

Een sobere sfeer met grote accessoires, dát is de stijl die Marian hier heeft gecreëerd. Jaren geleden moest ze voor deze stijl in de auto stappen en heel Nederland doorrijden, op zoek naar een sfeervolle interieurwinkel waar ze haar hart op kon halen. “Ik heb in die tijd heel wat kilometers gereden. Dat hoeft gelukkig niet meer, want tegenwoordig kan ik voor mooie meubels en accessoires prima terecht in mijn eigen woonomgeving.” Marianne heeft drie favoriete woonwinkels en daar hebben zij en Peter praktisch alles gekocht. “En omdat een huis als dit niet standaard is, moesten we af en toe iets op maat laten maken. Voor de finishing touch hebben we een timmerman ingeschakeld. De luikjes voor de ramen en de grote luiken voor de balkondeuren heeft hij speciaal voor dit huis ontworpen. En ook de console en het bankje in de hal zijn uiteindelijk door hem gemaakt, omdat we in de winkels niets konden vinden dat hier zou passen.”

Grootste troef

De grootste troef van dit verrassende huis is de ligging: aan het water! En omdat Peter en Marian boven wonen, slapen ze beneden, grenzend aan de tuin die op zijn beurt weer grenst aan het water. “Op warme dagen lopen we ’s morgens zo de tuin in met een kopje koffie, om bij het water even voor ons uit staren. Dat voelt wel heel erg als vakantie, hoor. En ook het feit dat we er een bootje kunnen aanleggen, maakt hier wonen extra bijzonder.”

Bron: WLS 03-2018 | Fotografie Anneke Gambon | Tekst Wilma  Tjalsma