Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

De juiste vloer voor elke ruimte

Wanneer je een vloer kiest, speelt het esthetische aspect uiteraard een cruciale rol. Vergeet echter niet de functie van de ruimte waarin de vloer komt te liggen. Iedere kamer heeft immers andere noden.

Visitekaartje

In de entree geef je meteen je figuurlijke visitekaartje af. Gasten krijgen al een eerste blik op hoe de rest van je interieur eruitziet. Kies hier dus zeker niet voor minderwaardige materialen, integendeel zelfs. Hier kozen de bewoners bijvoorbeeld voor natuurstenen tegels van Nieuwenhuizen Natuursteen.

Harmonie in huis

Hou je van harmonie in huis? Dan is het geen slecht idee om in de entree dezelfde vloer te plaatsen als op de rest van de gelijkvloerse verdieping. De verschillende ruimtes lopen op die manier naadloos in elkaar over. In dit geval kozen de eigenaars voor een klikvloer uit de collectie ProPlus van Coretec.

Flinterdunne klasse

De woonkamer is de plek waar je de meeste tijd doorbrengt en vrienden en familie ontvangt. Hier laat je dus niks aan het toeval over. Deze vloer straalt de klasse uit van een royale kasteelvloer, maar in werkelijkheid gaat het om flinterdunne tegels van Castle Stones die Kleur & Sfeer hier plaatste.
(foto: © Anneke Gambon)

Speels met hout

Een andere optie voor de woonkamer is een houten vloer. Die oogt warm en gezellig en wordt alleen maar mooier naargelang hij er langer ligt. Leuk om te zien trouwens is dat de bewoners van dit appartement de planken van Joris van Apers niet in lange banen legden, maar ze speels in half verband ten opzichte van elkaar plaatsten.

Nieuw maar doorleefd

Schrik om een nieuwe vloer te beschadigen? Kies dan voor een vloer die al vanaf de plaatsing een doorleefde uitstraling heeft, zeker in een druk gebruikte ruimte zoals de woonkamer. De hier geplaatste steen Belfort Gris van Nibostone is daar een mooi voorbeeld van: nagelnieuw, maar dankzij verschillende oppervlaktebewerkingen niet van een antieke vloer te onderscheiden.

Natuurlijke charme

In een keuken speelt onderhoudsgemak een belangrijke rol, gezien alles wat hier per ongeluk op de vloer kan belanden. Het is een hardnekkig misverstand dat natuurstenen vloeren om die reden niet geschikt zouden zijn. Dat beseffen ook deze bewoners, die bij De Opkamer hun oog lieten vallen op Belgisch hardsteen.

Stukje nostalgie

Bij een hedendaagse keuken liggen grote, strakkere tegels voor de hand. Een keuken met een nostalgische uitstraling vraagt dan weer om een dito vloer. In dit geval ging de voorkeur van de bewoners uit naar tegels op plavuizenformaat van Bebo.

Net echt

Een keukenvloer die geschiedenis uitademt en toch helemaal nieuw is? Dat vonden de bewoners van dit project, meer bepaald bij Castle Stones. De vloer lijkt op eeuwenoude dallen, maar in werkelijkheid bestaat hij uit dunne tegels.

Visgraten in badkamer

In de badkamer is het dan weer belangrijk dat de vloer tegen een stootje én tegen water kan. Dat betekent echter niet dat je voor een karakterloze vloer moet kiezen. De eigenaars van deze woning bijvoorbeeld kozen voor iets wel heel bijzonder: een vloer van kleine, hardstenen tegels in visgraatpatroon van Vandemoortel Rustieke Bouwmaterialen.

Verrassend formaat

Nog zo’n voorbeeld van een klassevolle vloer in de badkamer. Bourgondische dallen (hier in een realisatie van Kersbergen) kennen de meeste mensen vooral als grote tegels, maar in deze badkamer ligt het bewijs dat ze ook op een ander formaat tot een groots eindresultaat kunnen leiden.

Warm wakker worden

De slaapkamer ten slotte is een ruimte waar je vaak op blote voeten vertoeft. Belangrijk dus dat de vloer in deze ruimte niet alleen een warme sfeer uitstraalt, maar ook echt warm aanvoelt. Met een rustieke houten vloer, zoals deze van ’t Achterhuis, combineer je beide facetten.
(realisatie: Puur Wonen, © Claude Smekens)

Bron beeld: zie omschrijving bij foto’s | Tekst Bert De Pau

Nog geen abonnement?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je graag een abonnement op Wonen Landelijke Stijl afsluiten? Klik dan hier.