Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Onze 10 favoriete woonkamers

In veel interieurs is de woonkamer het hart van het huis en is het dus logischerwijs de gezelligste ruimte van de woning. In de geschiedenis van WONEN Landelijke Stijl passeerden al tal van woonkamers de revue. Wij selecteerden onze favorieten, die variëren van stoer en donker over licht en sober tot klassiek en luxueus.

woonkamers-zetel-grijs

1. Natuurlijke materialen

Zes jaar na ons bezoek staat de woning van Wytske Hartog nog altijd in ons geheugen gegrift. De prachtige manier waarop ze verschillende natuurlijke materialen met elkaar gecombineerd heeft, is subliem. In de woonkamer trekken onder meer de tot salontafel omgetoverde oude gevangenisdeur, de bank en stoelen van Job Interieur, het tafeltje en de kruiklamp van Hoffz en de muren in de kleur Fresco River Silt van Pure & Original de aandacht.

woonkamers dressoir smeedijzer

2. Mix van Vlaams en oosters

Samen met haar schoonzus Céline Caveye van 18|20 slaagde Annelies erin om elementen uit verschillende stijlen met elkaar te mixen tot één geheel. Zo zijn de houten tafel met smeedijzeren onderstel van Flamant en de stalen deur richting de hal typisch Vlaams, maar de oude kruiken en het dressoir van bij De Groene Poort zorgen voor een oosterse toets.

woonkamers hout

3. Hart voor hout

Het allereerste nummer van WONEN Landelijke Stijl na de naamsverandering – wie herinnert zich nog onze oude naam Special WOON Engelse Stijl? – dateert intussen al van 2008. In die editie verscheen onder meer een reportage over het huis van Nathalie en Jo. Of hun woonkamer er vandaag nog identiek uitziet, weten we niet, want destijds gaven ze aan dat ze hun interieur elk half jaar wijzigen.

 woonkamers glas in loodramen schouw

4. Imposante schouw

Klassiek, landelijk en hedendaags in één ruimte. Mich Verbelen bewijst dat het kan. Zo zijn de glas-in-loodramen aan de buitenmuur origineel, maar de houten luikjes zijn nieuw. Ook de imposante schouw was er al. Het balkenplafond eveneens, maar die werden gezandstraald. Sobere meubelen en enkele unieke, antieke decoraties maken het plaatje compleet.

 woonkamers beige grijs

5. Beige en grijs

De lichte, luchtige, cottageachtige woningen langs de Amerikaanse westkust vormden de inspiratie voor Nicolas om zijn woning in de rand rond Brussel te verbouwen. Voor hij er aan de slag ging, verkeerde het in een erbarmelijke staat, maar zijn inspanningen hebben geloond. In de zitkamer combineerde hij beige en grijs, tinten die overdag licht en ’s avonds warm ogen.

woonkamers dierenkop houten wanden

6. Als een lodge

Neen, deze woonkamer bevindt zich niet in een berghut in de Zwitserse bergen. Joost en Mariëlle waren echter zo wild van de Amerikaanse lodges die ze in tijdschriften en op tv zagen dat ze die sfeer naar het platteland van West-Brabant wilden halen. Daarvoor combineerden ze de overvloed aan houten wanden met spots van Tierlantijn Lighting, dierenkoppen en stoere meubelen en accessoires.

 woonkamers zandstenen schouw

7. Harmonieuze variatie

Veel variatie en toch een harmonieus geheel in de zithoek van Rolanda en Paul. Zo komt de salontafel van Woonland, de meeste zitmeubelen van Caspar Dekkers en de fauteuil op de voorgrond van Rivièra Maison. Stuk voor stuk richten ze zich naar de prachtige zandstenen schouw met handgemaakte klompjes van ’t Achterhuis. Hedendaags landelijk en verfijnd Engels weten elkaar zo perfect te vinden.

 woonkamers blauw kroonluchter

8. Provençaals blauw

Klassieke elegantie op z’n best in deze woonkamer uit de Brugse woning van Anja en Björn. Elk element straalt klasse uit: de vloer van onbehandeld eikenhout, de grijze tinten afgewisseld met Provençaals blauw, de sierlijke kroonluchter, de frivole sierlijsten en het knisperende haardvuur in de eeuwenoude sierschouw.

 woonkamers balkenplafond zolder

9. Zithoek onder het dak

Exact zeven jaar geleden gingen redacteur Bert en fotografe Sarah op bezoek bij Claudia Benders. Zij raakten vooral onder de indruk van de zithoek, die zich deels onder een balkenplafond en deels onder het dak bevond. De stoelen en meubelen rond de zandstenen schouw uit Polen verzamelde ze niet op één locatie. Zo maakte ze van een oud keukentafeltje een bijzettafel en gaf ze oude stoelen zelf een nieuwe bekleding.

 woonkamers warme kalkverftinten

10. Warme kalkverftinten

Mandy en Leroy zijn dolenthousiast over hoe hun huis geworden is. En dat kunnen wij alleen maar beamen. Neem nu deze woonkamer. De banken, kroonluchter en accessoires van Hoffz passen perfect bij de warme kalkverftinten (Colosseum van Carte Colori op de muren en Palladio van Carte Colori op het plafond) en de eikenhouten deuren.

Bron: Tekst: Bert De Pau | Foto’s: 1. Sarah Van Hove – Realisatie: StyleXclusief | 2. Caroline Monbailliu – Realisatie: 18|20 | 3. Sarah Van Hove – Realisatie: Casa Verde | 4. Sarah Van Hove – Realisatie: Pure Living | 5. Jonah Samyn | 6. Jonah Samyn – Realisatie: De Berckelaer Wonen en Slapen | 7. Sarah Van Hove | 8. Sarah Van Hove – Realisatie: Ferlin Interieur en Juno By Arnauds Atelier | 9. Sarah Van Hove – Realisatie: La Bonne Journée | 10. Sarah Van Hove – Realisatie: Hoffz Interieur