Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

De botanische tuin in Dublin

Meer dan 17.000 verschillende planten, zowel afkomstig van de kleine eilanden bij Ierland als uit de verste uithoeken van de wereld. En dat alles in verschillende sfeervolle en kleurrijke thema’s onderverdeeld. Kortom: welkom in de National Botanic Gardens nabij Dublin.

Traditioneel Vikinghuis

Huidig directeur Matthew Jebb is niet weinig trots wanneer hij ons rondleidt over het uitgestrekte domein. Sinds zijn komst, eerst als medewerker en later als directeur, hebben de botanische tuinen immers een grote gedaanteverandering ondergaan. “Toen de overheid het ruim tweehonderd jaar oude geheel meer dan twintig jaar geleden kocht, verkeerde alles in een erbarmelijke staat. Enkele jaren later was ik er en waren de verfraaiingswerken gestart”, vertelt hij. “In totaal stonden er zo’n twintig projecten op het programma. Elk van die projecten vraagt veel aandacht en tijd. Het bezoekerscentrum bijvoorbeeld, waar zich onder meer een herbarium bevindt met gegevens en zaden van tienduizenden planten, opende zijn deuren in 2000. En een van de recentste aanwinsten, het Vikinghuis, is nog maar pas open. Het is een exacte kopie van een traditioneel Vikinghuis van zo’n duizend jaar geleden, een organisch huis gemaakt met natuurlijke materialen (eik, riet en stro), planten en kruiden uit die tijd en een groentetuin rondom.”

Imposante oranjerieën

Centrale blikvangers op het terrein zijn de imposante oranjerieën, die hun oorspronkelijke uitstraling weer helemaal herwonnen hebben. Hun benamingen verklappen al in grote lijnen wat je binnen mag verwachten. Zo vinden in het Great Palm House palmbomen onderdak naast andere exoten, zoals bananenbomen. Een beregeningssysteem imiteert een tropisch regenwoud, zodat al deze exotische planten zich hier perfect thuis voelen. Er zijn ook heel wat prehistorische en zelfs in het wild uitgestorven planten aanwezig. Het Orchid House laat dan weer de meest uiteenlopende orchideeën en aanverwanten zien, terwijl het Cactus House vooral in het teken staat van cactussen en vetplanten.

Dagelijkse passie

Buiten is het voor plant- en boomfanaten minstens even hard genieten. Het domein heeft zodanig veel te bieden dat je er kunt blijven rondwandelen en telkens nieuwe dingen kunt ontdekken. Veel buurtbewoners doen dat trouwens, want de toegang is gratis. Ben je een liefhebber van bijzondere fruit- en groentesoorten, dan vind je die in de ommuurde Fruit & Vegetable Garden tussen een overvloed aan kleurrijke bloemen, die de bijen en andere bestuivers moeten lokken. Hou je vooral van een bonte kleurenmix, dan zijn de Annual Gardens – die er dankzij de eenjarigen elk jaar anders uitzien – en de klassieke rozentuin iets voor jou. Mag het allemaal nog een ietsje meer bijzonder zijn, dan raden we je het gedeelte Wild Ireland aan, waar zo’n 850 inheemse Ierse planten te bewonderen zijn, mooi gerangschikt per regio. Eveneens indrukwekkend: het arboretum met meer dan zestig jaar oude sequoia’s.

Bron TUINEN Landelijke Stijl voorjaar 2015  | Fotografie Dorien Ceulemans | Tekst Bert De Pau