Handgemaakte zeep van B-natural: (h)eerlijk!
Hobbymatig was Brigitte altijd bezig met verzorgingsproducten en interieurs. Wat ze miste was zeep zoals die volgens haar moet zijn: puur. Ze zocht een stoer en stijlvol stuk zeep, dat past in de interieurs die zij voor ogen heeft. En ze ging zelf aan de slag.
Huidvriendelijke zeep
Toen Brigitte besloot zelf het perfecte stuk zeep te maken, ging ze op onderzoek uit. Ze kwam erachter dat vloeibare zeep voor maar liefst 80 tot 90 procent uit water bestaat en de resterende procenten bestaan uit een chemisch goedje om het zeepje lekker te laten ruiken en schuimen. “Dat wilde ik niet. Ik ben cursussen gaan volgen bij gecertificeerde ambachtsmensen om voor mijzelf, familie en vrienden honderd procent natuur- en huidvriendelijke zeep te kunnen maken. Maar het is een uit de hand gelopen hobby geworden, want ik heb inmiddels een eigen bedrijf B-natural, waarmee ik eerlijke en heerlijke verzorgingsproducten maak, die verantwoord zijn voor de mens en de natuur en er ook nog eens mooi uitzien.”
Zacht, stoer en stijlvol
Maar laten we beginnen bij het begin. Want zelf zeep maken, honderd procent natuurlijk, dat lukt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Terwijl Brigitte aan de slag gaat om ons het hele proces van zeep maken te laten zien, vertelt ze enthousiast hoe ze aan haar eigen receptuur is gekomen. “Na heel veel proefstukken maken en eindeloos testen ontstaat er een receptuur waarvan je denkt: ‘Ja, dit is het!’. Je moet het zien als de bakker die een eigen brood ontwikkelt. Ik wilde een zeep die lekker blijft schuimen, reinigt, voedt, zuinig is in gebruik, een zachte en stralende huid oplevert en er ook nog eens stoer en stijlvol uitziet.”
Eigen receptuur
Brigitte ging aan de slag met diverse natuurlijke ingrediënten, zoals olijf-, kokos-, palm- en castorolie en vitaminerijke cacaoboter. Ze kwam tot een mooi recept en gebruikte haar familie als proefpersoon. “Ze zullen wel eens gek van me zijn geworden. Daar kwam ik weer aan met een nieuw probeersel. Maar ik wilde precies weten hoe al die verschillende huidtypes op mijn producten zouden reageren. Pas toen iedereen enthousiast was, ben ik er vol voor gegaan.”
Geen dierlijke ingrediënten
Brigitte legt uit dat fabriekszepen vaak dierlijke vetten bevatten. Een heel vervelend idee vindt ze het, een product te gebruiken waar hoogstwaarschijnlijk varkensvet in is verwerkt. “Mijn zepen zijn dermatologisch getest en zo pH-neutraal dat mensen met de meest gevoelige huid of ernstige eczeem geen uitslag krijgen.” De meest gangbare zepen worden in de fabriek in de mal samengeperst. Vandaar ook dat die zo’n perfecte vorm hebben en er allemaal hetzelfde uitzien. Brigitte: “Door het persen komt de natuurlijke glycerine van de zeep vrij. Deze wordt opgevangen en men maakt daar dagcrème van. Het restproduct, daar voegt men chemisch een geurtje, kleurtje en een schuim aan toe en dat verkoopt men dan als zeep.” Volgens Brigitte is het juist dat chemische middel dat schuim maakt en de huid uitdroogt. “Terwijl ik dat niet wil. In mijn zepen blijft de natuurlijke glycerine zitten, daardoor heb je een voedende en verzorgende zeep, die de huid juist voedt in plaats van uitdroogt.”
Mooie, natuurlijke kleuren
De handgemaakte zepen van B-natural zijn verkrijgbaar in diverse gewichten, vormen en kleuren. De mallen voor de verschillende zepen laat Brigitte speciaal voor haar bedrijf maken. De kleuren ontstaan door de toevoeging van klei. Dode Zee-klei en klei van vulkanisch as. Deze zijn niet alleen verzorgend, maar zorgen ook voor die stoere, doorleefde grijze tint.
Eigen atelier
Omdat Brigitte in het zuiden van Nederland woont, is zij eerst op zoek gegaan naar verkooppunten bij haar in de buurt. Hoeve
Hofackers in Baarlo was een van de eerste dealers die de zepen van B-natural ging verkopen. En het aantal verkooppunten groeit nog steeds. “Maar mensen kunnen het ook via mijn website bestellen. En mag ik nog even vermelden dat ik, omdat B-natural zuivere producten van de natuur gebruikt, ook wat teruggeef aan de natuur? Een gedeelte van de opbrengst van de verkoop van mijn zepen gaat naar WNF, WSPA en Proefdiervrij.”
Zelf zeep maken?
Zeep maken is een heel nauwkeurig en precies proces. In eerste instantie worden alle plantaardige oliën samengevoegd. De oliën worden langzaam samengesmolten. Daarna wordt deze vloeibare substantie verwerkt zodat deze dikker van structuur wordt. Aan de dikke substantie wordt klei toegevoegd voor de kleur en parfum voor de geur. Dit wordt door de hele zeepmassa geroerd zodat ook het laatste stukje van de zeep heerlijk ruikt. Vervolgens wordt dit in de mal gegoten, waarna het 24 uur moet rusten in de mal. Daarna moet de zeep nog drie tot vier weken uitharden onder linnen doeken op planken.
Bron: WONEN Landelijke Stijl augustus/september 2014 | Fotografie: Anneke Gambon | Tekst: Wilma Tjalsma | Met dank aan Hoeve Hofackers voor de locatie