Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Logeren in Ardeense stijl: vakantiehuis Campagn’Art

In een fabelachtig Ardeens dorpje, met net genoeg mysterie en verleden, ligt vakantiehuis Campagn’Art. Een bijzondere plek, waar traditionele architectuur en een mix van meubelstijlen een verzorgd en knus geheel vormen.

Geen straatnamen

We bevinden ons op een kwartiertje rijden van Durbuy, waar dichtbegroeide bossen en weelderige velden ons naar Wéris leiden, een van de mooiste dorpen van Wallonië. Rond de charmante Romaanse kerk staan tal van vakwerkhuizen en oude boerderijen. De plaats is zo klein dat het geen enkele straatnaam heeft. Gelukkig is er bij twijfel altijd wel iemand die je verder kan helpen.

Grondige restauratie

In zo’n boerderij in het gehucht Morville hebben wij een afspraak. De boerderij staat iets hoger en is omringd door groen. De mooie architectuur van begin achttiende eeuw is traditioneel Ardeens, met lokale stenen en deur- en raamomlijstingen van uitgehouwen steen. Marie-Christine Neufcoeur en haar man woonden vroeger vlak naast de oudste boerderij van Morville. In 1996 kregen zij voor het eerst de vraag of ze het naastgelegen gebouw wilden kopen, maar toen hadden ze er de middelen niet voor. Pas tien jaar later en na een nieuw aanbod werden zij de nieuwe eigenaars. Ze wisten meteen dat ze er een vakantiehuis van zouden maken, een veel beoefende sport in deze streek, waar de charmeadressen floreren. In 2006 tekenden ze de koopakte, maar de werkzaamheden begonnen pas in 2010. Het dak werd volledig heraangelegd en goed geïsoleerd, de wanden en valse plafonds werden afgebroken, terwijl het gebinte nauwgezet werd bewaard en hersteld. De balken werden gezandstraald en beschermd, wat het huis extra karakter geeft. Als herinnering aan de voormalige bewoners, die fotografen waren van beroep en met wie ze goed bevriend waren, zetten de nieuwe eigenaars het vakantiehuis in het teken van kunst.

Grote, open ruimte

Marie-Christine is dol op decoratie en pluist nauwgezet tijdschriften en boeken uit, speurt eBay af en gaat regelmatig naar rommelmarkten op zoek naar bijzondere meubels en voorwerpen die ze zorgvuldig opbergt. Ze spoort ook talentvolle ambachtslieden op. In de oude paardenstal, waarvan ze een rustieke keuken wilde maken, dacht ze aan de eiken planken die ze had bewaard. Dus vroeg ze aan meubelmaker Jean-Pol Pirotte, “een kunstenaar in hart en ziel”, om die te gebruiken. Hij zaagde de planken op maat, schuurde ze glad en bleekte ze. Nu bekleden ze alle kasten en de ultramoderne elektrische apparaten, terwijl de werkbladen en een deel van de muren door een binnenhuisarchitecte werden afgewerkt met mortex. De tafel en de bankjes werden toevertrouwd aan een stoffeerder/meubelmaker waar Marie-Christine veel bewondering voor heeft. De bar, een van de geliefde plekken van de bewoners, is gemaakt van een origineel oud slagersblok dat werd gezandstraald. De ruimte van de iets lager gelegen woonkamer is tot aan de keuken volledig open gehouden om alles met elkaar te laten communiceren. Ook buiten zijn er tal van knusse hoekjes, zoals het prachtige terras dat bijzonder geschikt is voor barbecues, of de aanpalende tuin.

Themakamers

Op de bovenverdieping liggen onder de zichtbare balken van het gebinte vier slaapkamers met badkamer. Elke kamer is gewijd aan een kunstrichting: die van de schrijver met de zinnetjes die vorm krijgen op de muren, de modernere kamer van de musicus, die van de schilder – Marie-Christines lievelingskamer – met de paletten die eruitzien alsof ze pas zijn gebruikt, en natuurlijk de kamer van de fotograaf dankzij wie alles is begonnen. Daar treffen we de trouwfoto van de voormalige bewoners aan, net als een oud fototoestel dat door hun kinderen werd achtergelaten. De rest van deze kamer is sober, maar de aandacht die aan de originaliteit van elk element werd besteed is des te groter. Een kast die werd vervaardigd op basis van antieke eiken luiken, de oude gerestaureerde deuren, een hoofdeinde van een bed afkomstig van een handelaar in curiosa uit Theux, vergulde meubels die zorgen voor een theatrale toets. Elke ruimte getuigt van inventiviteit tot in de kleinste details.

Smakelijke haltes

“Ik heb altijd al een zwak gehad voor toerisme”, vertelt Marie-Christine. Daarom maakte ze van het oude trappenhuis een wandrek dat bestemd is voor de folders die de troeven van de streek aanprijzen. Zo is Durbuy een echte aanrader, met het kasteel, de vele oude straatjes, het park met de kunstig geknipte buxussen en een rijke gastronomie. Verder zijn ook de grotten van Hotton, het doolhof van Barvaux, de grotten van Han, het kasteel van Modave en de Monde Sauvage van Aywaille een bezoekje waard. Op gastronomisch gebied heeft de streek ook heel wat te bieden, met restaurants als Le Sanglier des Ardennes, Le Fou du Roy, Les Pieds dans le Plat in Marennes en sterrenrestaurant Le Cor de Chasse. Andere smakelijke haltes zijn de zondagsmarkt van La Petite Batte in Bomal, waar honderden mensen naartoe komen, of de chocoladefabriek Defroidmont waar u alles kunt leren over cacao. Wie een alternatief uitstapje zoekt, kan eens bij de ecologische kinderboerderij langsgaan of een spirituele wandeling maken. Ondanks het feit dat Marie-Christine een druk beroepsleven heeft (ze is ook boekhoudster in een ziekenhuis), heeft ze ook Le Hourlay omgevormd tot een gezellig vakantiehuis en is deze activiteit voor haar uitgegroeid tot een ware passie. Met diezelfde gedachte in het achterhoofd baat haar zoon iets verderop de Bergerie d’Eugénie uit. Met deze drie huizen kunnen ze nu maar liefst 35 personen ontvangen. “Deze vakantiehuizen zijn voor mij een bron van zuurstof”, vertrouwt ze ons toe. “Het doet me enorm deugd als ik mensen blij en gelukkig zie vertrekken na een aangenaam vakantieverblijf.”

Praktisch

Campagn’Art Le Hourlay, La Bergerie d’Eugénie vind je op het adres: Morville 48, 6940 Wéris. Klik hier voor meer informatie over boekingen en tarieven.

Bron: Wonen Landelijke Stijl februari/maart 2014 | Fotografie: Jonah Samyn | Tekst: Vivianne Eeman