Feesthoeve met tuin om in te trouwen
De tuin die bij de feesthoeve van Ben Brummer hoort, is een ‘natural beauty’. Ze is ontstaan door de natuur vooral haar gang te laten gaan. Er stonden bij aankoop al een paar bomen, maar voor de rest pasten alle ingrediënten twintig jaar geleden in slechts één kruiwagen.
Jarenlang gekoesterd
In het Drentse land, het dorpje Ruinerwold om precies te zijn, staat de woning van Ben Brummer. Zijn bedrijf Feesthoeve Brummerij organiseert bruiloften en familiefeesten op de boerderij. “De tuin is heel belangrijk voor ons, die is echt cruciaal. Mensen willen hier namelijk het liefst buiten trouwen”, vertelt Ben. “Wij koesteren ons groen dus al jarenlang op een goede manier. Toen wij in 1993 op deze plek kwamen wonen, stonden er alleen twee enorme eiken, een grote beuk en twee pruimenbomen in de voortuin. De rest was weiland. Alles wat je nu ziet, is aangeplant. Het lijkt een oude tuin, maar dat is het zeker niet. Ze is pas twintig jaar oud.”
Kamperen
“Halverwege de jaren negentig woonden wij in een huurhuis in Amsterdam. Dat werd verkocht, dus we moesten verhuizen. We hadden jonge kinderen en wilden de stad uit, maar we hadden geen idee waar naar toe. We hebben lang gezocht en het is uiteindelijk Drenthe geworden. Heel toevallig eigenlijk, het had elke plek op het platteland in Nederland kunnen zijn. Toen we hier eenmaal woonden, kwamen we er ook bij toeval achter dat er in het seizoen wild gekampeerd werd op het terrein. Wij vonden dat gezellig en leuk, het zorgde voor wat leven. Mijn vrouw ging steeds vaker koken voor de gasten en zo is langzaamaan ons feestbedrijf ontstaan.”
Uit één kruiwagen
“Ik kom uit de reclamewereld en ben visueel ingesteld. Ook beschouw ik mezelf als een visionair, dus als ik iets bedenk, dan begin ik gewoon om het te realiseren. Dat heb ik allereerst met de boerderij gedaan. Die is stukje bij beetje verbouwd, we hebben nooit iets getekend. En zo ging het ook met de tuin. Alles wat je nu ziet, zat in één kruiwagen. Vanaf zo klein hebben we het geplant in 1995. Deze tuin is dus in een seizoen ontstaan en wat er bij is gekomen, zijn honderden zaailingen van kastanjes en eiken. Als je het pad op loopt, staan daar misschien wel tweehonderd kastanjes. We snoeien het pad wel open, maar het is gewoon een bos dat daar ontstaan is in de loop van de tijd.”
Spieken bij de buren
“We vonden het belangrijk dat de boerderij en de tuin terug in de traditionele sfeer kwamen. We hebben zoveel mogelijk geprobeerd de originele beplanting te kiezen. Er is een beukenhaag aan de voorkant en eigenlijk zouden er ook leilindes horen. Maar wij hebben platanen gekozen, want leilindes, die overleef je niet. Dat duurt heel lang voordat het iets wordt. Alleen om het terras heen en bij sommige afscheidingen hebben we laurier geplant. Dat hoort hier eigenlijk ook niet. In Drenthe hebben ze alleen afvallend loof en geen naaldhout. Met laurier hebben we ‘s winters ook wat sfeer, anders is het wel heel kaal. Dus die concessie wilden we toch graag maken. In het dorp om ons heen kunnen we nog steeds goed zien hoe het vroeger was, want er is nog niet zo veel veranderd. Daar kunnen we mooi spieken hoe het eigenlijk hoort.”
Rust & ruigheid
“Het is een gemakkelijke tuin, we hebben geen bloemen en ook geen perken. Het enige wat we doen, is snoeien en maaien. Dat is een bewuste keuze. We wilden een mooie tuin, maar wel zeer gebruiksvriendelijk. Wat ik zelf het mooist vind, is de enorme rust die de tuin uitstraalt. De eiken en de beuk die er al stonden, zijn na de Tweede Wereldoorlog geplant. Dat zijn dus bejaarde bomen en die geven hier de sfeer van een oude tuin. Ik heb mijn best gedaan om rust te creëren maar ook ruigheid. Een beetje grof en niet te netjes. Elke keer als ik gemaaid heb, geeft het contrast van dat grove groen en het gladde gras mij altijd een enorme rust. Daar kan ik echt van genieten.”
Identikit tuin
Oppervlakte: 1,2 hectare inclusief het park
Ontwerp en realisatie: Ben Brummer
Grondsoort: zandgrond
Gebruikte materialen: fijn puin en terrastegels
Basisbeplanting: vlier, eik, beuk, rododendron, laurier, plataan
Indeling: originele boerenindeling – winterhard rondom het huis, platanen om de zon uit het huis te houden, parkachtig aan de achterzijde
Jaar van aanleg: 1995
Bron: TUINEN Landelijke Stijl najaar 2015 | Fotografie: Tessa Francesca | Tekst: Yvonne Van Galen