Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Inspiratie voor jouw landelijke keuken

Aangezien een landelijke keuken voor veel mensen de belangrijkste leefruimte in huis is, kun je nooit te veel inspiratie hebben voor deze ruimte. Daarom verzamelden we elf prachtige realisaties bij elkaar. Misschien zit jouw droomkeuken er wel tussen?

Gezellig verzamelen

Volgens velen was de woonkeuken van het inspiratiehuis van WONEN Landelijke Stijl een van dé absolute blikvangers op editie 2016 van de vt wonen&design beurs. Verantwoordelijk voor deze prachtige realisatie is Tinello Keuken & Interieur. Uitgangspunt van het ontwerp was gezelligheid. Het eiland nodigt dan ook uit om met z’n allen rond te verzamelen en de toegepaste materialen zorgen voor een warme uitstraling. Veel bezoekers wilden vooral graag weten van welk materiaal het werkblad gemaakt is. Dat is composiet met een natuursteenlook, maar de buitenranden zijn echte blauwe hardsteen. Voor al het houtwerk ging de keuze naar stoer eikenhout.

landelijke keuken dekeyzer keukenarchitectuur wit zwart eiland fornuisOpen leefkeuken

Voor de bewoners hun huis begonnen te verbouwen, was hun keuken een kleine, ingesloten ruimte. Daar wilden ze een ruime, open leefkeuken van maken. Om dat in goede banen te leiden, namen ze contact op met Dekeyzer Keukenarchitectuur. Zo slaagden ze erin om de keuken volwaardig te integreren in hun interieur. Centraal in de nieuwe keuken staat het werk- en spoeleiland. Dankzij het zitgedeelte kunnen kinderen en genodigden gezellig aanschuiven, maar ook als er niet gekookt wordt, is het er heerlijk genieten van het uitzicht op de tuin. De symmetrische opbouw van de keuken komt het best tot zijn recht bij het Aga-fornuis, dat pal tussen twee even brede guillotinekasten opgesteld staat.

landelijke keuken zwiers hout witStoer vs. romantisch

Dat het verschil qua uitstraling tussen een massief houten keuken in zijn natuurlijke kleur en een keuken van geschilderd hout enorm kan zijn, daar zijn deze twee voorbeelden – beide realisaties van Zwiers Meubelmakerij – een mooie illustratie van. In de keuken op de linkerfoto werd het massief eikenhout afgewerkt met een matte lak om de stoere tekeningen van het hout optimaal tot hun recht te laten komen. Helemaal zoals een keuken in een verbouwde boerderij hoort te zijn. De keuken op de rechterfoto is eveneens van massief hout, maar daar werd het hout met de hand geschilderd in een witte kleur. Deze ambachtelijke schildertechniek draagt bij aan de romantische uitstraling van het geheel, net als de sierlijke basissen, de elegante kroonlijst van de op maat gemaakte schouw, de Hollandse witjes en de houten lambriseringen naast het fornuis.

landelijke keuken restyle xl oud hout servieRobuuste look

Stoer en doorleefd, dat is wat de bewoners wilden toen ze begonnen aan de renovatie van hun jarentwintigvilla. Restyle XL wist hier de perfecte keuken bij te bedenken. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor het massief eikenhout, dat meer dan tweehonderd jaar oud is en gerecupereerd werd uit een voormalige burgemeesterswoning in Servië. Minstens even stoer en robuust zijn de lange handgrepen van koud gewalst staal.

landelijke keuken eco keukens notelaar rvs betonGepigmenteerd beton

Stoere poten van rvs, fronten van notelaar en werkbladen van zwart gepigmenteerd beton: dat is de bijzondere combinatie waar de bewoners voor kozen toen ze hun monumentale pand renoveerden. Met de hulp van Eco Keukens integreerden ze een stoere, hedendaagse leefkeuken in een pand vol geschiedenis. Een leuk detail is dat notelaar van nature veel nuances heeft tussen licht en donker, maar die zijn met behulp van een neutrale beits geneutraliseerd.

landelijke keuken zwart grijs aga de zeugMooi contrast

Voor velen is een landelijke keuken zonder een Aga-fornuis ondenkbaar. Zo ook voor de eigenaars van deze keuken, die een groot deel van hun vrije tijd rond het anderhalve meter brede fornuis doorbrengen. De Zeug ontwierp en creëerde een keuken die het fornuis perfect tot zijn recht laat komen. De verfkleur Light Gray van Farrow & Ball waarin het massieve populierenhout geschilderd werd, vormt een mooi contrast met het zwarte gietijzer en het hardstenen werkblad. Ook de op maat gemaakte schouw werd in dezelfde kleur afgewerkt.

landelijke keuken jacob roest staal zwart betonStijlvol roest

Waarom kiezen voor blinkend rvs als je met metaal ook een veel stoerdere, doorleefde look kunt creëren? Dat moeten de bewoners gedacht hebben toen ze naar Jacob trokken met de vraag voor hen een nieuwe keuken te maken. Zij werden in de showroom verrast door de bijzondere kleurnuances, die ontstaan zijn door het staal enkele maanden buiten in weer en wind te laten roesten. Het stoere karakter wordt nog extra benadrukt door het betonnen werkblad, de achterwand in beton ciré en de afzonderlijk in het werkblad geïntegreerde gaskookpitten.

landelijke keuken keukenhof sliedrecht wit houten plafond agaPuur Nederlands

Uit de eigen lijn Pure Dutch komt deze gezellige woonkeuken van Keukenhof Sliedrecht. De handgemaakte keuken heeft een uitgesproken landelijk karakter dankzij onder meer de blad- en plintlijsten, de schouw met brede handgemaakte stollen, de authentieke grepen en het Aga-fornuis. Het werkblad heeft de uitstraling van natuursteen, maar is wel degelijk composiet, net als de spoelbak.

landelijke keuken hout keukenstudio regio oost legplankenRustig totaalbeeld

Een praktische keuken die perfect past in de rest van het interieur. Dat was de enige vereiste die de bewoners hadden. Voor het overige kreeg het team van Keukenstudio Regio Oost carte blanche. Na een grondige studie van de nieuwbouwwoning werd er uiteindelijk voor gekozen om het hout van de buitenzijde en de rest van het interieur door te trekken in de keuken. De keuze viel op eikenhout in drielagig fineer, zodat het minder werkt dan massief hout, maar er toch meer mogelijkheden zijn om met noesten te werken dan bij éénlagig fineer. De brede nis met legplanken zorgt voor een rustig totaalbeeld.

landelijke keuken hout hardsteen kralVerouderd eiken

Het eikenhout in deze keuken lijkt al een hele tijd mee te gaan, maar is toch gloednieuw. Kral Keukens & Interieurs verouderde en vergrijsde het hout in de eigen werkplaats om een uniek, doorleefd karakter te creëren. Zo ontstond de landelijke, sobere en stoere look waar de vrouw des huizes zo’n fan van is. Dat stoere, landelijke karakter komt ook naar voren bij de hardstenen werkbladen en de massief hardstenen spoelbak.

Bron beeld: 1. Realisatie Tinello Keuken & Interieur, fotografie Marjon Hoogervorst – 2. Realisatie Dekeyzer Keukenarchitectuur, fotografie Jonah Samyn – 3. Realisatie Zwiers Meubelmakerij, fotografie Denise Keus – 4. Realisatie Restyle XL, fotografie Denise Keus – 5. Realisatie Eco Keukens, fotografie Dorien Ceulemans – 6. Realisatie De Zeug, fotografie Denise Keus – 7. Realisatie Jacob – 8. Realisatie Keukenhof Sliedrecht – 9. Realisatie Keukenstudio Regio Oost, fotografie Jonah Samyn – 10. Realisatie Kral Keukens & Interieurs, fotografie Denise Keus | Tekst Bert De Pau