De perfecte poort bepalen in 5 vragen
Een poort geeft je niet alleen privacy ten opzichte van voorbijgangers en een scheiding van de openbare weg, maar het is ook het eerste visitekaartje van je woning. Een goed gekozen tuinpoort vertelt heel wat over het karakter van de bewoners. Beantwoord de volgende vijf vragen en ontdek de poort van jouw dromen!
1. Hout of metaal?
De meest gebruikte materialen voor een tuinpoort zijn hout en metaal. Bij metaal zijn het vooral staal en aluminium die de markt domineren, binnen het aanbod aan hout heb je de keuze uit tal van houtsoorten die elk hun eigen kwaliteiten en uitstraling hebben. Hou vooral rekening met de bouwstijl van je woning om hierop de stijl van jouw poort af te stemmen. Houten poorten passen perfect bij een landelijke woning. Maar ook een spijlenpoort uit staal kan heel mooi zijn in een landelijke omgeving. Aluminium wordt veelal gekozen in combinatie met moderne architectuur, maar omdat de mogelijkheden qua vormgeving eindeloos zijn, kan het ook perfect bij een klassiekere woning.
2. Manueel of geautomatiseerd?
Tot enkele decennia geleden moest je telkens je verlaten wanneer je de oprit kwam opgereden en de poort wilde openen. Sinds de opkomst van geautomatiseerde systemen om de poort met een druk op de knop open te laten gaan, zijn handmatig te openen poorten meer op de achtergrond verzeild geraakt. Voor kleine poortjes, zoals een doorgang voor voetgangers, komt het wel nog regelmatig voor. Onlogisch is die evolutie niet. Niets is immers zo gemakkelijk als blijven zitten in de auto en met één druk op de knop uw poort te openen. Denk ook goed na over waar het aandrijfsysteem voor de geautomatiseerde poort moet komen. Dat kan ondergronds zijn, zodat de motor uit het zicht blijft, maar ook een bovengrondse plaatsing aan de binnenzijde van de poort is mogelijk. De eerste optie is esthetischer, de tweede goedkoper.
3. Draaien of schuiven?
Of je kiest voor een poort die zich al draaiend of al schuivend opent, hangt vooral af van de ruimte waarover je beschikt. Wanneer je een brede enkelvoudige draaipoort overweegt, moet er voldoende ruimte achter de poort zijn zodat de poort bij het opengaan nergens tegenaan botst. Als er niet genoeg ruimte is voor het opendraaiende gedeelte van de volledige poort, dan kan een dubbele draaipoort een oplossing zijn. Nog beter in het geval van beperkte ruimte achter de poort is een schuifpoort. Hierbij slaan de delen niet open, maar schuift de volledige poort open naar één kant. Ze zijn tevens ideaal om grote afstanden te overbruggen, bijvoorbeeld in het geval van een dubbele oprit. Hou er dan wel rekening mee dat je voor zulke poorten genoeg beschikbare ruimte moet hebben naast de poort.
4. Welke functie heeft de poort?
Dient de poort als toegangspoort voor de oprit? Dan moet de poort uiteraard voldoende breed zijn voor je wagen. Maak de afmetingen niet te nipt, zodat je je er niet steeds door moet wurmen en de kans groot is dat je krassen maakt op je wagen, én op je poort. Heb je slechts één doorgang nodig naar de tuin, dan kan je kiezen voor een kleine enkelvoudige draaipoort, waarbij het opengaande gedeelte maar aan één kant scharniert. Ook hier kan je de afmetingen best niet te klein inschatten. Je wilt er ongetwijfeld ook met een fiets of kruiwagen gemakkelijk door kunnen.
5. Hoe laag boven de grond?
Een draaipoort die helemaal aansluit tegen de grond, oogt mooi en strak, maar helaas is zoiets maar zelden mogelijk. De oprit moet immers perfect egaal zijn om de poort probleemloos open en dicht te laten gaan. Bij de minste helling of oneffenheid zal je poort tegen de grond aan schuren, of erger nog, niet kunnen openen. Dat is de reden waarom draaipoorten meestal een redelijk grote spatie onderaan hebben. Bij schuifpoorten is dit een minder groot struikelblok. De spatie tussen de poort en de grond kan tot een minimum beperkt worden.
Bron: TUINEN Landelijke Stijl editie voorjaar 2015 | Tekst: Britt Guetens en Bert De Pau | Foto’s: 1: Poortland | 2 & 3: Dorien Ceulemans | 4: Laenen | 5 & 6: Pouleyn | 7: EMTS