Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Zeg het met bloemen

We hebben de afgelopen jaren honderden interieurs voorbij zien komen. Zo hebben we kunnen vaststellen dat interieurs sterk geëvolueerd zijn. Wat echter onveranderd is gebleven, is dat bloemen ideaal zijn om kleur te brengen in een landelijk interieur. We doken in ons archief op zoek naar de meest inspirerende voorbeelden.

Gepatineerde vaas

Hoe bloemen in een interieur staan, hangt niet enkel af van de gekozen bloemen. Ook de vaas bepaalt het totaalbeeld mee. Je kunt zo’n vaas kant-en-klaar kopen, maar waarom zou je niet wat creatiever zijn? Kunstenares Margo van Erkelens bijvoorbeeld patineerde zelf een verroeste, gietijzeren vaas. Die siert het granieten werkblad van haar keuken.

bloemen kleuren kroonluchter behangVariatie troef

De bewoners van dit huis hechten veel belang aan kwaliteit. Hun hele interieur is dan ook uitgerust met maatwerk. Op de robuuste tafel van Jean-Marie Waelkens staat een gevarieerd boeket, zowel qua kleuren als qua bloemen. Rozen, gerbera’s, sierappeltjes: het zijn maar enkele van de soorten die gebruikt zijn.

bloemen klassiek tulpenKleurrijke eenvoud

Dat bloemen van alle tijden zijn, bewijst dit voorbeeld. Inmiddels is het immers al bijna tien jaar geleden dat we het landhuis van Hans en Dorothé bezochten. Wat dit boeket zo tijdloos maakt, is de eenvoud ervan. De focus ligt volledig op tulpen. Door voor verschillende tulpen in diverse kleuren te kiezen, oogt die eenvoud echter allesbehalve saai.

bloemen diy blozend boeketBlozend boeket

Dit boeket is duidelijk weggelegd voor romantische types. De rozen, Clematis, Viburnum en kleurrijke voorjaarsbloeiers bezorgen je onmiddellijk een vrolijk gevoel. Ben je benieuwd hoe Elke Breugelmans van Wisteria dit boeket samengesteld heeft? Je ontdekt het hier.

bloemen klassieke vaas bloemschikkenFrisse accenten

Heb je een eerder sober interieur met een ingetogen kleurenpalet? Dan zijn bloemen het hulpmiddel bij uitstek om je helemaal te laten gaan qua kleur. Zo is Inge, bij wie we in 2015 te gast waren, fan van rustige kleuren en natuurlijke materialen. Tussen al die grijze en bruine tinten zorgen het groen en de andere kleuren van de bloemen voor frisse accenten.

bloemen diy tulp magnolia losse vaasjesKleurrijke compositie

Met bloemen hoef je niet altijd een traditioneel boeket of bloemschikstuk te creëren. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende bloemen per stuk in een klein vaasje te plaatsen. Als je die vervolgens in een groepje bij elkaar plaatst, oogt dat heel vrolijk. Extra voordeel: als één bloem uitgebloeid is, hoef je niet meteen alles weg te gooien. Deze kleurrijke compositie van Tiemke Snellen van Puur Natuur Bloemen illustreert dat. Tiemke koos onder meer voor Franse tulpen, Helleborus en magnolia. Andere inspirerende werken van haar hand vind je hier.

bloemen zomers houten bloembakBont bakje

Helemaal origineel is dit houten bloembakje. De basis is een eenvoudig houtbakje. Bloemschikster Annemie Geentjens vulde het met zomerbloeiers als Asparagus, dahlia’s en violier. Je kunt het bakje echter perfect elk seizoen vullen met andere bloemen. Hier ontdek je hoe je het houten bloembakje maakt.

bloemen namaak magnolia kaarsenBlijvende bloemen

Bloemen hebben één groot nadeel: ze kunnen vrij snel verwelken. Op zich niet zo erg als je graag elke week nieuwe bloemen in huis haalt. Wil je echter wat langer genieten van mooie bloemen? Dan is het een optie om voor kunstbloemen te kiezen. De magnolia’s van Sia op deze foto bijvoorbeeld zijn nauwelijks van echte te onderscheiden.

Bron beeld: 1. realisatie Margo van Erkelens, fotografie Denise Keus – 2. realisatie Interieur Verkest, fotografie Jonah Samyn – 3. realisatie Van der Voort Interiors, fotografie Dorien Ceulemans – 4. realisatie Wisteria, fotografie Stefanie De Neve – 5. realisatie Antiek en Brocante the-robin, fotografie – 6. realisatie Woonwinkel De Potstal / Puur Natuur Bloemen, fotografie Sarah Van Hove – 7. realisatie Annemie Geentjens, fotografie Dorien Ceulemans – 8. realisatie, fotografie & styling Sarah Van Hove, Dorien Ceulemans & Jonah Samyn | Tekst Bert De Pau