Logeren in landelijke stijl: New Hotel Roblin in Parijs
Het luxueuze New Hotel Roblin bevindt zich in de gerenommeerde Parijse wijk La Madeleine. Het werd volledig gerenoveerd en gerestyled door interieurspecialist Flamant. Voor de inrichting lieten de stylisten zich niet enkel inspireren door de tijdloze stijl van het interieurmerk, maar ook door de belangrijkste wijken van Parijs. Een combinatie die voor een unieke, warme look zorgt die heden en verleden mooi met elkaar verenigt.
Nieuwe look
La Madeleine is een van de drukst bezochte wijken van Parijs die tussen de Champs-Élysées en de even befaamde rue du Faubourg-Saint-Honoré ligt. Naast ambassades, bedrijven en luxeboetieks staat de wijk ook bekend voor haar vele theaters, die er voor een feestelijke sfeer zorgen. New Hotel Roblin is gevestigd in de rue Chauveau-Lagarde, op amper vijftig meter van de Place de la Madeleine, en trekt zowel toeristen als zakenlui aan. Sinds enkele maanden biedt het magnifieke gebouw zijn gasten een compleet nieuwe look aan. Hoteldirecteur Caroline Antoun vertelt vol lof over de geslaagde renovatie.
Intimistische sfeer
Caroline werkt samen met haar vader Georges, die aan het hoofd staat van de twaalf hotels van New Hotel-groep, en haar zus Camille, die communicatiedirecteur is. Tijdens de beurs ‘Maison & Objet’ in Parijs maakte de familie Antoun kennis met de broers Flamant, de stichters van het Belgische merk voor meubilair en decoratievoorwerpen. “Een aangename ontmoeting”, herinnert Caroline zich. “Het klikte meteen en beide partijen zagen het samenwerkingsproject voor de renovatie van het hotel onmiddellijk zitten.” De warme, intimistische en cosy sfeer van het merk Flamant stemt immers perfect overeen met de sfeer die de familie Antoun aan haar Parijse hotel wilde verlenen.
Klassiek en modern
Om de inrichting van het hotel tot in de kleinste details voor te bereiden en te perfectioneren, werkte Caroline samen met Isabelle Juy, de interieurarchitecte van Flamant Projects. Caroline houdt van warme kleuren en natuurlijke materialen. Qua stijl moest het hotel een huwelijk vormen tussen klassiek en modern. “De meeste meubels, de verf en het behang komen uit de Flamant-collectie”, legt Isabelle Juy uit. “Wij hebben echter ook bestaande elementen behouden, zoals sierlijsten of oude meubels.” De gelijkvloerse verdieping vormt een mooi voorbeeld van deze mengeling tussen tijdloosheid en persoonlijke decoratie. “Wij hebben deze verdieping opgevat als een rariteitenkabinet”, vertrouwt Caroline ons toe. “De meeste voorwerpen zochten we bijeen op vlooienmarkten. Het was de bedoeling ervoor te zorgen dat de mensen zich thuis voelen. We wilden de familiale sfeer van het hotel absoluut behouden.”
Symbool voor Parijs
Met haar bibliotheek in zwart hout – verfraaid met foto’s en oude boeken –, haar warme kleuren en sierlijke luchters is de receptie een gezellige en voorname ruimte geworden; zonder protserig te zijn. In de kleine ontvangsthal vormt de lift het pronkstuk van de benedenverdieping. Terwijl de beschermde gevel van het hotel verrast door zijn heldere gele en groene kleuren, heerst binnen een harmonie door de ton-sur-ton-tinten in zwart, donkerbruin en beige. Voor de inrichting en de decoratie van de kamers volgden Caroline en Isabelle een eenvoudig idee dat volledig aansluit bij de geest van deze plaats: ze nodigen de klanten uit om doorheen de verdiepingen de wijken te ontdekken die symbool staan voor Parijs. Zo creëerden ze vier zeer specifieke werelden, één voor elke categorie van kamer.
Reizen en feesten
In de gangen wordt de toon al gezet met de plattegronden van Parijs aan de muren. In de klassieke kamers worden we ondergedompeld in de lievelingswijk van de schrijvers: Saint-Germain-des-Prés. Leren zetels, wereldbollen en ruitjesstof roepen een wereld van reizen en literatuur op. De hoogste categorie van kamers trekt de kaart van de glanzende en feestelijke materialen om de gast mee te nemen naar de levendige Le Maraiswijk. Het bloemetjesbehang met zilveren glans sluit perfect aan bij de facetspiegels en metalen lampen. De ronde leunstoeltjes uit de jaren vijftig passen dan weer uitstekend bij de kleuren van de fluwelen gordijnen.
Tijdloze luxe
In de luxekamers komen we terecht in een heel ander tijdperk. Hier doet de gedempte, cosy sfeer denken aan de elegantie van de Parijse appartementen uit de achttiende eeuw rondom Trocadéro. Oude sierlijsten, luchters met passementstrookjes, gepatineerde meubels en Toiles de Jouy-behang geven de kamers een verfijnde, tijdloze look. Voor de twee hotelsuites werd inspiratie opgedaan bij de kunstenaarsateliers aan het kanaal Saint-Martin. In deze ruime, loftachtige kamers gaan de zichtbare ruwe houten balken mooi samen met kleine, industriële elementen. De combinatie van zwart- en wittinten zorgt voor interessante contrasten.
In de leer bij Alain Ducasse
In het restaurant werd gekozen voor een elegante combinatie van rood en zwart. Het moderne, leren meubilair geeft deze ruimte een eigentijdse uitstraling. In de keuken wordt onder leiding van chef Fabien Monteil – die in de leer ging bij niemand minder dan Alain Ducasse – alles huisbereid. “Een van mijn favorieten is zijn Kobe-rundvlees, dat hij serveert als carpaccio, tartaar of entrecote”, zegt Caroline al watertandend.
Elegantie en verfijning
De renovatie van hotel Roblin nam bijna een jaar in beslag, maar het resultaat mag er zijn. Dankzij de samenwerking met Flamant, de persoonlijke toets van de eigenaars en de vele verwijzingen naar de historiek van Parijs, is de sfeer er tegelijkertijd hartelijk, tijdloos en modern. Van bij binnenkomst dompelt het viersterrenhotel de bezoeker nu eens onder in het Parijs van vroeger, dan weer in het hedendaagse Parijs. Elegantie en verfijning blijven daarbij steeds het uitgangspunt en de leidraad.
Praktisch
New Hotel Roblin: 6, rue Chauveau-Lagarde, 75008 Parijs (FR). Meer info over boekingen en tarieven, vind je hier.
Bron: WONEN Landelijke Stijl december/januari 2014/15 | Fotografie: Tessa Francesca | Tekst: Claire Devilliers