Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Authentieke hoeve in een hedendaags jasje

Mooi ingekapseld in het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen is deze authentieke hoeve een echt pareltje. Hoewel, authentiek: het grootste gedeelte is nieuw. Toch lijkt het alsof deze woning er al jaren staat. En dat was ook precies de bedoeling.

Ambachtelijke technieken

Er stond al een huis op deze plaats, maar daar is zodanig veel aan veranderd en bijgebouwd dat je bijna over een nieuwbouwwoning kan spreken. Toch heeft de woning zich al helemaal geïntegreerd in de glooiende omgeving. “De bewoners hebben specifiek voor deze locatie gekozen omdat ze midden in het groen wilden wonen”, vertelt Mark Mertens van am designs, die het ontwerp van dit droomhuis realiseerde. “Het huis zelf moest de illusie creëren dat het al lang op die plek stond. Het moest lijken op een authentieke hoeve die volledig gerenoveerd is, met schuren die omgetoverd werden tot woonruimte. Wat je bijvoorbeeld bij zulke gerenoveerde hoeves regelmatig ziet, is dat een oude stalpoort vervangen werd door een raam, om op die manier een leefruimte met veel daglicht te creëren. Dat is hier ook gebeurd, met dat verschil dat alles nieuw is en er dus nooit een poort geweest is. Door zoveel mogelijk met gerecupereerde materialen te werken en ambachtelijke technieken te gebruiken, is het beoogde authentieke effect bereikt.”

Gezellige haarden

Ruimtes zijn er alvast meer dan voldoende in dit huis. Zo is er op de gelijkvloerse verdieping naast de ruime leefkeuken en eetplaats plaats voor maar liefst drie zithoeken: een meer formele ruimte om mensen te ontvangen, een cosy tv-hoek en een extra zitruimte voor vrienden. Wat al deze ruimtes met elkaar gemeen hebben, is de gezelligheid die ze uitstralen. Dat komt enerzijds door de haard die in elk van deze ruimtes aanwezig is en anderzijds door de aankleding ervan. “Op enkele kunstwerken uit de privécollectie van de bewoners na hebben we de volledige inrichting op ons genomen. De meubelen zijn ofwel van onze eigen collectie ofwel van merken die we verdelen.” Boven bevinden zich onder meer een ouderlijk gedeelte met slaapkamer, badkamer en dressing, drie kinderkamers met eigen badkamer, een bureel en een fitnessruimte. Terug beneden vinden we ook nog een polyvalente ruimte – ideaal voor feestjes – en een spa met sauna en hamam, die via een trap toegang geeft tot het buitenzwembad. Het is duidelijk: het droomhuis dat de bewoners voor ogen hadden, is er gekomen.

Bron: WONEN Landelijke Stijl editie december/januari 2015/16 | Fotografie: Sarah Van Hove| Tekst: Bert De Pau