10 haarden en kachels om te zien
Typisch voor het najaar: de dagen worden korter, donkerder en vooral koeler. Hoog tijd dus om het extra warm en gezellig te maken in huis. Wat is er in zo’n geval beter dan een gezellige haard of kachel? Inspiratie nodig? Wij verzamelden tien prachtige realisaties in landelijke stijl.
1. Ambachtelijk gekapt
De stijlschouw van deze haard lijkt al een hele geschiedenis achter de rug te hebben, maar toch is deze gloednieuw. Joris Tinel heeft de schouw eigenhandig op ambachtelijke wijze uit massieve natuursteen gekapt. De gemetselde steentjes en de ijzeren vuurbok zetten het authentieke karakter nog extra in de verf.
2. Uit de jaren 1700
Yves en zijn partner zijn zodanig fans van de achttiende-eeuwse bouw- en woonstijl dat ze hun hele huis in die stijl laten bouwen hebben. In de woonkamer kozen ze voor verouderd hout op de vloer, maar de haard is wel authentiek. Het gaat om een exemplaar uit de jaren 1700 dat ze bij Joris Van Apers vonden. Het tablet is van ‘faux marbre’. Ook de haardplaat en de haardijzers zijn ongeveer even oud.
3. Idyllische woonplek
Bianca en Frank werden op slag verliefd op een vier eeuwen oud grachtenpand in het Overijsselse Hasselt (NL), hoewel het toen in een erbarmelijke staat verkeerde. Ze kregen geen spijt van hun keuze, want samen met Lisette Uitendaal van Home Unique maakten ze er een idyllische woonplek van. Bij de transformatie gooiden ze echter niet alles weg. De schouw en het schilderij boven de haard zaten al in het huis toen ze het huis kochten.
4. Sober met details
De Limburgse woning van Olga en haar man was al zo’n dertig jaar oud en dus toe aan een opfrisbeurt. Hun lage plafonds en donker antiek meubilair ruimden met de hulp van Dorien Cooreman van Moka Projects plaats voor een geraffineerd geheel met een romantische toets. Ook de haard onderging een metamorfose: op de plaats van de kachel met een typisch Vlaamse schouw kwam een soberder haardelement met toch wel wat detaillering.
5. In een wandmeubel
Een haard kan een centrale blikvanger zijn, maar kan ook integraal deel uitmaken van het interieur. Dat bewijst deze realisatie van Interieur Verkest. De cassette werd geïntegreerd in een op maat gemaakt wandmeubel, waarin ook alle multimediatoestellen zich bevinden. Zowel de schouw als het wandmeubel kregen dezelfde afwerkingskleur.
6. Oosters geïnspireerd
Esther en Patrick van Natural Living kozen in hun verbouwde jarentwintighuis voor een interieur met oosterse tinten. Ze houden enorm van gezelligheid, wat zich onder meer uit in het bijna dagelijks laten branden van de houthaard. Die had vroeger een stenen plateau, maar dat hebben ze verwijderd. De schouw hebben ze grof gestuukt en vervolgens afgewerkt met Canvas van Painting the Past.
7. Sobere elegantie
Dit type schouw had perfect interieurs kunnen sieren toen Lodewijk XIV nog de plak zwaaide. De sobere, elegante vormgeving staat in schril contrast met het extravagante karakter van de Zonnekoning. Deze specifieke schouw bestond toen echter nog niet, want het gaat om een nieuwe reproductie van Franse witsteen van Pol Standaert. De binnenzijde is afgewerkt met oude, brute, rode pannen.
8. Subtiel geïntegreerd
Haarden en schouwen hoeven niet altijd prominent aanwezig te zijn om een meerwaarde te zijn voor je interieur. De massieve eettafel en het Aubusson-tapijt van deze woonkamer bijvoorbeeld, gerealiseerd door Van der Voort Interiors, trekken al zoveel aandacht naar zich toe dat de rest wat soberder mag zijn. De haard en schouw maken integraal deel uit van een op maat gemaakte boekenkast met onder meer in leer gebonden antieke boeken en oosterse vazen.
9. Natuurlijke combinatie
Een landelijk interieur zonder natuurlijke materialen? Onmogelijk. Als aanvulling op hun massief houten vloer en het op maat gemaakte wandmeubel kozen de bewoners voor een natuurstenen sierschouw van Antiek Deknock.
10. Nieuwe grandeur
Nadat de bewoners enkele jaren in Engeland hadden gewoond, keerden ze terug naar Nederland. Ze kochten een honderd jaar oude villa in Het Gooi en gaven die samen met Wytske Hartog van StyleXclusief een tweede adem. Ze veranderden de kleine, afgesloten ruimtes in grote ruimtes die in elkaar overlopen. Ze behielden ook enkele originele stijlelementen, zoals de glas-in-loodramen, maar voor de schouwen kozen ze nieuwe exemplaren van ’t Achterhuis.
Bron: 1. Realisatie Joris Tinel, fotografie Jonah Samyn – 2. Realisatie Joris Van Apers, fotografie Jonah Samyn – 3. Realisatie Home Unique, fotografie Dorien Ceulemans – 4. Realisatie Moka Projects, fotografie Dorien Ceulemans – 5. Realisatie Interieur Verkest, fotografie Jonah Samyn – 6. Realisatie Natural Living, fotografie Dorien Ceulemans – 7. Realisatie Pol Standaert, fotografie Jonah Samyn – 8. Realisatie Van der Voort Interiors, fotografie Stefanie De Neve – 9. Realisatie Antiek Deknock, fotografie Sarah Van Hove – 10. Realisatie StyleXclusief/’t Achterhuis, fotografie Sarah Van Hove | Tekst Bert De Pau