Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

DIY: stijlvolle deurstopper

Onze deurstopper is gevuld met vogel-schelpenzand, zo is hij niet enkel functioneel, maar zorgt hij ook voor een frisse anijsgeur. Om te voorkomen dat het zand uit de deurstopper ontsnapt, maak je zowel een binnen- als buitenhoes.

stijlvolle-deurstopper

Materialen

 • stof voor de binnenhoes
 • stof voor buitenhoes
 • garen, lintmeter, naaimachine
 • schaar
 • cordonetdraad en naald
 • 5 kg vogel-schelpenzand
 • sierlint
 • papierkoord met ijzerdraad in

schetspagina-deurstop

Werkwijze

 1. Gebruik het patroon van de schetspagina. Teken het patroon over zoals aangegeven en knip het vervolgens uit.
 2. Leg het patroon op de stof voor de binnenzak. Teken met krijt het patroon over en knip het daarna uit. De naadwaarde is ook aangeduid op het patroon. Je knipt voor de binnenzak overal 1,5 cm naadwaarden. Voor de buitenzak knip je zoals aangegeven aan de flap 4 cm en onderaan 3 cm naadwaarde.
 3. Knip zoals aangegeven op het patroon de aangeduide hoeken in. Je knipt 1,5 cm in (naadwaarde) en dit in zowel de binnen- als buitenstof.
 4. Werk de randen van de binnen- en buitenstof af met een zigzagsteek om rafelen tegen te gaan.
 5. Speld de hoeken naar elkaar toe. Op de schets zie je welke hoeken naar elkaar toe moeten. Plooi A naar A, B naar B … Opgelet: op de punten F plooi je eerst de zoom (naadwaarde) om.
 6. Stik deze 4 hoeken toe. Je stikt naar de ingeknipte hoeken toe.
 7. Om de binnenzak toe te stikken, leg je de zomen op elkaar en stik af.
 8. Knip de hoeken in, zodat je deze kunt openleggen en een hoek van 90° krijgt. Versterk de hoeken door er meer dan één keer over te stikken, zodat er zeker geen zand uit kan.
 9. Laat aan één hoek een opening open om het zand in de binnenhoes te gieten.
 10. Draai het geheel binnenstebuiten en giet het zand erin. Een trechter of een afgesneden petfles is een goed hulpmiddel. Naai deze binnenzak stevig toe met de hand.
 11. Plooi aan de buitenzak, aan de zijde waar je 4 cm naad hebt, de rechtse kant van de stof op de rechtse kant. Stik dit toe en plooi dan de flap om.
 12. Knip uit de buitenstof een strook van 8,5 x 33 cm voor het handvat. Stik dit toe en draai binnenstebuiten. Stik het lint erop. Stik het lint zodanig dat je er langs beide kanten een ijzerdraad kunt inschuiven (wij gebruikten hobby papierkoord met draad). Dit zal ervoor zorgen dat het handvat niet plat gaat liggen, maar een mooie vorm aanneemt. Stik het handvat vast op de bovenzijden van de buitenzak. Zorg dat het goed vastzit, want de deurstopper weegt zo’n 5 kg.
 13. Plaats de binnenzak met vulling in de buitenzak. Naai het geheel toe met cordonetdraad in een contrasterende kleur en met de festonsteek. Bekijk hiervoor bovenstaande schets.

Praktische tip

Kies voor een stevige stof, zo behoudt de deurstopper een mooie vorm.

Bron: DECOREREN Landelijke Stijl voorjaar 2012 | Concept, productie en realisatie: Inge Van den Eynde | Fotografie: Dorien Ceulemans