Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Een landelijke keuken als kloppend hart

Een landelijke keuken is meer dan een louter functionele ruimte om te koken en af te wassen. Het is een sociale ontmoetingsplek die niet zelden de plek is waar het gezin de meeste tijd doorbrengt. In onderstaande inspirerende voorbeelden vormt de keuken telkens het epicentrum van de woning.

a way of living landelijke keuken 't looiershuis

Gezellige spanningen

Een modern-landelijke sfeer is wat Mirjam en Wouter voor ogen hadden voor hun nieuwgebouwde dijkwoning. Die stijl trokken ze ook door in de keuken, waar net als in de rest van de woning contrasten tussen licht en donker en warme materialen de sfeer bepalen. Voor de meubels en finishing touch trokken ze naar ’t Looiershuis Interieurs. “Ik hou van de spanningen tussen oud en nieuw en tussen lokaal en werelds”, vertelt Ruud, eigenaar van ’t Looiershuis. “Die spanningen maken een ruimte gezellig en eigen.” En laat dat nu net de raakvlakken zijn die Mirjam en Wouter ook opzochten in het ontwerp van hun woning.

landelijke keuken a way of living painting the past

Weldoordachte kleurencombinatie

De houten balken in het huis van Nicole en Ed zijn niet origineel, maar doordat ze al een aantal jaren gedroogd hadden voordat ze geplaatst werden, lijken ze dat wel. Ze vormen alleszins een prachtig decor voor hun landelijke keuken. “Die heeft Ed zelf gemaakt van een oude boom”, licht Nicole toe. De kleur van de keukenkasten is dan weer de keuze van Nicole, die ze afgestemd heeft op de Hollandse witjes. “Ik koos voor Salix in de kwaliteit Eggshell van Painting the Past. De schouw kreeg een toepasselijk Historical White-jasje, de groene muur verfde ik met Verdigris, allebei ook van Painting the Past.”

landelijke keuken a way of living de bongerd

Nieuwe look

Frank en Nicolien gaven het huis waarin Frank samen met zijn twaalf broers en zussen opgroeide een nieuwe look. Daar hoorde ook een nieuwe keuken van Middelkoop Culemborg bij, waar een aantal van de oude slaapkamers voor moesten wijken. “We wilden een klassieke schouw combineren met een moderne keuken”, aldus Frank. “Voor het blad kozen we voor praktisch keramiek met een betonlook.” Hun meubels vonden ze haast vanzelfsprekend bij Meubelpark De Bongerd, waar Frank zelf werkt. “Frank is dagelijks met de mooiste interieurs bezig en weet dus goed wat er allemaal speelt.”

a way of living landelijke keuken tinello

Professionele verwachtingen

Een wat strakkere belijning, maar een minstens even warme uitstraling heeft deze woonkeuken die Tinello Keuken & Interieur ontwierp. Frans, de heer des huizes, heeft al meer dan vier decennia een eigen horecazaak waar hij zelf in de keuken staat, dus hij legde de lat voor zijn keuken heel hoog. “Ik kook elke dag en er schuiven regelmatig mensen aan”, vertelt hij. “Daarom koos ik voor grote fornuizen, een wokvlam, een grillplaat, een ingebouwde frituurpan, een dubbele afzuigkap, twee vaatwassers … Qua look mocht het stoer en landelijk zijn, met veel hout, mooie grepen en een robuust stenen werkblad.”

landelijke keuken a way of living wilgengaarde

Oude ziel

Kim van de Wilgengaarde is al vaak verhuisd, maar deze boerderij uit 1911 ervaarde ze toch als de allergrootste uitdaging die ze ooit was aangegaan. “Als dit mijn eerste verbouwing geweest was, had ik het waarschijnlijk opgegeven”, lacht ze. Het resultaat mag gezien worden, in die mate zelfs dat Kim besloten heeft om hier te blijven wonen tot ale kinderen uit huis gaan, zodat er eindelijk voor lange tijd rust is. Begrijpelijk, want zo’n mooie keuken met prachtige eiken balken zouden we zelf ook niet graag achterlaten. “Ik hou van sobere, robuuste materialen in natuurlijke tinten en dat zie je ook in ons huis. Ik ben vooral heel trots dat we dit huis met zijn oude ziel hebben gerespecteerd.”

wls a way of living cover

Meer inspiratie nodig?

De bovenstaande getuigenissen komen uit ons luxeboek ‘A way of living’, waarin je maar liefst 23 inspirerende binnenkijkreportages vindt.
Vanuit Nederland kun je het boek hier bestellen.
Woon je in België, klik dan hier of geniet van onze zomerse boekendeal!

Bron beeld: 1. Realisatie ’t Looiershuis Interieurs, fotografie Sarah Van Hove – 2. Realisatie Painting the Past, fotografie Anneke Gambon – 3. Realisatie Meubelpark De Bongerd, fotografie Denise Zwijnen – 4. Realisatie Tinello Keuken & Interieur, fotografie Sarah Van Hove – 5. Realisatie De Wilgengaarde, fotografie Anneke Gambon | Tekst Bert De Pau, Jackie Oomen en Yvonne van Galen