Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Hoeve De Witte Gans: logeren in de Voerstreek

Een grote tuin en voldoende plaats voor ganzen, kippen en schapen. Daar droomden Raymond en Pauline van. Tussen de heuvels van de pittoreske Voerstreek vonden ze wat ze zochten: een charmante langgevelboerderij uit 1580 met een enorm erf. Na een ingrijpende renovatie openden ze er enkele jaren geleden een romantisch gastenverblijf. Wij hebben alleszins al zin om er te gaan logeren!

Mysterieuze heuvels

Het duurt even voordat we Hoeve De Witte Gans hebben gevonden. De weg slingert heen en weer tussen open velden, fruitgaarden, oude dorpskernen en frisse meertjes. Her en der sieren oude vakwerkhuisjes het landschap. Ze lijken tussen de heuvels te zijn uitgestrooid, als kiezels op het strand. De Voerstreek is geliefd bij toeristen uit binnen- en buitenland. Een droom voor fietsers en wandelaars, een mekka voor culinaire gelukszoekers en liefhebbers van ambachtelijke streekproducten. De Limburgse hartelijkheid krijgt u er gratis bij, geserveerd met een stevige handdruk en een warme glimlach. Zo ook bij Raymond en Pauline, zelf afkomstig uit Zuid-Limburg. “We woonden vroeger in een dorpje hier niet zo ver vandaan”, vertelt Raymond. “Maar in onze eengezinswoning was geen plaats voor dieren. Omdat we allebei graag omringd zijn door dieren, besloten we dat ons volgende huis een tuin moest hebben van minstens een paar duizend vierkante meter. Een andere voorwaarde was dat het tussen de heuvels moest liggen. Ik hou van het mysterieuze van een heuvelachtige omgeving: je weet nooit wat er zich aan de andere kant van de heuvel bevindt. Ik vind het ook fijn als je kunt genieten van een weids uitzicht, en toch het gevoel hebt comfortabel en knus ingesloten te zitten. Zowel qua ligging als stijl voldeed deze woning aan al onze wensen en dus deden we een bod.”

Van nul beginnen

Het huis bestaat uit twee afzonderlijke gebouwen en een erf van 22.000 vierkante meter. Het oudste gedeelte dateert van het einde van de zestiende eeuw, het voorste gebouw kwam er iets meer dan zestig jaar geleden bij. Raymond en Pauline kochten dit alles van een oude dame die er al bijna heel haar leven woonde. “Ze had nooit gerenoveerd. Het gebouw was water- en winddicht, maar daarmee was dan ook alles gezegd. Van water, elektriciteit of andere moderne voorzieningen was geen sprake. Het toilet bevond zich buiten en bestond uit een plank met een deksel erop.” Veel mensen zouden zich hebben laten afschrikken door het vele werk, maar zo niet Raymond en Pauline. Ze beschouwden het als een troef om van nul te kunnen beginnen en hun eigen zin te kunnen doen. Vol goede moed en met veel passie gingen ze aan de slag.

Een uit de hand gelopen hobby

Om het authentieke karakter zo veel mogelijk te bewaren, verdiepten ze zich in de bouw- en interieurstijl van de Voerstreek. Deze staat voornamelijk bekend om het typische vakwerk en het gebruik van leem en witte kalksteen. Als bezoeker krijg je meteen het gevoel enkele eeuwen teruggeworpen te worden in de tijd: alles klopt tot in de kleinste details. Het koppel begon het verbouwavontuur met het oude bakhuis, een authentiek, drie verdiepingen tellend gebouw waarin de oude bakoven nog steeds de show steelt. Na de renovatie van het bakhuis kregen Raymond en Pauline de smaak pas goed te pakken. Ze gingen zelf in het bakhuis wonen om op die manier stelselmatig de andere ruimtes te renoveren en opnieuw in te richten. “Het grote voordeel was dat we tijd hadden”, beseft Raymond. “We hebben alles zelf gedaan. Daarbij hanteerde ik steeds één belangrijk principe: als het niet vandaag klaar is, dan is het morgen. Veel mensen ervaren stress tijdens hun verbouwing, wij niet. We beschouwen ons huis als een hobby, schrijf gerust een ‘uit de hand gelopen hobby’”.

Geen standaardformule

De idee om gastenkamers te beginnen, groeide nadat ook het woonhuis was gerenoveerd. “In het bakhuis bleven in die tijd regelmatig vrienden slapen”, vertelt Pauline. “Die waren zo enthousiast dat ze ons aanspoorden om het te verhuren. Vijf jaar geleden hebben we de knoop doorgehakt. Vanaf het begin was het duidelijk dat we geen standaardformule zouden hanteren. In Hoeve De Witte Gans houden we altijd één ding voor ogen: we bieden aan waar we zelf van houden. Gasten genieten hier enorm veel privacy en kunnen hun verblijf aanpassen aan hun eigen wensen. Verwachten ze een B&B? Geen probleem. Blijven ze liever wat langer voor een vakantie? Kan ook. Een weekendje met ontbijt op de kamer? Het kan allemaal. Het grote voordeel is dat we hier op een erf zitten van meer dan 20.000 vierkante meter. Gemiddeld met zo’n vier tot zes personen. Dat maakt dat je hier alle rust geniet, terwijl je toch de geruststelling hebt dat er mensen in de buurt zijn.”

Pronkkamer

Ondertussen telt Hoeve De Witte Gans drie kamers. De persoonlijke favoriet van Raymond en Pauline is de Pronkkamer. Hier komt al het vakmanschap dat ze zich de voorbije tien jaar eigen maakten samen tot één adembenemend geheel. De kamer zit boordevol details, het resultaat van bijna acht maanden intensief werk. Een authentiek balkenplafond, oude natuursteen uit de omgeving, een achttiende-eeuwse vloer in de badkamer, eikenhouten luiken, smeedijzeren spijkers … te veel om op te noemen. Ook de aankleding is aangepast aan de typische boerderijstijl van de Voerstreek. “We hebben de boerderij met inboedel overgenomen van de vorige eigenaars”, legt Raymond uit. “Die collectie vormt een haast onuitputtelijke bron van decoratie. We vullen de verzameling aan met stukken die we vinden op antiekmarktjes in de streek of op de bekende antiekmarkt in Tongeren.”

Droomsuite

Boven de Pronkkamer bevindt zich de Droomsuite. Deze straalt een en al romantiek uit, met een sobere basis van wittinten, natuursteen en eikenhouten spanten. In de hoek van de kamer staat een Engels bad op pootjes. Voor wie het nog romantischer wil, is er een hartvormige regendouche. De Droomsuite kan in combinatie met de Hooischuur geboekt worden. Raymond heeft namelijk een interne brug gebouwd tussen het oude en het nieuwere gebouw. Via deze brug kom je van de Droomsuite in de Hooischuur, waar een ruime zitkamer met houtkachel, een snoepwinkeltje en een luxueuze thuisbioscoop voor ontspanning en vertier zorgen. Het prachtige uitzicht op de omgeving en de omliggende velden en heuvels krijgt u er gratis bij.

Rust en romantiek

Rust en romantiek zijn erg belangrijk voor Raymond en Pauline. Om die reden laten ze ook geen kinderen toe. “Mensen die bij ons komen, willen een weekendje weg van alle drukte. Hier vinden ze die rust helemaal.” De uitbaters bieden ook roomservice aan en gasten kunnen indien gewenst ter plaatse een wellnessbehandeling boeken. Ze hebben daarbij de keuze tussen een kruidenstempeling, een hot stone-sessie of een ontspanningsmassage. Achter het gebouw staat een sauna, vergezeld van een originele, houtgestookte hot tub. “Heerlijk, maar wel arbeidsintensief”, lacht Raymond. “Het duurt bijna een hele dag om hem warm te stoken.”

Ideale uitvalsbasis

Met de dorpskern van Sint-Martens-Voeren op nog geen driehonderd meter van de voordeur ligt Hoeve De Witte Gans letterlijk in het hart van de Voerstreek. Fietsers en wandelaars kunnen hier hun hart ophalen, maar ook voor cultuur- en gastronomieliefhebbers is deze regio een ideale uitvalsbasis. Toeristische trekpleisters als Maastricht, Aken en Tongeren liggen op een half uurtje rijden en binnen vijf minuten bereik je vanuit Hoeve De Witte Gans niet minder dan vijftig restaurants. “Wij Limburgers houden van het goede leven”, lachen Raymond en Pauline. Voor ons staat een gelukkig koppel. En dat geluk straalt ook helemaal af op hun woning en gastenverblijf.

Graag een nachtje logeren? Bekijk dan alle kamers en tarieven via de website.

Bron: Wonen Landelijke Stijl april/mei 2014 | Tekst: Tim Torfs | Fotografie: Sarah Van Hove