Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

8 onmisbare elementen voor een landelijke keuken

Een landelijke keuken is vaak het kloppend hart van een woning. Maar wat maakt een keuken nu écht landelijk? Deze elementen mogen daarin zeker niet ontbreken!

1. Warme fronten

Een groot deel van de uitstraling van een landelijke keuken wordt bepaald door de kastfronten. Niet zelden gaat de keuze naar hout. Dat kan massief hout zijn of fineer (een dunnere laag hout op een drager). Vervolgens wordt dit ofwel in zijn natuurlijke uitstraling geplaatst ofwel wordt het gelakt of geschilderd. Als je voor een van de laatste twee opties kiest, dan is mdf eveneens een optie. Met een laag verf erover is er qua look immers niet veel visueel verschil, maar voor je budget scheelt het wel wat. Een mooi voorbeeld is de keuken van Maarten en Cathy van CM Country Concept, die het hout afschuurden om een natuurlijk patina te verkrijgen.

landelijke keuken werkblad composiet tinello2. Natuurlijk ogend werkblad

Bij een landelijke keuken denken veel mensen meteen aan natuurstenen werkblad. Graniet, blauwe hardsteen en in iets mindere mate marmer komen dan ook vaak voor. Andere mensen kiezen dan weer voor het stoere karakter van beton. Wil je een natuurlijk ogend werkblad, dan is composiet echter ook een mogelijkheid. Voor de keuken van ons inspiratiehuis op de vt wonen & design beurs bijvoorbeeld ontwierp Tinello Keuken & Interieur een werkblad in composiet met een natuursteenlook. Lees er hier meer over.

landelijke keuken fornuis zwart wit het atelier3. Vrijstaand fornuis

Als je er voldoende ruimte voor hebt, dan mag een vrijstaand fornuis absoluut niet ontbreken in een landelijke keuken. Met één prachtig toestel combineer je verschillende kookpitten en een of meerdere ovens, zodat je al je culinaire creativiteit kwijt kunt. Zo kozen Bart en Annelore in hun nieuwbouwwoning voor een zwart fornuis van Smeg, dat mooi aansluit bij de zwarte vloer van arduinen tegels en tevens fraai contrasteert met de witte spatwand en de witte keukenkasten van Het Atelier.

landelijke keuken frank tack hout weegschaal eik4. Discrete apparatuur

De keukens van tegenwoordig mogen dan wel vooral gezellige leefkeukens zijn, je moet er uiteraard nog altijd wel in kunnen koken. Helaas zijn moderne designtoestellen niet altijd een perfecte match met een landelijk interieur. Wil je ze toch in je landelijke keuken integreren, doe het dan op een discrete manier. Verberg bijvoorbeeld je oven, magnetron, espressomachine … achter kastdeuren. En die grote Amerikaanse koelkast die je al zo lang verlangde? Die kan perfect in de bijkeuken terecht. In deze keuken van Frank Tack bijvoorbeeld zijn behalve het fornuis geen kookapparaten zichtbaar. Die zitten subtiel weggewerkt met behulp van een verfijnd systeem van opendraaiende en inschuivende kasten.

landelijke keuken tilly cambré hout licht klassiek5. Gezellig eetgedeelte

De afgelopen jaren zijn keukens bij veel gezinnen uitgegroeid tot de meest gebruikte leefruimte. Om er ook gezellig met het hele gezin in te kunnen vertoeven, is een mooi uitgewerkt eetgedeelte natuurlijk onmisbaar. Opties zijn er alvast genoeg: voorzie een uitsparing in het werkblad waaronder stoelen geplaatst kunnen worden, kies voor een eetgedeelte in het verlengde van het werkblad of ga – zoals in deze keuken van Tilly Cambré Decorations – voor een stoere, houten kloostertafel. Als je voldoende ruimte hebt, kun je eventueel zelfs verschillende hoekjes creëren voor ontbijt, aperitief en diner.

landelijke keuken stylexclusief lila de zeug witjes6. Wandtegels

Een leuk detail dat we in veel landelijke keukens terugzien: wandtegels. Zeer populair in onze contreien zijn Marokkaanse zelliges, langwerpige metrotegels en Hollandse witjes (authentiek of nieuw gemaakt). Die laatste laten zich door hun neutrale karakter in elk type interieur integreren. Dat bewijst de keuken van Martijn, waar de spatwand gecombineerd wordt met een lilakleurige keuken van De Zeug en een Aga-fornuis in dezelfde kleur.

landelijke keuken heerlijkheid van marrem legplanken accessoires7. Landelijke keukenaccessoires

Decoratieve broodplanken, stoere messenblokken, grote pannenrekken, étagères … : je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een landelijke versie van. Voeg de accessoires van je keuze toe om je landelijke keuken extra gezellig te maken. Dat hebben Nathalie en Dominique van B&B Heerlijkheid van Marrem goed begrepen. De open legplanken en de werkbladen naast het fornuis staan vol met zulke accessoires.

landelijke keuken dekeyzer hout zelliges8. Praktisch geheel

Los van alle esthetische aspecten is het belangrijk dat het in de keuken praktisch werken is. Zorg dat het werkblad zich op de juiste hoogte bevindt, plaats de items die u het vaakst gebruikt op de meest toegankelijke plaatsen, kies voor onderhouds- en gebruiksvriendelijke materialen, zorg voor een praktische indeling waarin de kook-, koel- en spoelzone zich voldoende dicht bij elkaar bevinden … Bij deze keuken van Dekeyzer Keukenarchitectuur bijvoorbeeld bevinden de kraan en spoelbak zich recht tegenover het fornuis, zodat je nooit grote afstanden met potten en ingrediënten moet overbruggen.

Keukenaccessoires shoppen

Heb je door dit artikel zin gekregen om je keuken verder in te richten met landelijke accessoires? Check dan zeker het aanbod op onze webshop!

Bron: 1. Realisatie CM Country Concept, fotografie Jonah Samyn – 2. Realisatie Tinello Keuken & Interieur – 3. Realisatie Het Atelier, fotografie Stefanie De Neve – 4. Realisatie Frank Tack, fotografie Jonah Samyn – 5. Realisatie Tilly Cambré Decorations, fotografie Stefanie De Neve – 6. Realisatie StyleXclusief/De Zeug, fotografie Sarah Van Hove – 7. Locatie Heerlijkheid van Marrem, fotografie – 8. Realisatie Dekeyzer Keukenarchitectuur, fotografie Stefanie De Neve | Tekst Bert De Pau