Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

5 gouden tips voor rust in je interieur

De drukte van de feestdagen is voorbij, maar de lente laat nog een poos op zich wachten. Het ideale moment dus om wat rust in je interieur te creëren. Met onze tips maak je het extra warm en gezellig in huis, maar komen jij en je interieur toch helemaal tot rust!

1. Cosy corner

Op zoek naar rust én gezelligheid? Dan is een ‘cosy corner’ (letterlijk vertaald: gezellig hoekje) wat je nodig hebt. Vaak gaat het om een zithoek die rijkelijk aangekleed wordt met kussens en plaids. Hoe meer hoe liever, lijkt wel het motto. In zulke zachte kussens of onder een heerlijke plaid is het zalig onderuitzakken en ontspannen. Probeer de kleuren wel min of meer op elkaar af te stemmen. Aan een kakofonie aan tinten en materialen houd je niet bepaald een rustgevend gevoel over.

rust geen tv greet lefevre interiors2. Tv uit het zicht

Lezers vragen ons regelmatig waarom er zo weinig tv’s te zien zijn in onze binnenkijkreportages. Vaak is dat omdat bewoners er bewust voor gekozen hebben om die uit het zicht te houden. Een vaak toegepast voorbeeld is een afzonderlijke tv-hoek als aanvulling op de eigenlijke woonkamer. Geen ruimte in je woning voor een aparte tv-hoek? Dan kunnen een op maat gemaakt tv-meubel of een afsluitbare kast soelaas brengen. Je ziet de tv dan enkel wanneer je die gebruikt. Zo kozen de bewoners op bovenstaande foto ervoor om de tv volledig weg te werken achter houten wandlambrisering. Omdat televisieschermen alsmaar groter lijken te worden, is zo’n oplossing niet altijd evident. In zo’n geval is een liftsysteem – verborgen achter een maatwerkmeubel – een optie. Het toestel verdwijnt of verschijnt dan automatisch naargelang je het wilt gebruiken of niet.

3. Ruw versus zacht

Wie rust zegt, zegt harmonie. Een harmonieus geheel betekent echter niet dat je niet mag variëren in materialen en texturen. Integendeel zelfs: op de juiste manier kunnen sterke contrasten een perfect huwelijk vormen. Een erg gesmaakte combinatie in landelijke interieurs: ruwe materialen met een doorleefde uitstraling enerzijds en zachte stoffen en accessoires anderzijds. Denk bijvoorbeeld maar aan een betonnen of getadelakte badkamer met fluweelzachte hamamdoeken of stoere stalen gordijnroedes met betoverende linnen gordijnen. Nog zulke voorbeelden: een robuuste eettafel met tafellopers in zachte tinten, een XL zitbank met linnen kussens … Bij elk van deze combinaties vullen aaibare items en verweerde materialen elkaar perfect aan. Ze zorgen zelfs voor extra dynamiek in je woning.

rust interieur ruw zacht bogarden4. Rust als basis

Een rustgevend interieur begint bij een rustige basis. Als je in één ruimte blauwe, gele en groene muren combineert, dan zul je daar nooit tot rust komen. Kies daarom een beperkt aantal basiskleuren om de hele ruimte mee aan te kleden. Begin met een sobere tint voor de wanden, eventueel aangevuld met een andere kleur als accentmuur. Stem de raamdecoratie en de grootste meubelstukken hier vervolgens op af. Vervolgens kun je altijd nog wat extra kleuraccenten toevoegen in de vorm van accessoires, vazen, potten, kussens. Zo breng je net dat tikkeltje extra spanning in je interieur.

rust interieur opgeruimd stylexclusief5. Opgeruimd staat netjes

Je kunt alle elementen in je interieur nog zo goed uitgedokterd hebben: als jij en/of je huisgenoten allerlei spullen laten rondslingeren, dan zal je interieur nooit een rustige aanblik hebben en word je daar misschien zelf wel zenuwachtig van. Daarom is het een absolute aanrader om alles steeds goed op orde te houden. Een ‘rommelhok’ in de bijkeuken of wasplaats kan soelaas bieden – zelfs de mooiste interieurs die je in ons tijdschrift ziet, hebben wel zo’n aan het oog onttrokken hoekje – maar als je voortdurend heen en weer moet lopen, zit er voor jezelf opnieuw geen moment van ontspanning in. Stijlvolle opbergmanden zijn dan een beter idee. Je kinderen kunnen er na het spelen hun speelgoed in kwijt, oude tijdschriften krijgen er een mooi plaatsje … Er bestaan vandaag heel wat mooie opbergmanden die perfect passen in een landelijk interieur.

Bron beeld: 1. Realisatie Architectenbureau Paul Kindt, fotografie Stefanie De Neve – 2. Realisatie Lefèvre Interiors, fotografie Claude Smekens –  3. Realisatie BoGarden, fotografie Sarah Van Hove, Marie Houttequiet en Jole Lemmens–  4. Realisatie AM Designs, fotografie Sarah Van Hove –  5. Realisatie StyleXclusief, fotografie Sarah Van Hove | Tekst Bert De Pau