Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Tien tuinkamers op landgoed ’t Huys op de Hei

Een romantische sfeer schijnt door in alle bezoekerstuinen van ’t Huys op de Hei. Onder architectuur van Arend Jan van der Horst zijn ze in 1975 aangelegd. Ontdek de schoonheid van oeroude bomen, verstilde ornamenten en lange zichtlijnen op dit landgoed.

Bevoorrecht wonen

Met enig ontzag spreekt Nancy Fransman over de plek waar ze woont en werkt: “Wonen op landgoed ’t Huys op de Hei is een voorrecht. In één woord geweldig! Ik ken lang niet van elke plant of bloem de naam, maar vind wel dat alles bij ons huis hoort. Alles ís ons huis: de tuinen, de paden, de beelden, de zitjes, de planten. Eugène en ik wonen in een langgevelboerderij die omgebouwd is tot een carréboerderij. Het is geen kaal huis, neergezet in een tuin; het huis gaat over in de tuinen en vice versa. Voor ons is het een way of living.”

Lange zichtlijnen

’t Huys op de Hei werd veertig jaar geleden ontworpen door tuinarchitect Arend Jan van der Horst. Rondom de oorspronkelijke langgevelboerderij ontwikkelde hij in het buitengebied van Sambeek tien tuinkamers die elk een ander doel en andere sfeer hebben. De hand van Van der Horst is in elke tuin herkenbaar door het gebruik van lange zichtlijnen. In elke kamer zorgde hij bovendien voor symmetrie, soms doorbroken door hoge bomen. Eugène van Kempen en Nancy Fransman wonen hier inmiddels twaalf jaar. Zij hebben het oorspronkelijke ontwerp van Van der Horst intact gelaten.

Onderscheidend

In het ontwerp was ook het kleurgebruik belangrijk. In de ene tuinkamer speelt de kleur paars de hoofdrol, terwijl zich in een andere kamer acht rozenbogen bevinden, elk met een spanwijdte van acht meter en begroeid met roze en witte ramblers. Elke kamer onderscheidt zich van de volgende, maar loopt er ook naadloos in over. Er is een bamboebos, een witte rozentuinkamer, een kamer met grote vijverpartijen, en een die als Engelse tuin gedefinieerd kan worden: grote vierkanten die zijn afgezet met buxushaagjes en kiezelstenen paden. “Er is ook een poeltuin, waar dieren de vrijheid hebben te drinken. Elke kamer heeft een eigen gevoel, met steeds dezelfde kenmerken van Van der Horst.”

Cottage

De basisbeplanting wordt onder meer gevormd door bomen zoals tamme en wilde kastanjes, lindebomen, eiken, rode beuken, walnotenbomen, berken en oude appelbomen. Daarnaast zijn er hoge beukhagen, lage buxushagen en veel groenen zoals vrouwenmantel en hosta’s. Ook hortensia’s hebben een flink aandeel op het landgoed, waar zich tevens een cottage bevindt die gasten kunnen afhuren. “Ze hebben dan de beschikking over een eigen entree, parkeerplaats en besloten tuin”, vertelt Nancy. “Daarnaast zijn we ook een exclusieve trouwlocatie. En als gasten een wandeling maken over het landgoed is het ’t grootste compliment als ze pas na uren terugkomen. Dan hebben ze genoten van de natuur.”

Oertuin

De perken hebben nu het herfstrood, -bruin en -geel. Nancy en Eugène leven met de seizoenen. Is in de lente overal het fris twinkelende groen, in de zomer barst de tuin haast uit zijn voegen. Ook de hagen schieten dan uit. Nancy behoudt hun structuur door ze mooi in vorm te laten snoeien. “Straks, als alles kaal is, ontstaat er een soort oertuin. Er staan veel oude bomen die door zo’n kaal takkenstelsel prachtig zijn om te zien. Dat zijn de momenten dat ik me de zomerse overdaad al niet meer voor kan stellen. Ook al is alles in de tuinen bedacht, de natuur kan ik niet in de hand houden: prachtig toch?”

Identikit

Bewoners: Nancy Fransman en Eugène van Kempen
Oppervlakte: 17.500 m2
Ontwerp en aanleg: Arend Jan van der Horst
Grondsoort: geel zand
Gebruikte materialen: verharde paden, klinkers en paden van geel zand
Basisbeplanting: beukhagen, buxushagen, vrouwenmantel, hosta’s, hortensia’s, kastanjebomen, walnotenbomen, rode beuken, eikenbomen, lindebomen, berken en oude appelbomen
Indeling: carréboerderij, cottage en oranjerie, omgeven door tien in elkaar overlopende tuinen
Jaar van aanleg: 1975

Bron: TUINEN Landelijke Stijl najaar 2015 | Fotografie: Tessa Francesca | Tekst: Anja Bemelen