Genieten van een groene boerderijtuin
Toen Jessica en haar man hun boerderij kochten, had de tuin de sfeer van een park. De ronde perkjes en keurig gesnoeide bomen vonden zij niet passen bij hun huis. Alles ging op de schop en inmiddels genieten ze elke dag van hun landelijke tuin.
Engels park
De tuin van de familie in een dorp in Overijssel ziet eruit alsof die al vele jaren bestaat. Dat komt natuurlijk door de relaxed begraasde weitjes met de pony’s, de monumentale kastanjebomen en het weelderige groen in de borders. Toch zag het er een paar jaar geleden nog heel anders uit. “Het was hier net een Engels park”, vertelt Jessica. “Het was allemaal keurig in vorm gesnoeid, er waren boogjes en aangelegde paadjes. Mooi groen hoor, maar wij vonden het niet bij een boerderij passen. En ook niet bij onszelf trouwens. We voelden ons te gast in eigen tuin. Toen we hier vier jaar woonden, hebben we het grondig aangepakt.”
Ideale plek
“Ons vorige huis was ook een boerderij. Die lag in een buitengebied, helemaal tussen de weilanden en het groen. Onze pony’s en paarden stonden er in het zicht. Heerlijk vonden mijn man en ik dat. Maar toen we kinderen kregen, wilden we toch graag in een dorp wonen. Met een school om de hoek en vriendjes op loopafstand. Onze zoektocht eindigde onmiddellijk toen we dit huis tegenkwamen. Het heeft het beste van twee werelden: Midden in een dorp en toch met zoveel groen dat je je in het buitengebied waant. We waren op slag verliefd en dolblij dat we het konden kopen.”
Plakboek vol wensen
“Drie jaar geleden hebben we de puntjes op de i gezet, door de tuin serieus aan te pakken. We voelden ons niet thuis in de brave parkstijl en wilden een groene tuin die bij onze boerderij zou passen. Een plek waar onze pony’s kunnen grazen, de kinderen onbekommerd kunnen ravotten en wij van onze privacy kunnen genieten. Ik heb een plakboek gemaakt waarin ik onze wensen verzamelde. Daarin stonden foto’s van de juiste bestrating en plaatjes van planten die we graag wilden. Globaal wist ik eigenlijk al heel goed hoe het moest worden en met dat boek konden we eenvoudig duidelijk maken hoe we het zelf voor ogen hadden. Op internet vond ik de site van Denkers in Tuinen, het bedrijf van Monique Donders en Pierre van der Heiden. Het klikte helemaal en al bij hun eerste ontwerp bleek dat ze goed begrepen wat wij wilden.”
Wonder
De tuin veranderde drastisch van sfeer. Jessica: “Er waren mensen die tijdens het proces geschrokken riepen: ‘Wat ga je doen? Jullie tuin is zo mooi!’ Maar wij wisten zeker dat het helemaal goed zou komen. En toen het klaar was, waren we inderdaad heel blij. Het totaalplaatje klopte eindelijk: onze boerderij heeft nu een boerderijtuin. Met alles erin waar we van houden. Onze pony’s hebben hun weitjes, er is plek voor onze kinderen om lekker te voetballen, we hebben een fijne bosrand waardoor we van de buitenwereld afgeschermd worden en er staan allemaal inheemse planten. Er wordt wel elke week een dag in gewerkt, maar het is allemaal niet zo strak. Alles groeit en bloeit welig en het wordt hier ieder jaar alleen maar mooier. Ik denk nog elke keer als ik door de tuin loop: wat een wonder dat ik zo mag wonen.”
Identikit
Oppervlakte: 6.700 m2 (exclusief omliggende bosschages)
Ontwerp en aanleg: Denkers in Tuinen
Grondsoort: zandgrond
Gebruikte materialen: oude gebakken klinkers, grind perlé noir, Chinees graniet, Tablazz vlonder
Basisbeplanting: buxus- en taxushagen en snoeivormen, hortensia’s, bossfeerbeplanting, gevarieerde borders met bollen, vaste planten en grassen
Indeling: gecombineerde stalling voor de pony’s en wellness met ruime veranda, 3 ponyweides, monumentale kastanjes, bosrand, meerdere kleurrijke borders, omklede terrassen
Jaar van aanleg: 2008
Bron: TUINEN Landelijke Stijl najaar 2015 | Fotografie: Tessa Francesca | Tekst: Yvonne Van Galen