Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

5 Nederlandse uitjes

Zin om er eens een dagje op uit te trekken? Dat kan ook perfect in eigen land. Naast de bekende grootsteden telt ons mooie Nederland tal van verborgen parels. Deze uitjes brengen je ongetwijfeld op ideeën!

1. Uitwaaien op de Wadden

Je moet er per boot heen, dus alleen al het onderweg zijn bezorgt je een onvervalst vakantiegevoel: de Waddeneilanden. Als je ons vraagt welke van de eilanden onze favoriet is, kunnen we daar onmogelijk op antwoorden. Elk heeft wel zijn eigen charmes. Op Texel bijvoorbeeld vind je ongerepte natuur in de vorm van duinen, bossen en uitgestrekte velden en het Nationaal Park Duinen van Texel. Daarnaast ook lekkere eetadresjes en veel musea in het teken van het maritieme leven. Op Vlieland ontdek je dan weer alles over het eilandleven en over de cranberry, die daar ook wel bekend staat als ‘het rode goud’ en die bijna alle restaurants in hun gerechten verwerken.

2. Sallandse Heuvelrug

Wanneer je de uitgestrekte bossen en de vergezichten over golvende heidevelden aanschouwt, krijg je de indruk dat je je in het verre buitenland bevindt. Maar niks is minder waar, want het natuurgebied De Sallandse Heuvelrug bevindt zich in hartje Nederland, meer bepaald tussen Hellendoorn en Holten. En of je er nu komt als wandelaar, als fietser of te paard: er zijn voor iedereen verschillende routes uitgestippeld.

3. Trotse Hanzestad

Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. Die lange geschiedenis kun je verspreid in de stad nog duidelijk zien. Zo zijn er tal van eeuwenoude gebouwen. Een voorbeeld daarvan is de Lebuïnuskerk, die delen heeft uit de elfde eeuw. Deventer was in de middeleeuwen ook een belangrijke Hanzestad (het Hanzeverbond was een samenwerking tussen enkele Europese steden om hun handel te beschermen) en die titel draagt Deventer vandaag nog altijd met trots.

4. Zilverstad Schoonhoven

Eeuwen geleden vestigden tal van zilversmeden zich in Schoonhoven en vandaag is zilverwerk nog altijd het handelsmerk van deze Zuid-Hollandse stad. Geen wonder dus dat Schoonhoven de bijnaam ‘Zilverstad’ draagt. In de Haven en in de oude watertoren vind je nog verschillende actieve zilversmeden en in de kleinere zijstraten tref je zilvergalerieën met authentiek, ambachtelijk gemaakt zilverwerk aan. Het is echter niet al zilver wat de klok slaat. Een andere opvallende blikvanger is de rivier de Lek, die de stad bijna volledig omringt. De rivier vormt de ideale manier om de stad vanop het water te ontdekken.

5. Vlaams-Nederlands Sluis

Met Oud-Sluis mag het Zeeuwse Sluis dan wel een culinaire mijlpaal verloren hebben, er blijven nog tal van troeven over om van Sluis een interessante place to be te maken. Velen zijn fan van de unieke mix van de Vlaamse en Nederlandse cultuur die je hier aantreft. De bourgondische sfeer en het enige Belfort van Nederland zou je zelfs zo bij onze zuiderburen kunnen situeren. En mocht je begin juni nog geen plannen hebben: de eerste zondag van juni vindt hier jaarlijks Brocant langs de Waterkant plaats, een leuke brocantemarkt langs de Damse Vaart.

Ook onze zuiderburen hebben heel wat in petto. Ontdek hier onze tips voor een landelijk uitje in België.

Bron beeld: 1. Dorien Ceulemans – 2. Sallandse Heuvelrug/Nico Driessen – 3. VVV Deventer – 4.  Jonah Samyn – 5. Dorien Ceulemans | Tekst Bert De Pau