Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

5x een dagje weg in België

Voor een leuk dagje weg hoef je het niet altijd ver te zoeken. Ook bij onze zuiderburen vind je heel wat leuke activiteiten en bezienswaardigheden. Wij zochten en vonden 5 tips met een mix van cultuur, natuur en shoppen.

1. Antiekstad Tongeren

Als er één stad in België is die zichzelf historisch mag noemen, dan is het wel Tongeren. Al van voor onze jaartelling duikt de stad in geschreven bronnen op. Een groot deel van die geschiedenis vind je terug in het Gallo-Romeins museum, maar ook in het straatbeeld, zoals bewaarde bovengrondse resten van de Romeinse omwalling en het standbeeld van Ambiorix, de leider van de dappersten der Galliërs. Ook vele sporen uit de eeuwen erna zijn nog prominent aanwezig. En daarnaast is het gewoon gezellig kuieren over de charmante pleintjes. Tip: kom op zondagochtend, want dan vindt hier de wekelijkse antiekmarkt plaats.

2. Brusselse Marollen

Voor liefhebbers van antiek en brocante is de Brusselse volkswijk de Marollen dé place to be. Elke ochtend vindt daar op het Vossenplein een grote vlooienmarkt plaats waarop het aanbod varieert van kleine prullaria tot unieke, waardevolle stukken. Er vroeg bij zijn is de boodschap als je je slag wil slaan. Toch je kans gemist? Dan kun je nog altijd even binnenspringen in een van de talrijke antiekzaken die de straten rondom rijk zijn. En ben je tijdens het weekend in Brussel, dan kun je je tevens richting de Grote Zavel begeven, waar dan eveneens een antiekmarkt aan de gang is.

3. Door 3 provincies

Zin om je fiets- en/of wandelbenen wat bij te schaven? Dan kan dat in de Merode, een ruim 1.500 hectare groot gebied met vooral bos en landerijen. Het imposante kasteel de Merode in Westerlo is een van de absolute blikvangers, maar daarnaast vind je hier ook tal van uitgestippelde wandel- en fietstochten die je door drie provincies (Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant) voeren. Geef je ogen de kost, bezoek enkele historische abdijen, proef van ambachtelijk gemaakte hoeveproducten, ontdek nog tal van prachtige kastelen … Kortom: hier vind je voor ieder wat wils.

4. Het minder bekende Brugge

Dat Brugge als stad een bezoekje waard is, dat weten ze tot aan de andere kant van de wereld. Heb je echter geen zin om je te begeven tussen de massa toeristen op traditionele trekpleisters als het Belfort of de Grote Markt? Ga dan eens op zoek naar de iets minder platgetreden paadjes. Het Sint-Annakwartier – bij de Bruggelingen ook wel bekend als ‘de verloren hoek’ – is daar een mooi voorbeeld van. Aanraders zijn de authentieke gevels van de volkshuisjes en de eeuwenoude godshuisjes, die oorspronkelijk gebouwd waren door rijke burgers om onderdak te bieden aan arme bejaarden of weduwen.

5. Het onderschatte Namen

Een van de meest onderschatte Belgische steden is misschien wel Namen. De hoofdstad van de gelijknamige provincie is wereldberoemd omwille van zijn citadel, maar heeft nog heel wat andere troeven in handen die een daguitstap meer dan de moeite waard maken. Een mooie blikvanger is bijvoorbeeld het gebouw van het Waals Parlement, dat zich pal op de samenvloeiing van de Samber en de Maas bevindt. Ook het zestiende-eeuwse vleeshuis en het veertiende-eeuwse belfort zijn trekpleisters. Shopaholics kunnen dan weer hun hart ophalen in de talrijke winkeltjes in de verkeersvrije binnenstad.

Bron beeld: 1. Stefanie De Neve – 2. Dorien Ceulemans – 3. VLM – 4. Jonah Samyn – 5. Jonah Samyn | Tekst Bert De Pau