Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Verborgen parel in Puglia

We hebben het weleens vaker over verborgen pareltjes, maar het boetiekhotel van Mauro en Chiara geeft die naam nog net iets meer dimensie. Welkom bij Don Totu in het ongerepte, Italiaanse Puglia.

Meteen in de juiste sfeer

Na een twee-en-eenhalfuur durende vlucht tot Brindisi en een kort ritje door het prachtige Puglia staan we voor de deuren van Don Totu, een boetiekhotel in het kleine dorpje San Cassiano. Een prachtige gevel, die verder echter niets prijsgeeft van wat zich daarachter bevindt. Tot onze gastvrouw Alessandra de deuren opent en we binnenstappen in een stijlvolle, warme ontvangstruimte. Op de achtergrond weerklinkt ondertussen een zachte, klassieke muziek. We krijgen meteen een glaasje wijn aangeboden, met heerlijke olijven en taralli, hartige koekjes uit de streek.

Beperkte privileges

Terwijl we ons meer en meer verwonderen over al het moois dat zich achter de voorgevel bevindt, vertelt Alessandra ons over de oorsprong van het achttiende-eeuwse gebouw. “Vroeger was dit de woning van de ‘fattore’, een autoriteit op het gebied van de lokale landbouw. Hij kreeg de titel ‘Don’ en genoot van enkele privileges. Zo mocht hij een paleis laten bouwen, maar dat mocht niet groter en belangrijker zijn dan het paleis van de Lord van San Cassiano. Vandaar dat het verscholen ligt achter een elegante, maar discrete gevel.”

Belgische stijl in Italië

Door de jaren heen verloor het pand echter steeds meer van zijn oorspronkelijke allure. Zo kwamen onder andere de stallen en de tuinen in handen van andere eigenaars en verbrokkelde het paleis meer en meer in aparte stukken. Tot Mauro en Chiara drie jaar geleden de nieuwe eigenaren werden. Zij zouden er alles aan doen om Don Totu zijn bijzondere uitstraling terug te geven. Zo trok Mauro eropuit om de buren ervan te overtuigen hun eigendommen te verkopen, terwijl Chiara zich ondertussen bezighield met de inrichting. Daarvoor deed ze een beroep op het bekende interieurmerk Flamant. “Mauro en Chiara wonen in Milaan, waar een Flamant-shop is”, vertelt Alessandra ons. “Ze waren echt onder de indruk van hun stijl en hebben hun hulp ingeschakeld voor de aankleding van Don Totu, van de meubelen tot de accessoires toe. Eén van de architecten van Flamant, Gerda Vossaert, is hier enkele malen geweest en heeft samen met Chiara alles uitgetekend en uitgekozen.”

Huisgemaakt en streekgebonden

Na een heerlijke nachtrust worden we ‘s morgens gewekt door de vogeltjes en door de zonnestraaltjes die zich hier en daar een weg banen door de luiken. Op het overdekte terras in mediterraanse stijl krijgen we een heerlijk ontbijt voorgeschoteld, met allerlei huisgemaakte of lokale producten, vers fruit, verse sapjes…

Bron: WONEN Landelijke Stijl 05-2016 | Fotografie Stefanie De Neve | Tekst Tinneke Vos