Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

De juiste tuinverlichting in 6 stappen

Wanneer het ’s avonds donker wordt, betekent dat niet noodzakelijk dat je niet meer van je tuin kan genieten. Integendeel: met de juiste verlichting wordt je tuin net extra sfeervol als het donker is. Met ons zesstappenplan kan je zoektocht naar de juiste verlichting niet mislukken!

1. Begin vooraf

Wil je helemaal zeker zijn dat je tuin en de tuinverlichting optimaal op elkaar afgestemd zijn? Begin hier dan alvast over na te denken voordat de tuin aangelegd is. Op dat vlak verschilt tuinverlichting niet zo sterk van interieurverlichting, want ook daar haal je het beste resultaat wanneer je niet onvoorbereid van start gaat. Wanneer het tuinplan zich aan het ontwikkelen is, kun je dus maar beter de verlichting ook de nodige aandacht schenken. Op zo’n overzichtelijk plan is het meteen duidelijk welke elementen waar komen en kan je de verlichting daar perfect op afstemmen. Is het om bepaalde redenen niet mogelijk om meteen tuinverlichting te voorzien, bijvoorbeeld omdat je budget tijdelijk op is? Dan hoeft dat geen ramp te betekenen. Het grootste nadeel is dat je een deel van de tuin weer moet aanpakken om de nodige bedradingen te voorzien. Doe het daarom bij voorkeur op een moment dat planten niet groeien, bijvoorbeeld in de herfst of vlak voor de lente. De bodem is dan vlot bereikbaar en de ondergrond heeft voldoende tijd om zich te herstellen tegen het moment dat de tuin in topconditie moet zijn.

2. Overdrijf niet

Buitenverlichting moet je tuin vooral onderdompelen in een aangename, gezellige sfeer. ‘s Avonds gebruik je je tuin immers anders dan overdag, dus hoef je de verlichting niet zodanig sterk te laten branden dat het lijkt alsof het nog dag is of dat de rest van de straat kan ‘meegenieten’. Hou het liever subtiel.

3. Andere functies, andere verlichting

Binnen het spectrum van verlichting kunnen we verschillende types verlichting onderscheiden: functionele verlichting, oriëntatieverlichting, accentverlichting, sfeerverlichting. Ook in de tuin kunnen die verschillende types aan bod komen. Welk type het juiste is, hangt af van waar de verlichting voor dient. Oriëntatieverlichting helpt je bijvoorbeeld in het donker veilig de oprit op te rijden of via de wandelpaden de achterdeur te bereiken. Functionele verlichting kan voorkomen op het terras, wanneer je daar graag nog een boek wilt lezen, of bij de voordeur om in het donker de juiste sleutel te vinden. Accentverlichting kan dan weer dienen om een bepaald opvallend element in de tuin – een karakteristieke boom, een kunstwerk, het zwembad – extra in de kijker te zetten. De grenzen tussen de verschillende types zijn overigens niet strak afgebakend. Een mooi verlicht tuinbeeld verhoogt bijvoorbeeld ook de algemene sfeer in de tuin.

4. Kies mooie armaturen

Tuinverlichting is in de eerste plaats bedoeld om je tuin ‘s avonds extra sfeervol te maken, maar overdag kan je de armaturen natuurlijk niet telkens wegnemen. Kies daarom voor armaturen die ook bij daglicht en zonder dat ze branden perfect bij je tuin passen. Hoe ze dat precies doen, daarvoor zijn er mogelijkheden te over. Een sierlijke lantaarn, een paal met een doorleefde roestkleur of een nostalgische wandlamp tegen de buitengevel kan bijvoorbeeld net dat esthetische detail zijn dat jouw landelijke tuin helemaal àf maakt. De kans bestaat echter dat je zo tevreden bent over je tuinontwerp dat je de verlichting liever niet of nauwelijks ziet. Dat kan dan weer met onder meer vlakke, ingebouwde grondspots of compacte up- of downlighters die enkel opvallen wanneer je er echt op let.

5. Vraag hulp aan een expert

Heb je absoluut geen flauw idee hoe je met de samenstelling van jouw tuinverlichting moet beginnen? Of wil je gewoon helemaal zeker zijn dat de verlichting perfect bij jouw tuin zal passen? Dan is de helpende hand van een professional onontbeerlijk. Een tuinarchitect of verlichtingsexpert heeft ervaring te over en kan je met raad en daad bijstaan in je keuze. Wil je het toch liever allemaal zelf doen? Probeer dan indien mogelijk de verlichting van jouw voorkeur op kleine schaal uit, voor je alle exemplaren koopt.

6. Shop online!

Geen tijd om verschillende winkels te bezoeken op zoek naar de juiste tuinverlichting? Shop dan snel en eenvoudig online via onze webshop! Je vindt er een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan woonartikelen en dus ook buitenverlichting.

Bron: TUINEN Landelijke Stijl najaar 2015 | Tekst: Bert De Pau | Foto’s: 1. Modular Lighting Instruments 2. Il Fanale 3. Delta Light 4. Royal Botania 5. Modular Lighting Instruments 6. Authentage 7. Authentage 8. Nyche Lighting