Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

3 redenen waarom Zuid-Tirol magisch is

Een stukje Oostenrijk in Italië: dat is Zuid-Tirol. Toch is het veel meer dan dat. De regio blinkt uit in haar uitstekende gastronomie, rijke geschiedenis…

Sudtirol

Twistgebied

Zuid-Tirol is in het verleden vaak een strategisch twistpunt geweest, tussen Italië enerzijds en Duitsland en Oostenrijk anderzijds. Vandaag behoort de provincie officieel tot Italië, maar de overgrote meerderheid van de plaatselijke bevolking is Duitstalig. Dat verklaart waarom alle huizen op de golvende flanken van de Dolomieten typisch Tirol ogen.

Tal van troeven

Qua toerisme staat Zuid-Tirol minder prominent op de commerciële kaart dan Italiaanse regio’s als Toscane of Umbrië, maar toch kent het gebied heel wat troeven. ’s Zomers vormt het de ideale trekpleister voor fietsers en wandelaars, met als absolute blikvanger de Tre Cime di Lavarado, drie rotspieken die vanuit het niks uit de bodem lijken op te schieten. In de winter kunnen wintersporters hun hart ophalen in één van de dertig skigebieden.

Verfijnde keuken

Wijnbouw is een belangrijke inkomstenbron voor Zuid-Tirol, al hoef je hier geen onmetelijke wijngaarden te verwachten. Van de wijnproductie zijn tijdens ons winters bezoek enkel nog dorre druiventakken zichtbaar, maar we kunnen wel uitgebreid van het resultaat van de laatste oogst genieten in de ‘Merlotstube’ van het restaurant Tanzer. Daar verrassen chef-kok Hannes en diens vader Hans ons in een gezellig, eigentijds rustiek decor met moderne, verfijnde gerechten maar dan in hoeveelheden naar aloude Tiroolse traditie.

Bron: WONEN Landelijke Stijl 06-2016 | Fotografie Stefanie De Neve | Tekst Bert De Pau