Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Logeren in landelijke stijl: La Petite Folie in Honfleur

La Petite Folie, dat zijn drie statige huizen op slechts enkele minuten van de drukke, oude havenwijk van Honfleur. Penny Vincent, een Amerikaanse die verliefd werd op deze mooie stad aan de zee, biedt er charmante gastenkamers en -appartementen aan. Logeren met een grote L.

Gebouw in directoirestijl

Toen Penny in Frankrijk aankwam, kon ze niet vermoeden welk lot haar daar te wachten stond. Eerst ontmoette ze haar echtgenoot in Parijs en het koppel trok regelmatig naar Honfleur om te gaan uitwaaien. In een opwelling kochten ze dit oude huis, dat helemaal opgeknapt moest worden. Na tweeëntwintig maanden van intensieve werken en dankzij Penny’s onuitputtelijke enthousiasme kwam het gebouw in directoirestijl weer tot leven.

Alles heeft een geschiedenis

Penny, die een zwak heeft voor mooie spullen, waardevolle stoffen en de charme van het verleden, heeft elk stuk in het huis zelf gekozen. “Elk voorwerp hier heeft een geschiedenis”, vertelt de eigenares met veel enthousiasme. Zo heeft ze ook haar favoriete merken: op de muren prijken de poedertinten van Farrow & Ball, de verfijnde stoffen van de gordijnen en de leunstoelen zijn afkomstig van het huis Pierre Frey. Voeg hieraan de voorliefde van Penny’s echtgenoot Thierry voor hedendaags meubilair toe en je krijgt een geslaagde mix die de plek een bepaalde eigenheid geeft.

Gezelligheid aan het ontbijt

Nadat de gasten de nacht hebben doorgebracht in een van de vijf gastenkamers met elk een kenmerkende inrichting, worden ze door Penny opgewacht rond de gezellige eettafel in Charles X-stijl, gevonden op de vlooienmarkt van Rouen. Een authentieke tegelvloer, houten lambrisering en een oude Godinkachel vervolledigen het decor rond deze rijkelijk gevulde tafel vol Amerikaanse lekkernijen: scones, cookies, madeleines, confituur… en de toeristische tips geeft de enthousiaste eigenares er gratis bij!

Charmante bijgebouwen

Voor gasten die op zoek zijn naar een sfeervol, maar onafhankelijk verblijf, heeft La Petite Folie ook een aantal gastenappartementen ingericht. Het vroegere huis en atelier van de schilder Gernez werd omgevormd tot een lichte studio met een uitgesproken moderne look, en een traditioneel huisje waar een romantische en familiale sfeer heerst. Maar misschien val je eerder voor de charme van het vakwerkhuis uit de veertiende eeuw – waarschijnlijk een van de oudste van de stad! Het huis herbergt drie appartementen met een inrichting die nu eens het heden weerspiegelt en dan weer het verleden oproept.

Ontspanning in de tuin

We geven toe, het is geen gemakkelijke keuze. Welke sfeer je ook verkiest, we raden je aan om jezelf een ogenblik van afleiding en ontspanning te gunnen in La Petite Folie. Het paviljoentje, dat vroeger over het strand uitstak, ligt verscholen in een tuin ontworpen door bloemist Jean-Claude Herrault, die in de streek grote bekendheid geniet. Terwijl je er nipt van een tas thee, word je ondergedompeld in de charme van de negentiende eeuw.

Praktisch

La Petite Folie vind je op 44, rue Haute. Klik hier voor meer info over boekingen en de tarieven.

Bron: Wonen Landelijke Stijl april/mei 2014 | Fotografie: Jonah Samyn | Tekst: Claire Devilliers | Vertaling: Tiny Lepeire en Katleen Olaerts