Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Meer dan zomaar bijgebouwen

Of je nu kiest voor een eenvoudige berging, een overdekt terras voor een gezellige familiebarbecue, een poolhouse met sauna of een volwaardig buitenverblijf in eigen tuin: landelijke bijgebouwen zijn altijd een meerwaarde. Deze 5 uiteenlopende realisaties zorgen ongetwijfeld voor de nodige inspiratie.

1. Relaxen naast het water

Een van de blikvangers in dit tuinontwerp van Ludo Dierckx Tuindesign is het bijgebouw, dat tegen het huis gebouwd is en ook visueel een verlengstuk is van de woning. Het is in de eerste plaats een relaxhoek van waaruit de bewoners optimaal kunnen genieten van het uitzicht op de rest van hun subtiel glooiende tuin. Opvallend is ook dat het bijgebouw en het huis zelf zich een halve meter hoger dan het zwembad bevinden. Zo is het zwembad vanuit het huis nooit té dominant aanwezig.

bijgebouw Slagveld

2. Familiale buitenkeuken

Daniëlle, eigenares van Slagveld, geniet volop van het familieleven met haar man Frank, hun kinderen Bram, Sophie en Noortje en de huisdieren op hun woonboerderij. Daarom kozen ze voor een buitenkeuken centraal in de tuin, gemaakt van stoere planken van sparrenhout (ook bekend als vurenhout). Eyecatchers zijn onder meer de hardstenen gootsteen en het Boretti-fornuis, waarop Frank zijn passie voor koken volop kwijt kan. En het resultaat daarvan, daar geniet het gezin telkens samen met volle teugen van.

bijgebouw English Heritage

3. Zalig vakantiegevoel

Dirk en Tanja hadden al een mooie tuin, maar kwamen tot de vaststelling dat ze een groot deel ervan niet gebruikten. En dus vroegen ze Jan Joris Tuinarchitectuur naar een aangepast tuinontwerp, lieten ze Quality Pool een nieuw zwembad plaatsen en stapten ze richting Heritage Buildings voor een luxueus bijgebouw. Dat laatste kenmerkt zich door een variatie aan materialen: eikenhout in combinatie met zwart gebeitste lariks en qua dakbedekking wisselt riet af met Bourgondische tegelpannen. Het ruime poolhouse heeft drie delen: een bar, een loungeterras en een wellnessruimte.

bijgebouwen rasenberg

4. Volwaardig huis

Een volledig huis laten bouwen met de looks van een luxueus bijgebouw: met dat idee stapten de bewoners richting  Rasenberg. Een belangrijke eis: het mocht er niet uitzien als een blokhut of sauna. De ontwerpers vermeden dat door voor een onopvallend schilddak van leipannen en een imposante schoorsteen van acht meter hoog te kiezen. Andere opvallende elementen zijn de stalen raampartijen en het stoere eikenhouten gebinte. In het gebouw is onder meer plaats voor een woonkamer en een keuken op de benedenverdieping en een vide die toegang geeft tot de slaap- en badkamer op de eerste verdieping.

bijgebouw timeless living

5. Stijlvol guesthouse

Het huis van Nancy van Timeless Living is op zich al een streling voor het oog, maar in de tuin heeft ze nog een extraatje: een eikenhouten bijgebouw dat ze als guesthouse uitgewerkt heeft. Het overdekte terras herbergt een barbecue, een buitenkeuken en een terrasverwarming. Genoeg om deze plek in de zomer als tweede woonkamer te kunnen gebruiken. De visvijver rondom maakt het plaatje compleet. Binnen is er bovendien ook nog plaats voor een logeerruimte met bijbehorende badkamer.

Foto’s: 1. Realisatie Ludo Dierckx – Fotografie Bieke Claessens | 2. Realisatie ’t Slagveld – Fotografie Sarah Van Hove | 3. Realisatie Heritage Buildings – Fotografie Bieke Claessens | 4. Realisatie Rasenberg – Fotografie Guy Obijn | 5. Realisatie Timeless Living – Fotografie Dorien Ceulemans | Tekst Bert De Pau