Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Logeren in landelijke stijl: la Cour Sainte Catherine in Honfleur

La Cour Sainte Catherine ligt verscholen in de heuvels van Honfleur, weg van de drukte van de oude haven. Er hangt een sfeer van intimiteit en echtheid die voortvloeit uit een grote waardering voor de charme van het verleden en de geschiedenis van de plek. Sinds de opening tien jaar geleden zijn hier al héél veel gasten kom logeren en genieten.

Het hele jaar in bloei

Onze aankomst bij la Cour Sainte Catherine brengt ons meteen in vervoering. Achter het portaal ontdekken we namelijk een charmant tuintje vol groene hoekjes. “Het is een georganiseerde chaos”, grapt Antoine, die samen met zijn vrouw Liliane eigenaar is van de woning. “We hebben een tuin ontworpen die het hele jaar in bloei staat.” Voor ons rijst het statige gebouw op dat vroeger een kloostergemeenschap huisvestte en daarna, in het begin van de twintigste eeuw, omgevormd werd tot ciderfabriek. In de ontbijtruimte, die is ingericht in het vertrek waar vroeger de ciderpers stond, worden we met plezier ondergedompeld in de charme van het verleden. De vele authentieke elementen die bewaard bleven zijn nu de stille getuigen van vroegere tijden. Blikvangers in deze ruimte uit de zeventiende eeuw zijn de muren opgetrokken in vuursteen en cement, de gerestaureerde iepenhouten balken en de rustieke meubels. “We hebben de oorspronkelijke materialen zoveel mogelijk behouden om de geschiedenis van de plek te vrijwaren”, legt Antoine uit.

Authentieke sfeer

Sinds een tiental jaar zetten Antoine en Liliane de geschiedenis dus verder. “We werden aangetrokken door de ruimtes en het karakter van het huis en wilden ons in het avontuur van een gastenverblijf storten. Het concept van de Amerikaanse guesthouses, die we dikwijls bezocht hebben tijdens onze reizen naar de Verenigde Staten, heeft ons erg beïnvloed. Vooral hun verankering in historische wijken en hun authentieke sfeer.” Omdat de gasten een volledige verdieping ter beschikking hebben, voelen de kamers in het huis aan als knusse nestjes. Vredige en rustgevende nachten zijn gegarandeerd dankzij een echt gevoel van intimiteit, gekoppeld aan de rust in de wijk. Antoine en Liliane, die verzot zijn op decoratie en brocante, hebben tweedehandsstukken gecombineerd met nieuwe meubels van bij Flamant, om zo tot een mix van charme en elegantie te komen. Alle textiel in de kamers is van Madure en de verf van Farrow & Ball, want die blijft volgens het koppel ongelooflijk lang mooi. “We hebben niet getwijfeld om verschillende stijlen te mengen”, legt Antoine uit. “In de ruimte waar vroeger de ciderpers stond gaan traditionele Normandische meubels bijvoorbeeld samen met designstoelen van ontwerper Philippe Starck.”

Ontbijt

Na een zalige nacht laten we het ontbijt graag nog wat langer duren. Omdat het buiten nog fris is, nemen we de gelegenheid om de authentieke inrichting van de ruimte in detail te bestuderen, terwijl we genieten van een huisgemaakt gebakje of een boterham met heerlijke, ambachtelijk bereide confituur van Alain Milliat. En als het mooi weer is, zal je met plezier de dag beginnen in het groene en bloeiende decor van het schitterende tuintje.

Praktisch

La Cour Sainte Catherine vind je op 74, rue du Puits. Klik hier voor meer info over boekingen en de tarieven.

Bron: Wonen Landelijke Stijl april/mei 2014 | Fotografie: Jonah Samyn | Tekst: Claire Devilliers | Vertaling: Tiny Lepeire en Katleen Olaerts