Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Authentiek logeren in De Haan

De Romeinse dichter Horatius vertelde het meer dan tweeduizend jaar geleden al dat je van elke dag moet genieten. Een gouden raad die de gasten van Romantik Hotel Manoir Carpe Diem met plezier opvolgen. Achter de duinen van De Haan komen ze thuis in een warm nest.

Idyllisch

Een bezoekje aan De Haan roept bij mij steevast warme herinneringen uit mijn kindertijd op. Samen met de rest van het gezin bracht ik immers elke zomer minstens enkele dagen door in het dorpje er vlak naast. Er stond toen ook altijd een wandeling richting De Haan op het programma, ofwel langs het strand, ofwel over de golvende bospaadjes achter de duinen. Om dan vervolgens even tot rust te komen op een van de terrasjes met uitzicht op de typische, idyllische huizen. De meeste daarvan dateren uit het Interbellum, de economische bloeiperiode na de Eerste Wereldoorlog waarin heel wat welgestelde families zich een buitenverblijf aan de Belgische kust gingen veroorloven. Zo ook de Brusselse familie die in 1927 het huis liet bouwen en het ‘Manoir Carpe Diem’ doopte.

Authentieke karakter

De manoir heeft nog altijd dezelfde charme en uitstraling als toen. Net als zoveel andere huizen in De Haan mocht aan de buitenkant immers niks veranderd worden. “Maar dat is nu net wat De Haan zo charmant maakt”, vindt Claudine Deryckere. Samen met haar man Patrick Deryckere runt ze nu al tien jaar het kleinschalige hotel. “En we doen het nog altijd met evenveel passie als in de begindagen. Dat komt onder meer doordat we minstens elke twee jaar iets veranderen. Zo hebben we recent vier junior suites vernieuwd. Dat hebben we echt grondig gedaan. Enkel een klein aantal antieke stukken hebben we opnieuw in het interieur geïntegreerd. Zo behouden we het authentieke karakter, maar heeft alles toch een grondige facelift gekregen. Vooral in de wijze waarop dingen gecombineerd zijn, schuilt de originaliteit. De inrichting is nu sober en tijdloos geworden: houten shutters in plaats van zware stoffen gordijnen, een sobere basis met één kleuraccent … De mensen komen naar hier voor de rust en de zuiverheid van de zee, dan heb je geen bombastische uitstraling nodig.”

Zin gekregen om er te overnachten? Kijk dan op hun website voor meer informatie.

Ontdek in het luxeboek Stijlvolle Hotels en Bed & Breakfasts 2 nog 25 andere unieke logeeradressen in Nederland en België. Van een kleinschalige B&B met slechts enkele gastenkamers tot een indrukwekkend hotel met honderden slaapvertrekken.

Bron: Stijlvolle hotels en Bed & Breakfasts 2 | Tekst: Bert De Pau | Fotografie: Sarah Van Hove & Stefanie De Neve