Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Symmetrische tuin in Elspeet op de Veluwe

“Ik wilde een tuin die elk seizoen mooi zou zijn”, vertelt Rie-Janne. “Waar elke dag iets te ontdekken is omdat er elke keer wel iets verandert. Een tuin vol schoonheid, maar die ook tegen een stootje kan als onze kinderen erin spelen…” In het buitengebied van Elspeet op de Veluwe staat de woning van Rie-Janne, haar man en hun drie kinderen. De woning is in 2009 gebouwd in een stijl die het echtpaar zo bewonderde tijdens hun vakanties aan de Zeeuwse en Vlaamse kust. “Wij gaan niet over één nacht ijs, er is flink nagedacht over ons huis. Maar over de tuin minstens zo veel.”

Wensen vertaald

Om al hun wensen optimaal vorm te laten geven, schakelden de bewoners hoveniersbedrijf Buytengewoon in. Ontwerper Bart Bolier van het bedrijf maakte een ontwerp voor de familie. Rie-Janne: “We namen met Bart ons wensenlijstje door en hij maakte de professionele vertaling daarvan in een tuinontwerp. Niet gewoon een tekening, maar een levensechte 3D-impressie. Hierop konden we heel goed zien wat hij bedacht had en hoe het eruit zou komen te zien. Het was eigenlijk al de eerste keer goed. We hadden ons goed voorbereid en wisten wat we wilden. Dat hielp natuurlijk wel. En hij heeft er nog een extra dimensie aan gegeven door met verschillende hoogtes te werken. Daardoor krijgt onze tuin nog meer diepte. Dat hadden we zelf nooit zo kunnen bedenken.”

Passend bij ons

“Buytengewoon deed ook de aanleg van onze tuin. Hovenier Gerjan Hofman en zijn team realiseerden de beplanting, de aanleg van de vijver en de verlichting. Het was bijzonder om te zien hoe de plannen zo stukje bij beetje werkelijkheid werden. Onze tuin is een mix geworden van landelijk en modern. We houden van klassiekers zoals hortensia, lavendel, beuk en buxus, maar wilden het in een hedendaagse vorm. Omdat er in symmetrie is gewerkt en met vlakverdelingen, is het geheel eigentijds geworden. Passend bij ons en bij ons huis. Bart heeft dat heel goed begrepen. Hij heeft een goede vertaling gemaakt van onze wensen. Onze tuin moest niet alleen maar mooi zijn, maar ook praktisch en elk seizoen aantrekkelijk.”

Vogels & vlinders

“In de praktijk betekent het dat we niet veel onderhoud hebben. Natuurlijk moet het gras op tijd gemaaid worden, maar verder ishet een kwestie van regelmatig wat mest en op tijd snoeien om de vormen mooi te houden. En eerlijk gezegd geven we dat laatste graag uit handen aan de professionals. Wij genieten vooral van onze tuin. Vanuit het huis en met name vanuit de serre kijken we prachtig naar buiten op het water en in het groen, ook in de koudere maanden. En in het voorjaar en de zomer zoeken we elke keer een ander plekje op in de tuin om te kijken wat er aan nieuwe bloemen en planten uit de grond schiet. Of om de vogels en vlinders te bewonderen die op de bloemen en het water afkomen. Zo is er elke dag wel iets te zien en geeft onze tuin ons alleen maar genot: precies zoals we dat wilden!”

Het geheim van een mooi gazon

“Als het gras mooi is, toont de tuin zich ook mooi”, vertelt hovenier Gerjan Hofman van Buytengewoon. Het loont zich om je gazon goed te verzorgen. Dat houdt in dat je in het seizoen op tijd moet maaien, ongeveer twee tot drie keer per week. En niet te vaak sproeien, want gras moet je niet te veel verwennen. Een goede voeding in de vorm van mest doet wonderen. Ik geef zelf ongeveer halverwege maart mijn gras een combinatie van organische meststof en kunstmest. En dat doe ik in juli nog een keer. Elke vijf weken blijf ik die kunstmeststof geven, zodat het gras voldoende op kan nemen. Je zult zien dat als je deze simpele gebruiksaanwijzing volgt, het gras er mooi en gezond groen bij ligt.”

Buxustips

“De laatste jaren hebben buxusplanten veel last van schimmel. Die komt ineens opzetten, van de ene dag op de andere is de buxus bruin. Schimmel hou je niet tegen, het is de buxus bij mij thuis ook overkomen, maar je kunt je planten wel laten overleven. Sla voor de zomer al een antischimmelmiddel in. Als de schimmel er dan ineens is, dan kun je die gelijk aanpakken, ook als het weekend is. Zorg daarna dat je je buxus aan de gang houdt door regelmatig organische meststof te geven. Daarna is het even geduld hebben, maar uiteindelijk komen er dan weer groene blaadjes.’’

Identikit

Bewoners: gezin met drie opgroeiende kinderen
Oppervlakte: 1.400 m2
Ontwerp & realisatie: Buytengewoon
Grondsoort zandgrond
Gebruikte materialen: natuursteen, gebakken klinkers, gazon, taxushagen, beukenhagen, buxuswolken, zink, basaltsplit
Basisbeplanting: taxushagen, buxuswolken, beukenhagen, lavendel en siergrassen
Indeling: verlenging en terugkerende symmetrie in vlakverdeling
Jaar van aanleg: 2011

Bron: TUINEN Landelijke Stijl editie voorjaar 2015 | Tekst: Yvonne van Galen | Foto’s: Tessa Francesca