Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

De 5 opvallendste trends gespot op de beurs

Een woonbeurs is traditioneel de ideale plek om nieuwe trends en tendensen te spotten en de vt wonen & design beurs vormt daar geen uitzondering op. Wij gingen op stap met Kristel en Marco van Leeuwen en vroegen hen de vijf opvallendste trends te selecteren.

trend groen

groen kaarsen

schouw beurs

plaid koffer

kookplaat gas

messing lampen

spoor 38 beurs

katrol kristel marco

beplanting werkbank

luchtplant kristel marco

groenstuk tafel

groene wand marco

bourgondische dal

tapijt jute

stonestove beton

stof structuur

oranjerie beurs

1. Groene accenten

“De laatste jaren waren we misschien iets té veel naar het grijze afgezakt. Grijs is mooi en sfeervol, maar een fris kleuraccent kan wonderen doen om meer eigenheid in een interieur te creëren. Tijdens de beurs zagen we vooral veel groene accenten, en dat in alle vormen en tinten. Diverse voorbeelden van deze trend ontdekten we op de stand van New Routz, zoals lantaarns, kussens en kaarsen. Het WONEN Landelijke Stijl-huis had de trend eveneens opgepikt. De wand achter de haard bijvoorbeeld had subtiele groene nuances. En ook op de stand van Essenza kleurde het hier en daar groen, zoals bij de plaid.”

2. Industrieel

“Op de beurs zagen we op verschillende plaatsen dat industriële elementen in het interieur weer helemaal hot zijn. Zoals het koperen werkblad van de keuken in het XLUX-paviljoen. Dat is een knipoog naar de potten en pannen van een professionele keuken. Zo’n blad heeft een doorleefde, natuurlijke uitstraling. De messing lampen in combinatie met koper van Stef van der Bijl passen perfect in de industriële trend. Andere voorbeelden van industrieel design zagen we bij Spoor 38, dat onder meer kleurrijke stoelen van Lyon Barstools en een vintage werkbank had meegebracht. Tot slot ook nog een bijzondere vermelding voor het vtwonen-huis, waar ze op het idee gekomen waren om plaids op te hangen aan katrollen.”

3. Beplanting

“Beplanting lijkt weer helemaal terug te zijn als volwaardig stylingobject. Het vtwonen-huis deed dat bijvoorbeeld in samenwerking met Cora Noordam van NTRLK. Blikvangers waren onder meer de luchtplanten, die geen water nodig hebben, en de diverse kleine planten die mooi gegroepeerd werden tot één object. Het WONEN Landelijke Stijl-huis koos volop voor groene planten. Dadeltakken, artisjokken en asparagus zijn maar enkele van de voorbeelden. Bij Sempergreen konden we niet naast de groene wand kijken. Op die manier gaan de planten een vast onderdeel uitmaken van het interieur.”

4. Stoere look

“Grove materialen met een stoere uitstraling waren alomtegenwoordig op de beurs. Denk bijvoorbeeld maar aan de Bourgondische dallen in de badkamer van het WONEN Landelijke Stijl-huis. Op de stand van Weltevree zagen we twee leuke voorbeelden. Het eerste was een tapijt met een stoere, juteachtige uitstraling dat tegelijkertijd als radiator kan fungeren. Het tweede was de Stonestove. De betonnen bekleding oogt stoerder dan het klassieke staal.”

5. Eerlijkheid

“Mensen mogen opnieuw zien waar een constructie of object van gemaakt is. Dat eerlijke karakter zagen we op verschillende plaatsen terug. Zo vielen ons bij de stand van Designs of the Time de stoffen op. De structuren waren hier nog duidelijk zichtbaar. Een ander voorbeeld van deze trend zagen we bij het vtwonen-huis. Daar trok de oranjerie onze aandacht, waarvan de constructieve elementen niet weggestopt waren.”

Wie zijn Kristel en Marco?

Kristel en Marco van Leeuwen zijn zus en broer. Allebei geven ze hun eigen draai aan hun passie voor wonen. Kristel is styliste bij woon(T)huis. In die hoedanigheid demonstreerde ze in ons inspiratiehuis deco-workshops en beantwoordde ze interieurvragen van bezoekers. Marco is zaakvoerder van Atelier op Zolder, een interieurzaak die gespecialiseerd is in de realisatie en renovatie van oude monumentale panden.

Bron: WONEN Landelijke Stijl december/januari 2015/16 | Fotografie: Sarah Van Hove, Dorien Ceulemans en Stefanie De Neve | Tekst: Bert De Pau en Tinneke Vos