Een dagje Friesland: 5 tips voor een geslaagde trip

Friesland is ieder seizoen prachtig. In de herfst heeft het de mooiste Hollandse luchten, in de winter neem je je schaatsen mee en toer je van het ene dorp naar het andere en zodra de zon begint te schijnen vaar je een van de talloze meren op. Trek er dus in het weekend eens op uit en ontdek onze 5 tips om er een geslaagde trip van te maken.

Tip 1: huur een bootje

Zelf een bootje huren, al dan niet onder begeleiding van een schipper? Midden in de natuur, dichtbij Joure tussen de Langweerder Wielen en het Sneekermeer ligt Rufus aan het Water. Een heerlijke locatie voor het huren van zeilboten en sloepen, maar je kan er ook overnachten of simpelweg genieten op het terras aan het water.
Info: Bloksleat 8, Broek, www.rufus.nl

Tip 2: ontdek één van de vele brocantemarkten

Geniet van de sfeer en het aanbod van de diverse Friese brocantemarkten. De markten in Makkinga en Bakkeveen in Nederland staan bekend om hun dorpse gezelligheid met de sfeer van Franse brocantemarkten. Het zijn net kleine dorpsfeestjes. De sfeer is ontspannen, het aanbod is groot en heel divers. Straten, pleintjes en weides staan boordevol handelaars in brocante. En in het dorpshuis kan je versgezette koffie met een gevulde koek krijgen.

 • Brocantemarkt Makkinga: van maart tot en met oktober, iedere laatste zaterdag van de maand, van 7.00 – 14.00 uur. Deze langste markt van Nederland, met ongeveer 250 kramen, wordt ook wel het
  Waterlooplein van het Noorden genoemd.
  Info: www.vvvmakkinga.nl
 • Brocantemarkt Bakkeveen: van april tot en met november, iedere eerste zaterdag van de maand, van 7.00 – 13.00 uur. In mei, juni, juli en augustus zijn er extra zomeredities.
  Info: www.bakkeveen.nl
 • Brocantemarkt Wijnjewoude: van april tot en met oktober, iedere eerste woensdag van de maand, 13.00 – 17.00 uur. In juni, juli en augustus vinden er extra brocantemarkten plaats tijdens de avond.
  Info: www.wijnjewoude.net

Tip 3: bezoek een museum

Museum Joure is gevestigd in een uniek industrieel, ambachtelijk complex uit het einde van de negentiende eeuw. Je ziet hier collecties op het gebied van oude Friese ambachten: koffie-, thee- en tabaksfabricage en -consumptie, de Friese klokkenindustrie, goud- en zilversmederij en het bakkers- en drukkersambacht. Verder vind je hier het geboortehuis van Egbert Douwes, de 
grondlegger van het huidige Douwe Egberts-concern. In de Midstraat, op kleine afstand van het museum, bevindt zich de museumwinkel De Witte Os. In deze geheel in oude stijl ingerichte kruidenierswinkel kan je artikelen kopen uit grootmoeders tijd.
Info: Geelgieterstraat 1-11, Joure, www.museumjoure.nl

Tip 4: pauzeer met taart & koffie

In It Pottebakkershûs tref je een koffie- en theeschenkerij én een vegetarisch- en visrestaurant. Zo op het eerste gezicht misschien een bijzondere combinatie, maar binnen valt alles op z’n plek. In een prachtig historisch, Fries pand, tref je een permanente expositie van Workums aardewerk, in de werkplaats achter It Pottebakkershûs wordt dagelijks keramiek gemaakt, wat weer in het restaurant wordt gebruikt en verkocht. Wij dronken hier een heerlijke kop koffie met de lekkerste eigengemaakte taart die we in tijden hadden geproefd!
Info: Merk 18, Workum, www.itpottebakkershus.nl

Tip 5: ronddwalen in Het Gewei

Net buiten het dorpje Rotsterhaule aan het Tjeukermeer, in de voormalige schuur annex stal en de oude schaftkeet is Het Gewei gevestigd, de winkel van Nelly Akkerman. Ben je een liefhebber van brocante, oud serviesgoed, heiligenbeelden, kandelaars, meubels en stoere, nieuwe woonitems in een landelijke stijl, dan zit er maar één ding op: rij richting Het Gewei! In de grote tuin kan je heerlijk ronddwalen, er is een kleine boomgaard, een watertje met een bruggetje. Er zijn schaapjes, mooie speksteenbeelden en in de meimaand organiseert Nelly een fantastische Lifestyle Fair!
Info: Kampweg 5, Rotsterhaule, www.hetgewei.nl

Leuke interieuradresjes ontdekken in Friesland? Wij selecteerden er 3 in Joure, 4 in Bolsward en 5 in Workum.

Bron: WONEN Landelijke Stijl augustus/september 2014 | Fotografie: Anneke Gambon | Tekst: Wilma Tjalsma