Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Ontdekken in Koksijde: 4 tips

Natuurlijk ben je in Koksijde aan het juiste adres voor een flinke scheut zonneschijn en kilometerslang parelzacht strand. Maar deze kuststad tussen Nieuwpoort en De Haan heeft nog zoveel meer te bieden. Wij stellen een alternatief parcours voor, bestaande uit een cocktail van natuur, cultuur en gastronomie. Inclusief een flinke portie kraakverse garnalen. Smakelijk!

In het spoor van de garnaalvissers

Sinds de vijftiende eeuw vormt de kuststrook voor Oostduinkerke de idyllische locatie voor een folkloristisch schouwspel: het garnaalvissen. Iedere middag bij laagtij bewonderen honderden toeristen dit prachtige samenspel tussen mens, dier en natuur. Gezeten op hun uit de kluiten gewassen Brabantse trekpaarden begeven de garnaalvissers zich in de ondiepe branding waar ze met behulp van sleepnetten hun spartelende koopwaar uit het water halen.

Wij rijden vandaag mee met Dominique, één van de jongere garnaalvissers. “Ik leef voor mijn paarden”, vertelt hij, terwijl hij het opspattende zeewater van zijn gele jas afschudt. De stiel wordt van generatie op generatie doorgegeven. Vandaag zijn er in Oostduinkerke nog dertien stoere mannen aan de slag als garnaalvisser. Niet meer uit commerciële overwegingen, wel om dit unieke stukje cultureel erfgoed in ere te houden. Net zoals Dominique trotseren ze dag in dag uit weer en wind. Enkel op de koudste wintermaanden laten ze hun paarden op stal.

De paarden trekken achter zich een houten balk door het ondiepe water. De trillingen die zo ontstaan doen de garnalen omhoog springen. Zo raken ze verstrikt in de netten. Van zodra de netten verzadigd zijn, keren de garnaalvissers terug richting strand om de garnalen over te laden in grote rieten korven die ze aan weerszijden van hun boerenvriend hebben bevestigd. Dit ritueel herhaalt zich een aantal keer, waarna de hele meute zich terug richting dijk begeeft. Daar staat een grote ketel kokend water klaar. Nadat de garnalen zijn geselecteerd, gaan ze de ketel in. Vervolgens worden ze verkocht aan 1 euro per bakje. Recht uit de zee, verser kan je ze niet hebben. Het is dan ook drummen om een portie te bemachtigen, want alle aanwezigen staan te popelen om deze culinaire delicatesse te proeven.

Kraakverse vis uit Zeebrugge

Wie de Belgische kust zegt, zegt verse vis. Wij trokken naar Bistro de la Mer en zagen dat het goed was. De slibtongetjes die we op ons bord kregen, spartelden net niet meer, maar veel scheelde het niet!

Eigenares Karina De Koninck weet van aanpakken. Op korte tijd groeide Bistro de la Mer uit tot een geliefd restaurant, zowel bij toeristen als ‘locals’. De succesformule: drie chefs in de keuken, waarvan twee gespecialiseerd in vis; kraakverse vis die iedere ochtend nog voor het krieken van de dag wordt opgehaald in de vismijn van Zeebrugge; én een verzorgd, cosy interieur dat Karina zelf ontwierp, voornamelijk met meubelen en accessoires van Rivièra Maison. Overdag geniet u hier van een verzorgde lunch, ’s avonds presenteert Bistro de la Mer een verfijnde, culinaire keuken met als specialiteit schaaldieren en zeevruchten. Met toppers als ‘plateau de fruits de mer’, ‘bouillabaisse maison’ of gegrilde kreeft, doet de kaart alvast watertanden.

Meer info vind je hier.

Fietsen tussen duin en dal

Koksijde telt zo maar eventjes meer dan zevenhonderd hectare natuurgebied. Niet min voor een kuststad. Het grootste gedeelte hiervan bevindt zich achter de kustlijn. Wij namen de fiets en trokken de Doornpanne in, een veelzijdig stukje natuur tussen Koksijde en Oostduinkerke.

Met meer dan duizend kilometer fiets- en wandelpaden is de Westhoek een gedroomde plek voor de actieve kustliefhebber. De Doornpanne (235 hectare) behoort tot één van de grotere natuurgebieden in de streek en is dankzij het verharde fietspad dat er dwars doorheen loopt prima te verkennen per fiets. Blikvanger bij uitstek is de Hoge Blekker, de hoogste duin van de Belgische kuststrook. Met zijn 33 meter zorgt deze toeristische trekpleister meteen voor een pittige klim. Gelukkig kunnen we daarna rustig op adem komen in het golvende duinlandschap, een unieke habitat die in stand wordt gehouden door de natuurlijke begrazing van de vele ezels die ons her en der met hun vrolijke gebalk verwelkomen. Ook als liefhebber van kruiden en planten kunt u hier uw hart ophalen. Op aanvraag organiseert de toeristische dienst van Koksijde natuurwandelingen waarop herboristen je alles vertellen over de unieke fauna en flora van de Doornpanne.

Door de ogen van Paul Delvaux

Sinds 1982 is het Paul Delvauxmuseum in Sint-Idesbald een absolute must-see voor iedere kunstliefhebber. Hier treed je even binnen in een andere wereld, een wereld waarin impressionisme, surrealisme én expressionisme op een unieke manier samenkomen. Een wereld ook waarin droom en realiteit nooit ver van elkaar verwijderd zijn.

Geboren als Brusselaar aan het eind van de negentiende eeuw, kwam Paul Delvaux in de jaren veertig naar de Westhoek. Op zoek naar het ideale licht, kocht hij er een vakantiehuis te midden van  de duinen. Het was het begin van een opmerkelijke carrière, een zoektocht naar het ideale schilderij. Zelf verwoordde hij die zoektocht zo: “Ik zou een fantastisch schilderij willen maken, een schilderij waarin ik zelf zou kunnen leven.”

Zijn fascinatie voor de oudheid, treinen, stations én vrouwen, die als een rode draad door al zijn werken loopt, bezorgde Delvaux internationale erkenning en roem. Het museum zelf is ondergebracht in het oudste vissershuisje van Sint-Idesbald en herbergt een grote verzameling van Delvaux’ werk. De meer dan 450 olieverfdoeken en meer dan 2.000 tekeningen tonen zijn unieke verbeeldingskracht. Je vindt er ook een replica van zijn schildersatelier. Een bezoekje meer dan waard!

Bron: Wonen Landelijke Stijl juni/juli 2015 | Fotografie: Stefanie De Neve | Tekst: Tim Torfs