Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

De 5 leukste kerstmarkten van de Lage Landen

Zin om er een dagje op uit te trekken of ’s avonds gezellig rond te kuieren met een glühwein? Wij gingen voor jou op zoek naar de vijf leukste kerstmarkten van de Lage Landen. Gezelligheid en kerstcadeaus verzekerd!

1. Hasselt

We openen ons lijstje met, wat qua absolute oppervlakte zeker niet de grootste kersthappening is, maar wel een van de gezelligste: Winterland in Hasselt. Eenmaal je de kleurrijke toegangspoort op het Kolonel Dusartplein voorbij bent, lijk je op een andere plek terecht te zijn gekomen. De traditionele kraampjes met kerstcadeautjes en -accessoires mogen uiteraard niet ontbreken, maar er is meer. Zo zijn er traditionele en exotische eetstandjes, is het gezellig zitten in het Grand Café of De Spiegeltent, is er een grote ijspiste van 1000 m2 en krijgen jong en oud de kans om het huis van de Kerstman te bezoeken.

Wanneer: 19 november 2016 t/m 8 januari 2017

Klik hier voor meer info.

2. Luik

Als populairste toeristische stad van Franstalig België kan Luik op het vlak van kerstmarkten niet achterblijven. Met het 30 jarige bestaan zijn ze niet alleen de grootste maar ook het oudste kerstdorp van België. Zo’n tweehonderd houten chalets kleuren de Place St Lambert en de Place du Marché met een gevarieerd aanbod aan exposanten. Ga zeker eens op zoek naar de unieke kerstballen van geblazen glas die traditionele figuren uit de Luikse en Waalse folklore uitbeelden. Het kerstdorp van Luik sluit perfect aan bij de dynamiek van ‘Luik Kerststad’.

Wanneer: 25 november t/m 30 december 2016

Klik hier voor meer info.

3. Valkenburg

Als je op zoek bent naar een kerstmarkt die net dat tikkeltje anders is dan de andere, dan ben je in Valkenburg op de juiste locatie. Zo is er de dertigste editie van de kerstmarkt in de Gemeentegrot, een ondergrondse kerstmarkt aan de voet van de Cauberg. Ook de kerstmarkt in de Fluweelengrot en de verhalen in het Mergelijk doen door hun ondergrondse karakter zeer bijzonder aan. Een ander hoogtepunt van Kerststad Valkenburg is de verlichte Christmas Parade die elke woensdag en zaterdag door de stad rijdt.

Wanneer: 18 november 2016 t/m 8 januari 2017

Klik hier voor meer info.

4. Maastricht

‘Magisch Maastricht’ allitereert niet alleen mooi, het verwoordt ook perfect wat je van dit evenement mag verwachten. Kloppend hart van het gebeuren is het Vrijthof, dat naar jaarlijkse gewoonte omgetoverd wordt tot een echt winterparadijs. Hoogtepunten zijn onder meer de optredens in het Vrijthof Paviljoen, de nostalgische carrousel, het verwarmde kerstterras, het reuzenrad en natuurlijk de kerstmarkt met tal van winterse lekkernijen. Krijg je maar niet genoeg van de kerstsfeer? Volg dan ook de Lichtroute, die je meeneemt langs de meest verrassende plekjes in Maastricht.

Wanneer: 2 december 2016 t/m 1 januari 2017

Klik hier voor meer info.

 5. Brugge

Al jarenlang onze absolute nummer één. In Brugge hoef je zelfs niet in de buurt van de kerstmarkt te zijn om kerst in de traditionele zin van het woord te beleven. De authentiek gevels, het Brugse kant, het kronkelende water en de ambachtelijke chocoladewinkels stralen het hele jaar door al één en al romantiek uit. De verlichte straten in de laatste maanden van het jaar doen daar nog een schepje bovenop. Immens groot zijn de Brugse kerstmarkten zelfs niet, maar sfeervol zijn ze wel. De grootste vind je op de Markt, maar zak zeker ook eens af naar de houten kraampjes op het Simon Stevinplein.

Wanneer: 25 november 2016 t/m 2 januari 2017

Klik hier voor meer info.

Bron: 1. Fotograaf: Roland Hermans | 2. Fotograaf: Dorien Ceulemans | 3. Foto: Kerststad Valkenburg | 4. Fotograaf: Dorien Ceulemans | 5. Fotograaf: Jonah Samyn | Tekst: Bert De Pau