Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Verslaafd aan de Luberon

Wanneer je hier één keer geweest bent, ben je onmiddellijk verslaafd aan de streek en aan het leven hier”, vertelt Dirk. Hij is er zelf het beste bewijs van, want met Le Clos de la Badelle begonnen hij en zijn echtgenote Karin in de Franse Luberon enkele jaren geleden aan hun Provençaalse droom.

Het echte leven

Voor Karin en Dirk was de Luberon, een prachtig golvende regio in het hart van de Provence, geen onbekend terrein. Ze huurden er al jarenlang tijdens hun vakanties een huis van vrienden in de buurt. Vanaf dag één werden ze verliefd op de streek. “Hier vind je nog het echte, pure leven”, verklaart Dirk. “Ik las ooit een spreuk ‘Les gens vont à la Côte d’Azur pour se montrer, mais ceux qui viennent en Provence, viennent pour se cacher’. Die spreuk vat het perfect samen. Het is een streek voor echte levensgenieters.”

Wildernis

Omdat ze zo graag en zo vaak naar de regio terugkeerden, besloten Dirk en Karin in 2006 actief op zoek te gaan naar een tweede verblijf. Die zoektocht bracht hen een jaar later bij een huis op een bergflank net buiten het centrum van Gordes. “Het stond al een hele tijd te koop”, herinnert Dirk zich nog. “De tuin was volledig overwoekerd, waardoor je het uitzicht achter die wildernis niet kon zien. Ik heb toen echter gevraagd of ik de omgeving eens vanop het dak mocht bekijken. Dat gaf meteen een ander beeld: een adembenemend zicht op de vallei, de heuvels, een geklasseerde molen… Toen wist ik: dit wordt het.”

Typische uitstraling

Het oorspronkelijke huis dat op het domein stond, heeft het uiteindelijk niet overleefd. “Het was fout georiënteerd, je kon niet optimaal van het uitzicht genieten.” En dus kwam er een nieuwe woning voor in de plaats. Twee jaar lang heeft Dirk zelf getekend aan het ontwerp en voor de uitvoering kreeg hij hulp van Rudy Flament, een Belgische architect die ook helemaal verankerd is in de Luberon. Samen slaagden ze erin om het gloednieuwe huis toch die typische Provençaalse uitstraling te geven, en dit dankzij een combinatie van authentieke materialen – zoals de typische pierre sèche als gevelsteen – en gedreven vaklui uit de regio. De tuin werd opnieuw ontworpen en aangelegd door landschapsarchitect Leon Van Haesebrouck, met als blikvangers verschillende hoekjes, een zalig overloopzwembad en vooral een grote variatie aan planten, waardoor er elk seizoen bloemen zijn.

Geen compromissen

Dirk en Karin trekken zo’n acht keer per jaar naar hun buitenverblijf. De rest van het jaar wordt het huis per week verhuurd, en dit aan acht tot tien personen. Omdat Dirk er een erezaak van maakte dat huurders dezelfde ervaring zouden kunnen beleven als zijzelf, besloot hij geen compromissen te sluiten qua comfort en inrichting. “Er zijn kwalitatieve wijnglazen beschikbaar, de keuken heeft alles in huis voor geavanceerde hobbykoks, de bar mag naar eigen believen gebruikt en bijgevuld worden, de bedden zijn van topkwaliteit, … De mensen die naar hier komen, zijn echte levensgenieters, dus zij verwachten dit niveau van service ook. En wij doen er alles aan om dat waar te maken.”

Bron: WONEN Landelijke Stijl 05-2016 | Fotografie Dorien Ceulemans | Tekst Bert De Pau