Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

5x creatief met dienbladen

Een dienblad is maar een saai gebruiksvoorwerp, zeg je? DECOREREN Landelijke Stijl denkt daar anders over … Bij Dille & Kamille kozen we enkele standaardmodellen uit en toverden ze om tot vijf originele eyecatchers voor jouw interieur.

bijzettafel

1. Charmante butlertafel

Zaag vier houten latten op de gewenste hoogte, voor de zijlatten tel je 2 x de dikte van de latten erbij. Leg twee latten op elkaar en boor in het midden een klein gaatje voor. Schroef de latten nu tegen elkaar, niet te vast zodat ze nog kunnen bewegen. Herhaal dit voor de andere kant. Verbind de gekruiste poten door er boven- en onderaan dwarslatten op vast te zetten. Om de pootjes op de breedte van het dienblad te laten staan, bevestig je lint aan beide zijden rondom de dwarslatten. Schilder nu het geheel in Naturam-leemverf van Tony Mertens. Na de droogtijd werk je het geheel af met grijze kleurwax. Wij gebruikten de wax van Decoratieve verftechnieken.nl.

Deco-idee

Een leuke manier om een bruine rieten mand een frisse look te geven: verdun krijtverf (Abbondanza in de kleur ‘taupe’) met ongeveer 1/3 water. Overschilder de mand met een platte, fijne kwast en zorg dat alle spleetjes goed gedekt worden. Laat drogen en herhaal de handeling. Om een verouderd effect te creëren, breng je nog enkele stippen witte krijtverf aan die je meteen uitwrijft met een zachte doek.

kussenplateau

2. Relaxed op de bank, koekjes binnen handbereik

Onderkant van het kussen: knip een lap stof op maat van het dienblad + ongeveer 10 cm extra aan alle kanten.
Bovenkant van het kussen: knip een tweede lap stof op maat van het dienblad + ongeveer 1,5 cm voor de naad.

Afwerking: stik beide stukken stof aan elkaar en laat een klein stukje open om het kussen te vullen met piepschuimbolletjes. Naai alles dicht. Bevestig klittenband op de randen van de bovenkant van het kussen. Beschilder vervolgens het dienblad en laat drogen. Wij gebruikten watergedragen lakverf van Farrow & Ball, kleur ‘Cooking Apple Green nr. 32’. Bevestig daarna ook klittenband op de randen van de onderkant van het dienblad. Werk de zijkanten van het dienblad af door er sierlint op te lijmen, zo zie je de klittenband niet meer. Bevestig het kussen op het dienblad, maak een kopje thee en zak lekker onderuit op de bank met het dienblad binnen handbereik!

boekhouderKookpotten (Pomax).

3. Handig kokkerellen met een unieke staander

Maak op de achterzijde van jouw dienblad een plankje met kleine scharniertjes vast. Beschilder het dienblad en steunplankje nonchalant met de kleur ‘Verdigris 420’ van Abbondanza en laat ongeveer een uur drogen. Overschilder het geheel daarna vaag met de kleur ‘Pale Jeans 440’ van Abbondanza en laat drogen. Maak aan weerszijden van het dienblad een sierlint vast. Dit bevestig je met de nietjesmachine aan de achterkant. Onderaan beide linten hang je enkele sierkralen. Door het gewicht blijft jouw kookboek nu op de juiste pagina open liggen.

Praktische tip

Als het steunplankje van de staander steeds wegglijdt, kun je een sierlint of mooi kettinkje tussen het dienblad en de steunplank bevestigen. Zo valt jouw staander niet om.

postvakSleutelhaakjes (Dauby).

4. Sleutels en post steeds bij de hand

Schilder het volledige dienblad in de kleur ‘Zwaluw’ van Histor. Zaag uit dun hout (4 mm) twee stukken van 7 x 25 cm. Van deze rechthoeken zaag je een hoek af zodat het twee vlakken worden van bovenaan 7 cm en onderaan 4 x 25 cm. Zaag uit zo dun mogelijk hout (2 mm) nog drie stukken van 17 x 12 cm. Monteer alles in elkaar en jouw postvakje is klaar. Lijm dit met houtlijm op het dienblad. Naast het postvak maakten we nog enkele opbergvakjes. Rondom het dienblad komt een sierlijst in hout. Deze zaag je in verstek en maak je vast met fijne nagels zonder kop. Verf de lijst in de kleur ‘Uitermate’ van Histor. Wanneer je in kalligrafie een mooi opschrift maakt, is jouw postvak helemaal af.

Deco-idee

Als je dit postvak cadeau geeft, kun je er ook nog een mooie en bijpassende sleutelhanger bij maken. Knip uit een restje zacht leer een stuk van 8 op 25 cm. Knip tot op 1,5 cm van de rand over de volledige lengte het lapje in dunne slierten. Knip een dun stukje leer van 0,8 cm op 8 cm, dit wordt de lus om de ring aan te bevestigen. Breng contactlijm aan op het stuk leer dat niet ingeknipt is, leg de lus ertussen en rol het volledige stuk leer strak toe. Laat goed drogen onder een zwaar object of tussen de bankschroef.

keukenrekje

5. Alles aan de kant met dit stapelbare keukenrek

Bevestig onder elk dienblad vier kleine pootjes. Wij hebben de spijlen van een oud bed gebruikt, maar ook bij de doe-het-zelfzaak kan je pootjes vinden. Boor eerst de bovenkant van de pootjes even voor en frees in het dienblad de gaatjes voor de kop van de schroeven uit. Bevestig de pootjes nu onder het dienblad met schroeven. Vul de gaatjes in het dienblad op met kneedbaar hout en schuur daarna alles egaal. Overschilder met de kleur ‘schorseneer’ uit de natuurverflijn Naturam van Tony Mertens de volledige dienbladen en pootjes. Laat de verf drogen. Neem vervolgens een kleine hoeveelheid van de lichtere verfkleur ‘greyhound’ op een droge borstel en creëer hiermee een streepeffect creëren over de donkere kleur. Als ook deze verf droog is, bescherm je de dienbladen met vernis. Kleurloze vernis in een spuitbus werkt erg praktisch. Schuur de randjes van de dienbladen en de pootjes hier en daar lichtjes door voor een verouderde look.

Deco-idee

Wij gingen aan de slag met drie dienbladen, maar je kunt ook meer of minder dienbladen gebruiken, want het rekje is stapelbaar. Je kunt een hoge toren maken of meerdere lage composities. Je kunt ook een stapeling maken van verschillende formaten dienbladen. Met deze keuzemogelijkheden krijg je gegarandeerd een erg originele étagère. Wij kozen voor een afwerking met de ecologische verflijn Naturam, want deze heeft een heel natuurlijke, eerlijke uitstraling.

Bron: DECOREREN Landelijke Stijl najaar 2011 | 1. Realisatie: Luc Cornelis, fotografie: Sarah Van Hove – 2. Realisatie: Nadine Cornelis, fotografie: Sarah Van Hove – 3. Realisatie: Nadine Allemeersch, fotografie: Sarah Van Hove – 4. Realisatie en fotografie: Dorien Ceulemans – 5. Realisatie: Dorien Ceulemans, fotografie: Jonah Samyn, Locatie: B&B De Waterzooi