Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

In 10 stappen naar je landelijke droomtuin

Een landelijke droomtuin creëer je niet zomaar. Wil je dat elk detail klopt? Dan is voorafgaand denkwerk onmisbaar. Wanneer je de volgende stappen volgt, wordt jouw droomtuin binnenkort werkelijkheid.

landelijke droomtuin studio siebers
Van limieten was er in deze tuin nauwelijks sprake. De eigenaars spaarden kosten noch moeite om het eindresultaat zo optimaal mogelijk te maken.

Stap 1: ken je limieten

Iedereen droomt van een zo mooi mogelijke tuin, maar het grootste bezwaar tussen droom en daad is vaak het beschikbare budget. En daar staat of valt alles mee: de materiaalkeuze, het type en aantal planten, de integratie van kunstwerken of andere blikvangers op het einde van een zichtlijn, een zwembad of niet … Een tip: heb je nog een aantal jaartjes geduld om jouw tuin zich helemaal te laten ontplooien? Kies dan voor jonge planten. Met volwassen bomen en planten ziet je tuin er vanaf dag één geweldig uit, maar die vragen wel een grotere financiële inspanning.

landelijke droomtuin jeroen dewulf
Deze tuin ligt in een regio die nogal gevoelig is voor wind. De halfhoge hagen van beuk zorgen er echter voor dat het ’s zomers toch aangenaam vertoeven is in het zwembad.

Stap 2: leer je tuin kennen

Voor je begint, is het belangrijk om de bestaande situatie zo goed mogelijk te kennen. Op welke plekken van de tuin heb je op welke momenten van de dag zon of schaduw? Waar moet je opletten voor inkijk van buren en/of voorbijgangers? Heb je te maken met een droge zandgrond of een vruchtbare bodem? Is de tuin vlak of zijn er niveauverschillen? Ook je eigen gezinssituatie speelt natuurlijk een rol. Zijn er bijvoorbeels spelende kinderen of kleinkinderen waarmee je rekening moet houden?

landelijke droomtuin mart kleppe
Dankzij de positionering vlakbij de achterdeur en de beplanting rondom krijgt dit eethoekje een heel intiem, besloten karakter.

Stap 3: open of gesloten?

Het blijft altijd een heikele kwestie: enerzijds wil je zoveel mogelijk genieten van het landschap en de omgeving, anderzijds wil je niet voortdurend zelf door nieuwsgierige blikken aangestaard worden, bijvoorbeeld tijdens het zonnen. Een omheining en natuurlijke privacyscheppers zoals hoge hagen en bomen kunnen soelaas bieden. Als je echter de tere punten uit stap 2 kent, volstaat het echter misschien wel om alleen op strategische plekken de nodige afscherming te voorzien. Een perfect geplaatst muurtje of haag kan er al voor zorgen dat je je helemaal alleen op de wereld waant.

landelijke droomtuin ludo dierckx
Hier kozen de bewoners hun nieuwe beplanting in functie van de bestaande. Op die manier krijg je overal de indruk dat de tuin er al een aantal decennia zo uitziet.

Stap 4: flora

Geen droomtuin zonder de juiste planten. Welke planten, dat hangt af van je persoonlijke voorkeur én van de situatie ter plaatse. Wil je bijvoorbeeld een tuin die altijd groen oogt of moet hij vooral in de zomer schitteren? Wil je vooral tussen juni en september vrolijke bloeiers of moet er elk seizoen iets te beleven zijn? Werk je graag elk weekend in je tuin of wil je het liefst zo weinig mogelijk onderhoud? Wil je groeperen op kleur of mag het allemaal wat losser? Verkies je strak aangelegde kamers of eerder een sobere landschapstuin? Welke ondergrond is er? Mag de tuin vol planten staan of moet er ook ruimte overblijven voor gazon, een zwembad …?

landelijke droomtuin de briellaerd
Vaste en losse elementen in perfecte harmonie met elkaar. De klinkers en de treden passen mooi bij de bloempotten van Italiaans aardewerk.

Stap 5: materiaalkeuze

Verhardingen brengen structuur in de tuin en ze zijn meteen ook een elegante manier om je van het ene punt in de tuin naar het andere te begeven zonder de rest van de tuin aan te tasten. Mogelijkheden zijn er alvast legio: een oprit van oude kasseien, een parkeergedeelte van grind, een wandelpad van klinkers, een hardstenen terras … Combineer ze naar hartenlust, maar voor het mooiste resultaat let je er wel beter op dat ze mooi aansluiten bij de stijl van je huis. Hetzelfde geldt voor poorten, bijgebouwen en andere structuren in de tuin: zorg ervoor dat ze in harmonie zijn met je woning.

Meer inspiratie over verhardingen en andere bouwmaterialen voor buiten vind je hier.

landelijke droomtuin gommaire
Een vijver in je tuin? Met een loungeterras er vlak naast geniet je er nóg meer van.

Stap 6: denk aan rustplekken

Waarom investeren de meeste mensen graag in een mooie tuin? Om er op mooie dagen zo goed mogelijk te kunnen van genieten. En dat genieten, dat kun je onder meer doen door voldoende rustplekken te creëren. Door verspreid in de tuin verschillende relaxhoekjes te creëren, krijg je bovendien telkens een ander uitzicht op de tuin … Denk aan een schaduwrijke eethoek, zonovergoten ligbanken naast het zwembad, een sober koffiehoekje achteraan in de tuin …

Meer inspiratie voor zonovergoten én schaduwrijke zithoekjes vind je hier.

landelijke droomtuin tuinonderneming monbaliu
Ondanks de relatief beperkte oppervlakte van 250 vierkante meter kon deze tuin toch omgetoverd worden tot een oase van rust met alles erop en eraan.

Stap 7: extra luxe voor vakantiegevoel

Anno 2020 willen mensen niet alleen naar hun tuin kijken, ze willen er volwaardig in leven. Iedere keer dat ze in de tuin zijn, willen ze het gevoel hebben een beetje op vakantie te zijn. Dat kan met je eigen zwembad of zwemvijver. Een luxueus poolhouse maakt het helemaal af: met een wellnessgedeelte, een buitenkeuken en een verwarmde zithoek groeit het uit tot een buitenverblijf in eigen tuin, zodat je overdag helemaal niet binnen in je huis hoeft te zijn.

Over poolhouses en andere bijgebouwen gesproken: inspirerende realisaties daarvan ontdek je hier.

landelijke droomtuin frezoli
Met zijn stoere look past aluminium buitenlamp Raz zowel bij klassieke als hedendaagse tuinen en terrassen.

Stap 8: ook ’s avonds genieten

Wil je ook ’s avonds een mooi uitzicht op je tuin hebben? Denk dan vanaf het begin aan tuinverlichting. Kies voor een evenwichtige mix van sfeer-, oriëntatie- en accentverlichting en zet op die manier de mooiste hoekjes van je tuin letterlijk in de spotlights. Samen met de ondergaande zon beginnen ook de temperaturen te dalen. Met behulp van een verwarmingstoestel, een outdoorkachel of een gemetselde haard kun je het echter nog lang gezellig maken. Of wil je toch het liefst vanuit het comfort van je eigen woning van je tuin genieten door je huis uit te breiden met een serre of oranjerie?

landelijke droomtuin nyche lighting
Geen enkel detail werd in dit tuinontwerp over het hoofd gezien. Blikvangers zijn onder meer de lantaarns die niet alleen ’s avonds maar ook overdag echte sfeermakers zijn.

Stap 9: maak een concreet tuinontwerp

Je hoeft uiteraard niet alle voorgaande stappen doorlopen te hebben voor je aan een tuinontwerp begint, maar als je eerst alles op een rijtje gezet hebt, is het wel gemakkelijker om tot een concreet plan te komen. Schakel hierbij eventueel de hulp in van een professionele tuinarchitect. Maak je wensen duidelijk, maak een moodboard met wat je zelf mooi vindt, zorg dat je de juiste afmetingen bij de hand hebt … Hoe meer info, des te beter hij of zij aan de slag kan. En wie weet bedenkt die tuinarchitect nog nieuwe ideeën waar je zelf nog niet aan gedacht hebt om je tuin naar een nóg hoger niveau te tillen?

landelijke droomtuin cools
Strak maar toch warm, dat was de wens die de bewoners hadden. En die wens werd dankzij de zwemvijver en het poolhouse ruimschoots ingewilligd.

Stap 10: aan de slag!

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar eigenlijk moet het echte werk dan nog beginnen. Toch is het een hele hulp als je het voorafgaande denkwerk zo uitgebreid mogelijk gedaan hebt. Zo kom jij – of jouw hovenier – niet voor onverwachte verrassingen te staan tijdens de aanleg van de tuin. En kun je heel binnenkort genieten van je landelijke droomtuin!

Bron beeld: 1. Studio Siebers Tuinontwerpers, fotografie Denise Zwijnen – 2. Jeroen Dewulf Tuinarchitectuur, fotografie Veronique De Walsche – 3. Mart Kleppe – 4. Ludo Dierckx Tuindesign, fotografie Bieke Claessens – 5. Hovenierscentrum De Briellaerd – 6. Gommaire, fotografie Claude Smekens – 7. Tuinonderneming Monbaliu, fotografie Veronique De Walsche – 8. Frezoli Lighting – 9. Nyche Lighting – 10. Cools Zwemvijvers & Tuinaanleg, fotografie Hilde Verbeke | Tekst Bert De Pau

Nog geen abonnement?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je graag een abonnement op Wonen Landelijke Stijl afsluiten? Klik dan hier.