Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Oud, maar niet versleten

Bij termen als ‘antiek’ of ‘oude materialen’ denken veel mensen aan iets wat voorbijgestreefd is. Nochtans kun je met oude en verouderde bouwmaterialen ook een hedendaags eindresultaat creëren. Deze inspirerende toprealisaties zijn daar voorbeelden van.

Perfecte geleiders

Andy Vanhoutte (Bourgondisch Kruis): “Deze vloer hebben we gerecupereerd uit Frankrijk. Het zijn oude Bourgondische dallen. Doordat ze niet in een vast formaat komen, worden ze steevast in wildverband geplaatst. Ondanks hun gezegende leeftijd zijn ze ideaal geschikt voor modern comfort. De tegels zijn immers perfecte geleiders voor vloerverwarming.”

oude materialen taps and bathsNet als steigerhout

Pieter Goossens (Taps & Baths): “De eigenares had deze oude werkbank al een tijdje in haar tuin staan. Daardoor heeft die de uitstraling van steigerhout verkregen. Nu heeft de werkbank als wastafelmeubel een mooi plekje in haar badkamer. Wij zorgden voor de finishing touch met een driegatskraan van St James Collection.”

oude materialen daubyIJzeren creaties

Annie van Ingelgem (Dauby): “De voordeur van deze woning is uitgerust met twee van onze producten. Enerzijds is er de deurknop uit de collectie Créations du Fer. Het ontwerp is gebaseerd op oude, originele ontwerpen. Het veiligheidsrozet komt uit dezelfde collectie en sluit hier dus perfect bij aan.”

oude materialen 't achterhuisVierluik

Frank van Alebeek (’t Achterhuis): “Van een imposante entree gesproken. De bewoners verschaffen zich toegang tot de woonkamer via een oude vierslagdeur. 95 procent van de verf op het eikenhout werd verwijderd, waardoor de deuren hun doorleefde look gekregen hebben. De deuren vormen een mooi geheel met de vloertegels van handmatigd verouderd Belgisch hardsteen.”

oude materialen windsor bathroomsRobuust roest

Lammert van der Vegt (Windsor Bathrooms): “Deze douchethermostaat hing in het inspiratiehuis van WONEN Landelijke Stijl op de vt wonen&design beurs 2017. De kraan werd zodanig verouderd dat die een verroeste uitstraling heeft. Ondanks die oude look is deze douche perfect bruikbaar in een hedendaagse badkamer. Er zit immers een antikalksysteem ingebouwd.”

oude materialen kersbergenVoor bourgondiërs

Willem Speijer (Kersbergen): “De vloer in deze traphal bestaat uit Bourgondische dallen, gemaakt van Franse kalksteen. Kenmerkend voor deze kalksteen is dat er vele bewerkingen op mogelijk zijn en het beschikbare kleurenpalet enorm is. De landelijke vloer lijkt door zijn robuuste look wel een antieke kasteelvloer te zijn.”

oude materialen am designsNieuw met oude look

Mark Mertens (AM Designs): “Op de vloer van deze badkamer liggen nieuwe tegels. Die kregen echter een verouderde en authentieke afwerking. De wastafel hebben we zelf ontworpen; deze is gehouwen uit natuursteen. Het kraantje erboven komt uit onze eigen collectie.”

oude materialen de opkamerHardstenen wildverband

Diana van Geel (De Opkamer): “De vloer in deze keuken heet L’Authentique. Het is een vloer van Belgisch hardsteen die we volledig manueel verouderd hebben. Dat doen we met een combinatie van verschillende technieken. Alle gewenste formaten zijn mogelijk. In dit geval kozen de bewoners voor een wildverband met tegels in diverse groottes.”

oude materialen classic comfortVictoriaanse warmte

Gunther Mellebeek (Classic Comfort): “Deze klassieke, Victoriaanse radiator werd oorspronkelijk gemaakt door American Radiator Company in Chicago tussen 1895 en 1918. Met zijn sierlijke afwerking past de radiator zowel in een traditionele als in een nieuwe woning. Dankzij de hoge decoratieve waarde is de radiator ook meer dan zomaar een verwarmingstoestel.”

oude materialen floorzVooroorlogs verleden

Floor Dekkers (Floorz): “Onze antieke tegels zijn geproduceerd tot de Tweede Wereldoorlog. Ze werden handmatig zowel in keramiek als cement vervaardigd. Een echt artisanaal product dus. Wij sorteren en tellen eerst alle tegels voor ze klaar zijn voor hergebruik.”

oude materialen castle stones vandemoortelFlinterdun

Maurits Simonette (Castle Stones): “Qua uitstraling lijken deze tegels op Bourgondische dallen, maar ze zijn nog geen centimeter dik. Ze zijn gemaakt van marmeren, cementgebonden, samengeperste, flexibele stenen met een grote slijtvastheid.”

Wil je nog meer realisaties met oude en verouderde materialen zien? In editie februari-maart 2018 van WONEN Landelijke Stijl besteden we uitgebreid aandacht aan dit thema. Bestel jouw exemplaar hier.

Tekst Bert De Pau